Wat veroorzaakt hand- en polspijn?

Wat veroorzaakt hand- en polspijn?
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 23 september, 2018

Hand- en polspijn is iets dat vaak voorkomt, vooral bij vrouwen. Je handen en polsen kunnen in de nacht in slaap vallen of zwellingen, verdoving of zwakheid veroorzaken en in sommige vallen kan het zelfs zo zijn dat je ze (tijdelijk) niet meer kan gebruiken. We zullen uitleggen wat hier normaal de oorzaak van is en mogelijke behandelingen beschrijven.

Het komt misschien als een verrassing, maar je hand is één van de meest complexe onderdelen van je lichaam. Hij heeft 19 botten, 17 gewrichten en 19 spieren. Als één van deze delen een probleem heeft, zal het zonder twijfel alle bewegingen die je met je hand maakt beïnvloeden. Hier zijn de oorzaken van sommige pijnen.

Hand- en polspijn: Waarom hebben vrouwen er meer last van?

Last van de handen en pols

Dit zijn sommige van de meest voorkomende problemen: hand- en polspijn, gewrichtspijn, ondraagbare tintelingen gedurende de nacht. Dit komt allemaal door een degeneratieve ziekte waar vrouwen vatbaarder voor zijn. Het kraakbeen, de botten en gewrichten verslijten sneller dan bij mannen.

Vrouwen hebben een gebrek aan calcium en de hormoonfactor kan deze pijn ook veroorzaken wanneer ze in de menopauze komen. Uiteraard is er ook nog de erfelijke factor. Je handen bewegen altijd en voordat ze verslijten, zorgt de complexiteit van de gewrichten ervoor dat het kleinste probleem al het functioneren van je hand beïnvloedt.

Oorzaken van hand- en polspijn

Duimartrose

Artritis in de duim

Dit gebeurt wanneer je een ontsteking door artrose in het gewrichtsgebied van de pols en de basis van de duim hebt. Dit komt over het algemeen voor bij mensen die 40 jaar en ouder zijn. Oorzaken zijn werk, het gewricht veel forceren waardoor het verslijt of zelfs door stress. Het is pijnlijk en voorkomt een goede mobiliteit.

Het carpaletunnelsyndroom

Het carpaletunnelsyndroom

Over het algemeen begint het met een onverklaarbare pijn of ongemak in je pols. Stukje bij beetje gaat het verder in je hand en je arm. Het veroorzaakt tintelingen en verdoving in je vingers gedurende de nacht. Je voelt je mogelijk zwak wanneer je dingen optilt of je verliest je fijne motoriek (vasthouden of omgaan met kleine dingen).

Het carpaletunnelsyndroom is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Soms kan het veroorzaakt worden door lange tijden met een keyboard werken, elke actie die ervoor zorgt dat je je hand continue dichtknijpt of je vingers veel bewegen. Maar over het algemeen is het een erfelijke factor die betrekking heeft op slijtage en scheuring.

Ganglioncyste

Kleine uitstulpingen in de pols

Bij dit verschijnsel zullen er kleine uitstulpingen gevuld met vloeistof op de gewrichten van je pols of vingers ontstaan. Ze komen meestal op je pezen voor en ze zijn misschien niet erg pijnlijk, maar ze zijn oncomfortabel en veroorzaken zwakheid.

Hoe ganglion ontstaat is niet bekend, maar het wordt geassocieerd met artrose of kleine laesies bedekt door gewrichten of pezen. De behandeling hangt af van de patiënt. Soms worden ontstekingsremmers gebruikt of het kan zelfs vanzelf weggaan. In andere gevallen is een kleine behandeling nodig om de vloeistof te elimineren. Dit garandeert echter niet dat het niet nog een keer terugkomt.

Triggerfinger

 

Haperende vinger
Een triggerfinger of haperende vinger is veelvoorkomend en pijnlijk. Het ontstaat wanneer een vinger in een gebogen positie blijft en je hem niet meer kan strekken. Dit komt door een verharding van de bedekking die rond de pees van de vinger zit.

Een triggerfinger komt vaak voor bij personen die manuele banen en herhalende taken hebben, waar de hand uiteindelijk onder lijdt. Omdat de kans op artritis of een ontsteking groter is in je spieren en pezen, is het normaal dat dit probleem vaak voorkomt in de vingers.

Polstendinitis

Zwelling onder de basis van de duim

De symptomen komen vaak voor en bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad: een zwelling die zich een centimeter onder de basis van je duim bevindt, pijn wanneer je knijpt of elke andere beweging. Een peesontsteking komt door een verkeerde beweging, teveel tillen, etc. De ontsteking is erg pijnlijk en kan door je hele arm gaan.

Instructies en behandelingen

Hand- en polspijn als een gevolg van artritis is erg moeilijk om op te lossen. Soms kan alleen een operatie de resultaten geven die je zoekt. Hierdoor zal je een betere functionaliteit en een betere kwaliteit van leven hebben. Je dokter moet altijd degene zijn die een diagnose stelt en vervolgens instructies geeft die je op moet volgen. We kunnen je alleen simpele voedingstips geven, die je kan gebruiken om de pijn en ontsteking te verlichten.

Lijnzaadolie

Dit is een natuurlijke remedie, die je zal helpen om de ontsteking te verminderen. Volgens experts kan gedurende een maand, iedere morgen een eetlepel lijnzaad olie consumeren de ontsteking merkbaar verminderen.

Vitamine B6

Dit is essentieel voor je gewrichten, botten en pezen. Het voorkomt ontstekingen en verlicht de meeste symptomen van hand- en polspijn. Je kan banaan, groene bladgroenten en daarnaast kippenborst eten. Je kan ook vitamine B6 pillen vinden in drogisterijen en natuurwinkels. Neem 2 mg per dag.

Omega 3

Omega 3-vetzuren komen in overvloed voor in veel vis. Dankzij de natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die ze hebben, zijn ze essentieel voor het natuurlijk behandelen van artrose. Ze verminderen ook gewrichtspijn.

Kersen

Veel onderzoeken ontdekken bewijs dat het eten van kersen pijn door artrose vermindert, wat de mobiliteit bevordert (als je ze twee maanden eet). Tien kersen per dag eten is sterk aanbevolen. Als je ze niet kan vinden of ze zijn te duur, dan kan je ze ook in de vorm van pillen vinden, zodat je gewrichts- en ontstekingsproblemen kan behandelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Swigart CR, Fishman FG. Hand and wrist pain. In: Firestein GS, Budd RC, Gabriel SE, McInnes IB, O’Dell JR, eds. Kelley and Firestein’s Textbook of Rheumatology. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 50.
  • Calandruccio JH. Carpal tunnel syndrome, ulnar tunnel syndrome, and stenosing tenosynovitis. In: Canale ST, Beaty JH, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 76.
  • Gaston RG, Robinson EP, Lourie GM. Hand and wrist diagnosis and decision making. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine: Principles and Practice. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 71.
  • Gaston RG, Robinson EP, Lourie GM. Hand and wrist diagnosis and decision making. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine: Principles and Practice.4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 71.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.