Wat is speelgoedrotatie? 5 tips hoe het te doen

Kom alles te weten over een interessante strategie genaamd speelgoedrotatie!
Wat is speelgoedrotatie? 5 tips hoe het te doen
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 27 maart, 2023

Speelgoedrotatie is een praktijk waarbij speelgoed periodiek wordt beheerd en verdeeld. Hierdoor heeft het kind gedeeltelijk toegang tot de elementen waarmee hij/zij speelt, wat zijn/haar beslissingen vergemakkelijkt en meer orde bevordert.

Deze strategie is geschikt voor kinderen die een groot aantal speelelementen hebben. Soms zijn het er zoveel dat ze er niet echt van genieten, of heel snel hun interesse verliezen. Door speelgoed te rouleren ervaart het kind vaker een gevoel van nieuwigheid.

Kinderen verliezen vaak heel snel hun belangstelling voor hun speelgoed. Ze gebruiken het een tijdje en vinden het dan saai. Dit leidt tot nieuwe aankopen, maar voorkomt niet dat de cyclus zich herhaalt. Met speelgoedrotatie wordt deze situatie slimmer aangepakt.

Speelgoedrotatie: wat is het precies?

Speelgoedrotatie is een opvoedkundige strategie die bestaat uit het beperken van het aantal speeltjes waartoe een kind gedurende een bepaalde periode toegang heeft. Op deze manier is het de bedoeling dat het kind het meeste uit zijn of haar speeltijd haalt.

De Universiteit van Toledo voerde een onderzoek (Engelse link) uit waaruit het belang van speelgoedrotatie blijkt. De onderzoekers verzamelden een groep van 36 kinderen en namen hen mee om een half uur in een kamer te spelen. Sommigen van hen kregen vier speeltjes, terwijl anderen er 16 kregen.

De resultaten toonden aan dat de kinderen met minder speeltjes meer creativiteit en concentratie toonden, en bovendien twee keer zoveel tijd besteedden aan het zoeken naar nieuwe manieren om met elk speeltje om te gaan. Ondertussen waren de kinderen met meer speelgoed meer afgeleid en minder vermaakt tijdens de activiteit. De conclusie? Vaak is minder meer.

Vind je dit artikel leuk? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
7 zinnen om te vermijden tijdens driftbuien van kinderen

5 tips voor het toepassen van speelgoedrotatie

Speelgoedrotatie
De speelgoedrotatiestrategie helpt voorkomen dat kinderen zich vervelen met amusementsvoorwerpen.

Speelgoedrotatie is gebaseerd op het idee dat naarmate het aantal speeltjes afneemt, de aandacht en het vermogen tot diepgaand spel toenemen. Daarnaast genereert het meer materiële en mentale orde. Dus, hoe kun je deze strategie toepassen? Hieronder volgen vijf tips daarvoor.

1. Observeer

Deze eerste tip is gebaseerd op de richtlijnen van Maria Montessori. Binnen de theorie van deze grote opvoeder is observeren van groot belang. De eerste tip is precies dat: observeren voordat je de speelgoedrotatie toepast.

Wat moet worden geobserveerd? Het speelgoed dat het kind het meest aantrekt en het speelgoed dat geen interesse wekt. Ook de manier waarop het kind met zijn omgeving omgaat en de vaardigheden (Spaanse link) die hij ontwikkelt. Dit moet worden genoteerd en zal vervolgens een solide basis vormen voor de keuze van het speelgoed.

2. Plan de ruimte

Volgens de behoeften en interesses van het kind moet er een schone ruimte komen voor speelgoed. Het beste is om eerst alle speelvoorwerpen van het kind op één plaats te verzamelen. Daarna kun je het beste al het speelgoed weggooien dat incompleet of niet meer bruikbaar is.

Het is ook een goed idee om het speelgoed dat het kind niet meer gebruikt opzij te leggen, omdat hij het niet leuk vindt of omdat het niet meer geschikt is voor zijn leeftijd. Als dit gedaan is, is de volgende stap om een specifieke ruimte in te richten voor de speelelementen waar het kind toegang toe heeft. Het is nog beter als dit in vakken is verdeeld.

3. Selectie

De derde tip voor het draaien van speelgoed is een van de belangrijkste. Hij bestaat uit het maken van een selectie van het speelgoed dat binnen het bereik van het kind blijft. Het beste is om ze in te delen in categorieën: boeken en verhalen, bouwspeelgoed, puzzels, bewegingsspelletjes, muziekinstrumenten, enz.

Als ze zijn ingedeeld, is het tijd om elke groep tot een minimum te beperken. Hoeveel puzzels heeft het kind echt nodig? Hoeveel bewegingsspelletjes? Het beste is om in elke categorie alleen diegene te laten staan die het kind het leukst vindt of die het nuttigst zijn. De rest moet geordend bewaard worden.

4. Presenteer de veranderingen

Als alles gesorteerd, opgeborgen en opgeruimd is, is het tijd om de resultaten aan het kind te presenteren. Het is een goed idee om hem of haar te vertellen waar elk van zijn of haar speelgoed is en aan te geven dat zodra hij of zij het gebruikt, hij of zij het weer op zijn of haar plaats moet leggen.

Het opgeborgen speelgoed moet op een plaats blijven waar het kind geen toegang toe heeft. Als het kind ze voortdurend ziet, zal hij of zij het verlangen hebben ze weer te hebben. Als hij of zij ze niet ziet, zullen ze uit zijn gedachten verdwijnen, en als ze weer aan het kind worden voorgelegd, zal het het gevoel hebben dat hij er voor het eerst naar kijkt.

5. Maak een programma

Het idee is om een speelgoedrotatieprogramma te maken. Dat wil zeggen, leg vast hoe vaak er van speelvoorwerp wordt gewisseld. Dit betekent dat het speelgoed dat voor de kleine is blijven liggen, wordt geruild voor een deel van het speelgoed dat in de opslag staat. Daar gaat het om.

Wat is de juiste frequentie? Bij jongere kinderen kun je het beste elke maand rouleren. Bij oudere kinderen is elke twee of drie maanden het beste. In elk geval moet je altijd observeren en opletten: als er weken voorbij gaan zonder dat het kind een stuk speelgoed gebruikt, kan het een goed idee zijn om het in de “wegwerp”-doos te doen en het te vervangen door een ander stuk speelgoed.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
7 Tips voor het opvoeden van koppige kinderen

Voordelen en aanbevelingen

Kind met speelgoed
Rotatie van speelgoed kan je kind helpen concentratie en creativiteit te ontwikkelen.

Het is belangrijk dat ouders heel flexibel zijn bij het toepassen van speelgoedrotatie. Het gaat er niet om het kind te ontnemen wat hij of zij leuk vindt of hem of haar te dwingen tot strikte discipline met het spel. Het doel is om er het maximale uit te halen.

Als je de selectie eerder dan gepland moet veranderen of de periode van wisselen moet verkorten, geen probleem. Elk kind bepaalt zijn eigen tempo. Wat niet aan te raden is, is om te vaak te wisselen, want dat kan averechts werken. Enkele voordelen van het rouleren van speelgoed zijn onder andere:

  • Het verhoogt de concentratie.
  • Het vergroot de mogelijkheid tot volgehouden aandacht.
  • Speelgoedrotatie stimuleert de verbeelding.
  • Het stimuleert de creativiteit.
  • Het geeft een gevoel van nieuwigheid, op regelmatige basis.
  • Speelgoedrotatie bevordert de orde.
  • Het vergemakkelijkt het verzamelen en opbergen van speelgoed.

Speelgoedrotatie helpt het kind een betere speelervaring te hebben

Speelgoedrotatie is dus een uitstekende strategie om het kind te helpen een diepere en meer bevredigende speelervaring te hebben. Hoewel het in eerste instantie misschien niet zo lijkt, is het voor het kind leuker dan een paar speeltjes tegelijk beschikbaar te hebben.

Deze strategie kan daarnaast worden aangevuld met een speelgoedruil één of twee keer per jaar. Ouders kunnen afspreken om deze speelvoorwerpen met andere ouders te ruilen, tijdelijk of permanent. Dit zal het gevoel van nieuwigheid vergroten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Spino, C. (2017, 14 diciembre). Fewer toys lead to richer play experiences, UT researchers find | UToledo News. UToledo News | The University of Toledo News. Recuperado 25 de septiembre de 2022, de https://news.utoledo.edu/index.php/12_18_2017/fewer-toys-lead-to-richer-play-experiences-ut-researchers-find.
  • Migliorini, L., Cardinali, P., & Rania, N. (2011). La cotidianidad de lo familiar y las habilidades de los niños. Psicoperspectivas, 10(2), 183-201.
  • Ramos, Y. H. T., Villena, V. R., & Fernández, S. F. T. (2016). Los juguetes como medio de desarrollo del niño de la primera infancia. Atenas, 1(33).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.