Hoe snel beschadigd kraakbeen te herstellen

Eén van de meest voorkomende verwondingen zijn scheurtjes in het kraakbeen. Sinds kort is ontdekt dat je dieet kan helpen om het kraakbeen te herstellen.
Hoe snel beschadigd kraakbeen te herstellen
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Eén van de meest voorkomende verwondingen voor iedereen zijn scheurtjes in het kraakbeen. Deze hebben de neiging zeer pijnlijk te zijn, maar sinds kort is er ontdekt dat je dieet je kan helpen om nog sneller je kraakbeen te herstellen.

Kraakbeen is een zeer flexibele structuur, die gewichtloos bepaalde structuren ondersteunt, zoals de oorschelp, neus en gewrichten. Er zijn gebieden in ons lichaam die veel gevoeliger zijn voor blessures, zoals de kniegewrichten, en deze worden altijd vaker getroffen bij degenen die dagelijks fysieke activiteiten verrichten, zoals atleten.

Het kan ook invloed hebben op ouderen als gevolg van de natuurlijke achteruitgang van het lichaam op een bepaalde leeftijd.

Hoe het kraakbeen te herstellen en vernieuwen

Kraakbeen wordt vernieuwd als gevolg van het voedsel dat je eet. Eén van de andere meest voorkomende aandoeningen die het kraakbeen van de enkel, knie, pols, elleboog en schouder beïnvloedt, is artritis, momenteel een zeer bekende ziekte die bijna iedereen boven de veertig treft. Daarom is het noodzakelijk om de juiste voeding binnen te krijgen om sneller het kraakbeen te herstellen.

Eén van de meest belangrijke aminozuren voor snel herstel van het kraakbeen is lysine. Het is namelijk verantwoordelijk voor de opname van calcium en produceert collageen, dat beschadigd weefsel opnieuw opbouwt. Het verbetert ook het uiterlijk en de kracht van de pezen van je huid.

Studies naar kraakbeenvernieuwing

kraakbeen1

Een studie die is uitgevoerd door de University of Maryland Medical Center (UMMC) heeft geconcludeerd dat een tekort aan lysine de groei van beschadigd weefsel kan vertragen.

Het kan ook van invloed zijn op de regeneratie van huidcellen, wat belangrijk is voor de complete reconstructie van het gebied waar de fysieke schade zich bevindt.

Je moet per dag 12 mg (milligram) lysine per iedere kilo lichaamsgewicht binnenkrijgen om te helpen het lichaam in staat te stellen om sneller het kraakbeen te herstellen. Het voedsel dat een hoog gehalte lysine bevat is onder andere:

  • Peulvruchten
  • Kabeljauw
  • Rood vlees
  • Bier
  • Eieren
  • Sojasaus
  • Kaas
  • Noten
  • Gist in bier
  • Gelatine

Vitamine C is belangrijk voor het verhogen van het afweersysteem van het lichaam. Maar daarnaast kan het ook de productie van collageen in stand houden door het op peil houden van zuurstofrijk bloed en het brengen van dit bloed naar alle slagaders, die voor de aanlevering van de stoffen zorgen, die nodig zijn voor het herstel van de verwondingen.

Een groot tekort aan vitamine C kan dus direct invloed hebben op een vertraagde of verminderde genezing. Bovendien hebben mensen minstens 75 mg (milligram) per dag van deze vitamine nodig, om zo de problemen in het lichaam continu te bestrijden. Voedingsmiddelen die vitamine C bevatten zijn onder andere:


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lopez, C. (2009). Tejido Cartilaginoso y Oseo. Componentes Del Cartílago.
  • Versier, G., & Barbier, O. (2014). Técnicas de reconstrucción cartilaginosa. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Ortopedia y Traumatología. http://doi.org/10.1016/S2211-033X(14)69192-1
  • Tuero, B. (2000). Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Rev Cubana Aliment Nutr.
  • NCBI. (2012). Lysine post-translational modifications of collagen.
  • Tuero, B. B. (2000). Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Rev Cubana Aliment Nutr, 14(1), 46-54.
  • Villaescusa, Á. M. Editor: Editorial de la Universidad de Granada.
  • Silva, T. F. D., & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Revista do Instituto Adolfo Lutz, 530-539.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.