Zes tips om artrose na je 35ste te voorkomen

Als je niet goed voor je gewrichten zorgt, krijg je misschien last van gewrichtsproblemen vanaf een jonge leeftijd.
Zes tips om artrose na je 35ste te voorkomen

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

In dit artikel vertellen we je wat meer over deze aandoening zodat je de vroege symptomen leert herkennen. Net als in het geval van de meeste aandoeningen kan artrose in bepaalde gevallen worden voorkomen als je je aan wat eenvoudige aanbevelingen houdt. Volg dus deze zes tips op om artrose te voorkomen!

Artrose is een woord dat vaak wordt geassocieerd met ouderdom. We denken namelijk dat deze aandoening alleen voorkomt bij oudere mensen.

Wist je echter dat artrose een aandoening is die te maken heeft met de slijtage van je gewrichten? Er zijn eigenlijk verschillende redenen waarom mensen voor hun 35ste ook last kunnen krijgen van artrose. 

Wat is artrose?

Volgens de internationale artrose stichting is deze aandoening een degeneratieve aandoening in de gewrichten. Deze aandoening tast het kraakbeen en het gewrichtsweefsel aan. 

Deze aandoening blijft echter vaak niet tot één deel van het lichaam beperkt. Het heeft namelijk invloed op verschillende delen waar we aandacht aan moeten besteden:

  • botten
  • kraakbeen
  • gewrichtsweefsel

Het doel van het kraakbeen is zeer simpel. Het is aanwezig om je botten soepel langs elkaar te laten glijden en zo je bewegingen makkelijker te maken. Als je kraakbeen echter verslijt, zorgt dat ervoor dat je botten blootgelegd wordt. Dit kan voor veel pijn zorgen als je botten langs elkaar gaan schuren. 

Dit heeft vooral invloed op de gewrichten die je het meest gebruikt zoals je handen en je wervelkolom, maar ook de gewrichten die veel gewicht ondersteunen, zoals de heupen en knieën.

Ouderen, atleten en mensen die veel fysiek werk verrichten, lopen over het algemeen het grootste risico op artrose.

Wat zijn de symptomen van artrose?

Hier volgen de meest voorkomende symptomen van artrose:

  • pijnlijke en stijve gewrichten.
  • gezwollen gewrichten.
  • krakende en piepende geluiden tijdens het bewegen van de gewrichten.
  • minder goed functioneren van de gewrichten.

Wat zijn de oorzaken van artrose?

wat zijn de oorzaken van artrose

Er zijn inderdaad veel redenen waarom iemand aan artrose zou kunnen leiden. Hier volgen echter de meest voorkomende oorzaken:

  • te veel stilzitten.
  • te veel fysieke inspanning.
  • veranderingen in het lichaam.
  • verwondingen en kleine huidkwetsuren.
  • verzwakking van het kraakbeen als gevolg van het volgen van een slecht dieet.

Een deel van dit probleem kan genetisch bepaald zijn, maar de meest voorkomende oorzaken hebben te maken met je levensstijl. Vandaag de dag komt artrose het meeste voor bij mensen met obesitas. Het is dus erg belangrijk om je lichaam al op jonge leeftijd goed te voeden. Kinderen met obesitas lopen gedurende hun hele leven risico op artrose.

Hoewel het misschien ironisch lijkt, kan te veel lichamelijke inspanning ook tot artrose leiden. Dit gebeurt echter alleen als je veel te intensief en veel te vaak traint. Professionele boksers, voetballers en ook gewichtheffers ontwikkelen vaak artrose.

Hoe wordt het gediagnosticeerd?

Specialisten zoals de reumatoloog, fysiotherapeut en de orthopeed kunnen je de diagnose voor artrose geven. De aandoening wordt vaak opgemerkt na een lichamelijk onderzoek.

De specialist kan ook röntgenapparatuur gebruiken om de ernst van de situatie vast te stellen en andere gewrichtsproblemen uit te sluiten. Na dit onderzoek kan de specialist de juiste behandeling met je bespreken.

Deze specialist houdt rekening met de fysieke eigenschappen van de patiënt. In ernstige gevallen kan het ook gebeuren dat de patiënt geopereerd moet worden.

Zes tips om artrose te voorkomen

Artrose heeft niet alleen te maken met je genetische factoren. Hoewel je genetische opmaak wel invloed heeft, kan artrose in bepaalde gevallen voorkomen worden. Je dagelijkse gewoonten hebben namelijk ook een grote invloed. Je kunt het risico op artrose verkleinen door de volgende tips op te volgen.

1. Leer meer over deze aandoening

Dit is voor iedereen belangrijk. Vooral als je in de grootste risicogroepen valt:

  • vrouwen
  • atleten
  • mensen met obesitas

Als je alles over deze aandoening leert, kun je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om blessures te voorkomen en het risico op artrose te verkleinen. Als een van jouw dierbaren artrose krijgt, zal deze informatie ervoor zorgen dat je hem of haar goed kunt helpen met problemen.

2. Voeg voldoende beweging aan jouw leven toe

Lichamelijke beweging zal je helpen bij het versterken van je spieren en gewrichten. Als je een sporter bent, is het vooral belangrijk om onder het toezicht van een trainer te trainen. Daarnaast is het een goed idee om regelmatig een dokter te bezoeken voor een lichamelijk onderzoek. Hij of zij kan dan de staat van jouw spieren en gewrichten beoordelen.

Trainen onder toezicht is ook belangrijk als je net aan een trainingsroutine bent begonnen. Zoek ook goed uit hoe je de oefeningen op de juiste manier uitvoert. Zo kun je deze oefeningen optimaal leren beheersen zonder je spieren, botten en pezen te overbelasten. 

3. Volg een gebalanceerd dieet om obesitas te voorkomen

Als je last hebt van overgewicht of obesitas, kan afvallen je helpen bij het verlichten van de druk op je gewrichten. Dit zal de ontwikkeling van artrose dan ook vertragen.

Een uitgebalanceerd dieet kan je helpen bij het behouden van een gezond gewicht voor je leeftijd en lengte. Het is de bedoeling dat je dieet de juiste voedingsstoffen bevat zoals: 

  • bouwstoffen
  • vitamines
  • mineralen

Vermijd daarnaast de overmatige consumptie van verzadigde vetten, koolhydraten en suikers. Dit zal je niet alleen helpen bij het voorkomen van artrose, maar ook bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

4. Volg een dieet dat veel supplementen voor het kraakbeen bevat

De volgende supplementen zijn ideaal voor het voeden van je kraakbeen:

  • gehydrolyseerd collageen
  • chondroitin sulfaat
  • glucosamine
  • hyaluronzuur

We raden je aan om een dieet te volgen dat veel van deze stoffen bevat. Je kunt ze ook als supplementen in de vorm van pillen innemen. 

Sommige supplementen, zoals glucosamine, worden al door het lichaam aangemaakt. Als je echter ouder wordt, wordt dit proces vertraagd en worden de gewrichten zwakker. Dit is waarom het belangrijk is om voldoende supplementen in te nemen.

5. Vermijd zwaar tillen en repetitieve bewegingen

vermijd zwaar tillen en repetitieve bewegingen

Als je regelmatig veel druk op je gewrichten legt, zal dat er uiteindelijk voor zorgen dat ze zwakker worden. Daarom is het belangrijk om niet te vaak zware spullen te tillen. Als je dan soms toch moet tillen, is het essentieel om dit zo voorzichtig mogelijk te doen.

Repetitieve bewegingen kunnen er ook voor zorgen dat je gewrichten zwakker worden, wat artrose kan veroorzaken.

  • Als je geblesseerd bent geraakt tijdens het verrichten van zwaar, fysiek werk, is het verstandig om voldoende rust te nemen.
  • Je kunt ook knie- en elleboogbeschermers dragen om complicaties te voorkomen.

6. Draag de juiste schoenen

Zoek naar schoenen die je de stabiliteit bieden die je nodig hebt om op de juiste manier te lopen. Dit zal je helpen bij het voorkomen van artrose. Probeer er ook voor te zorgen dat je niet te vaak hoge hakken draagt.

Hoewel je soms hakken kunt dragen, raden we je deze schoenen niet aan voor dagelijks gebruik. Met iedere stap die je zet zal dit voor een gebrek aan stabiliteit in je lichaam zorgen.

Daarnaast vergroten deze schoenen de kans op vallen en absorberen ze de impact van de vloer op jouw voet niet zo goed. Zo vergroot je dus de kans op blessures.

Dat waren onze tips om artrose te voorkomen

Volg deze tips om artrose te voorkomen. Vermijd overbelasting van je gewrichten en zorg goed voor je lichaam.

Als je pijn in je knieën, heupen of handen voelt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de dokter. Hij of zij kan dan voor je uitzoeken waar je precies last van hebt. Wacht hier zeker niet te lang mee!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.