De eigenschappen van deze 10 gezonde notensoorten

Veel mensen vermijden het eten van alle notensoorten omdat ze geloven dat noten hen kunnen laten aankomen, maar in werkelijkheid zijn ze erg gezond.
De eigenschappen van deze 10 gezonde notensoorten
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 27 september, 2019

Alle notensoorten zijn superfoods met veel eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen. Ze moeten zeker een onderdeel van je dieet zijn, omdat ze voedzaam zijn wanneer ze in matige hoeveelheden worden gegeten. In dit artikel kun je erachter komen wat de 10 beste notensoorten zijn en welke voedingsstoffen ze bevatten.

Neem diverse notensoorten op in je dieet

Noten zijn een lekkernij en bijna een must omdat ze volledig natuurlijk zijn en veel energie leveren. Je zou een handvol per dag moeten eten. Er zijn geen bezwaren om wat meer noten te eten als je niet te zwaar bent.

Hoewel veel mensen denken dat ze gewichtstoename veroorzaken, gebeurt het niet als je de aangegeven hoeveelheid eet, omdat hun verzadigende effecten je verlangen naar ongezond eten zullen elimineren.

Het is het beste om ze rauw te eten (een paar uur van tevoren in water weken) of geroosterd. Het eten van gefrituurde en ultrabewerkte notensoorten wordt niet aanbevolen. Wanneer noten op hoge temperaturen worden bereid:

 • verliezen ze hun geneeskrachtige eigenschappen.
 • worden ze minder gezond.
 • eet je er sneller te veel van waardoor je gemakkelijk kunt aankomen.

Welke notensoorten zijn de beste keuze?

Walnoten

gezonde notensoorten zoals walnoten

Walnoten staan bekend om hun hersenachtige vorm en hebben eigenschappen die het geheugen en de concentratie kunnen verbeteren. De essentiële vetzuurgehaltes in walnoten beschermen het cardiovasculaire systeem en verlagen de cholesterol- en triglycerideniveaus.

Amandelen

Amandelen zijn zeer voedzaam en smakelijk. Ze worden ook gebruikt om drankjes en oliën te maken. Ze zijn ook rijk aan gezonde vetten. Daardoor bevatten amandelen veel B-vitamines en vitamine E. Daarnaast leveren ze ook veel belangrijke mineralen zoals zink, ijzer, calcium, koper en kalium. Ze zijn geweldig voor:

 • mensen met botproblemen
 • kinderen
 • sporters
 • zwangere en zogende vrouwen

Hazelnoten

Hazelnoten zijn heerlijk en vallen op doordat ze veel vezels bevatten, wat de stoelgang verbetert en helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Ze bevatten ook foliumzuur en vitamine E. Dit zijn belangrijke antioxidanten die helpen je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen.

Je kunt een zelf een cacao- en hazelnootcrème maken zonder suiker en melk. Dat is een gezond alternatief voor die beroemde chocoladepasta die iedereen kent.

Pistachenoten

Pistachenoten zijn één van de beste notensoorten om diabetes type 2, hartaandoeningen en zwellingen te voorkomen en te behandelen. Ze bevatten veel ijzer en fytosterolen en daarnaast hebben ze een grote antioxiderende werking.

Pijnboompitten

Pijnboompitten

Hoewel ze in Nederland meestal in de categorie zaden worden ingedeeld, zou je ze ook bij de noten kunnen rekenen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen waardoor ze een uitstekende fysieke en mentale snack zijn.

Pijnboompitten bevatten ook veel eiwitten, vetten en vezels. Ze worden vaak gegeten als garnering op een salade. Pestosaus wordt gemaakt met pijnboompitten, samen met basilicum, knoflook, olijfolie en andere ingrediënten.

Paranoten

Paranoten vallen op omdat ze van alle notensoorten het meeste selenium bevatten. Dit is een zeer belangrijk mineraal dat je regelmatig via je voeding binnen moet krijgen. Ze bevatten daarnaast veel magnesium.

Paranoten zijn een stuk groter en zwaarder dan andere notensoorten. Dit is waarom je maar twee of drie van deze noten per dag zou moeten eten.

Macadamianoten

macadamia's zijn een van de minder bekende notensoorten

Dit is één van de in Nederland nog niet zo bekende notensoorten. Macadamianoten staan naast hun gezonde hoge vetgehaltes ook bekend om hun delicate smaak en romigheid. Ze bevatten veel voedingsstoffen, zoals:

 • omega 3- en omega 9-vetzuren.
 • vitaminen B, C en E.
 • mineralen zoals fosfor, kalium, magnesium, calcium en ijzer.

Cashewnoten

Ze zijn rijk aan eiwitten, koolhydraten en omega 6-vetzuren, die je hart gezond houden. Ze bevatten ook koper, selenium en magnesium.

Neem een ​​kijkje in dit artikel:
10 ongelooflijke eigenschappen van noten

Pinda’s

Hoewel ze in Nederland als één van de bekendste notensoorten gelden, zijn pinda’s dat officieel niet. Ze vallen eigenlijk in de categorie peulvruchten. Pinda’s zijn een uitstekende bron van eiwitten en ze geven je energie en uithoudingsvermogen. Je kunt er ook pindakaas van maken.

Kastanjes

Kastanjes zijn de enige noten die weinig vetten en veel koolhydraten bevatten. Ze staan ​​erom bekend dat ze veel kalium en foliumzuur leveren. Je kunt ze roosteren of bakken. Daarnaast is kastanjepuree in veel landen een bekend gerecht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.
 • Miyazawa T, Burdeos GC, Itaya M, Nakagawa K, Miyazawa T. Vitamin E: Regulatory Redox Interactions. IUBMB Life. 2019 Apr;71(4):430-441. doi: 10.1002/iub.2008. Epub 2019 Jan 25. PMID: 30681767.
 • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.