De eerste liefde van kinderen: waarom is het belangrijk?

De eerste liefde van kinderen kan rond de leeftijd van 4 of 5 jaar komen en hen helpen in hun socialisatieproces. We vertellen je hier wat je erover moet weten.
De eerste liefde van kinderen: waarom is het belangrijk?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 23 januari, 2023

Als je een kleuter hebt, kan hij of zij op een dag thuiskomen en beweren dat hij of zij verliefd is op een vriendje of klasgenootje. Ze kunnen je zelfs vertellen dat ze verkering hebben. Dit is de eerste liefde van een kind.

Dit nieuws kan je verrassen, alarmeren, of je doen glimlachen om de schattigheid van de situatie. De eerste liefde van kinderen is echter belangrijker dan je denkt. Het is dus belangrijk om te weten hoe je moet handelen als het zover is.

In dit geval hebben we het niet over de eerste puberliefde die jongeren na de puberteit ervaren, maar over de  kinderliefde die vier- of vijfjarigen beweren te voelen voor een van hun leeftijdsgenootjes. Dit is een wijdverbreid verschijnsel dat de meeste kinderen meemaken. Het is in feite een relevante mijlpaal in hun socialisatieproces.

Hoe ziet de eerste liefde van kinderen eruit?

Kinderen lopen hand in hand
De eerste liefde van kinderen staat ver af van de conventies van de liefde van volwassenen.

De eerste liefde van kinderen verschijnt meestal rond de leeftijd van vier of vijf jaar. Meestal is het een klasgenootje van school, uit de buurt, of een leeftijdsgenootje dat ze vaak zien. Anders dan bij adolescenten en volwassenen heeft liefde bij kinderen geen seksuele component en komt het meer voort uit het leuk vinden van de persoon.

Wanneer een kind het leuk vindt om tijd door te brengen met een leeftijdsgenootje, met hem of haar te spelen, smaken te delen en samen plezier te hebben, kan hij of zij het uiteindelijk als liefde omschrijven, maar in werkelijkheid is het gewoon iemand wiens gezelschap hem of haar bijzonder aangenaam lijkt. En meestal komt deze liefde niet verder dan spelen, handen vasthouden of een onschuldige kus.

Desondanks is deze eerste liefde zeer relevant in hun socialisatieproces; het geeft aan dat het kind sociale vaardigheden opdoet, zich leert binden en de wereld om zich heen begint te begrijpen.

Waar komen deze eerste liefdes vandaan?

Hoewel het misschien verrassend is dat een kind dat nog zo jong is, beweert verliefd te zijn of een “vriendje” of “vriendinnetje” te hebben, is dit logisch in het licht van de ontwikkelingsfase waarin hij of zij zich bevindt. Tot dit punt was hun sociale en emotionele wereld in principe beperkt tot de familiekern; maar met het begin van de schooltijd wordt die cirkel breder.

Als het kind dus beweert verliefd te zijn, geeft dit aan dat hij of zij vordert in zijn of haar socialisatieproces en nieuwe belangrijke mensen aan zijn of haar leven toevoegt. Aan de andere kant ontdekken kinderen in deze fase zichzelf als jongen of meisje. Ze beginnen ze interesse en nieuwsgierigheid te voelen voor het andere geslacht.

Daarnaast is de kindertijd een fase van verkennen en spelen. Door dit spel imiteren kinderen volwassenen en oefenen ze veel vaardigheden. Kinderen observeren de relatie tussen hun ouders thuis.

Ook kijken ze naar andere soorten romantische banden tussen hun tantes, ooms, grootouders of neven en nichten, en oudere broers en zussen. Op die manier vormen ze hun eigen idee van het paar en de verkering, en kunnen dat reproduceren bij hun leeftijdsgenootjes.

Volwassenen moedigen dit vaak zelfs aan door de kleintjes te vragen of ze al een vriendje of vriendinnetje hebben, of dat die speciale vriend hun partner is. Op deze manier vormen de eerste liefdes van kinderen een soort symbolisch spel dat bijdraagt aan hun leren over menselijke relaties.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit te lezen:
Het belang van naar de kleuterschool gaan voor kinderen

Hoe om te gaan met de eerste liefde van kinderen?

Kinderen omhelzen elkaar
Begeleid je kind tijdens zijn of haar eerste liefde door naar ze te luisteren, ze te begeleiden en vooral van ze te houden.

Voor kinderen is hun eerste liefde belangrijk. De reactie van de ouders daarop kan een positieve of negatieve invloed hebben op hun ontwikkeling. Daarom geven we je enkele aanbevelingen om in dit verband te handelen.

Handel rustig en natuurlijk

Als je jonge kind naar je toe komt en zegt dat hij/zij verliefd is, blijf dan rustig. Probeer om niet gealarmeerd of geschokt te reageren. Bedenk dat dit een normaal onderdeel van de ontwikkeling is, en dat liefde voor zuigelingen niet dezelfde connotaties heeft als voor volwassenen. Behandel het natuurlijk.

Sta emotionele expressie toe en moedig ze aan

Hoewel jij het misschien grappig of teder vindt, is het voor je kind een belangrijk gevoel dat hij of zij gekozen heeft om met jou te delen. Vraag hem of haar juist om je meer te vertellen. Sta hem of haar toe om uit te drukken hoe hij of zij zich voelt en wat hij of zij onder liefde verstaat.

Onthoud ook dat hij of zij, door het je te vertellen, je een teken van vertrouwen heeft aangeboden. Het is essentieel om dat niet te beschamen. Bespreek het dus niet met anderen zonder toestemming van je kind. Hij of zij kan zich dan vernederd of belachelijk gemaakt voelen.

Bemoei je er niet mee

Bij zulke jonge kinderen kun je in de verleiding komen om in te grijpen. Hetzij om het te stoppen, hetzij om het aan te moedigen. Sommige ouders zullen proberen het kind ervan te weerhouden te zeggen dat hij of zij verliefd is.

Ze kunnen het kind corrigeren, of zelfs het kind ervan te weerhouden tijd door te brengen met de partner. Anderen worden misschien overdreven betrokken om de verkering van het kind aan te moedigen.

In geen van beide gevallen is dit een gepaste houding. Het beste is om het kind te laten onderzoeken, leven en experimenteren zonder zich te bemoeien met de ontwikkeling van de vermeende verliefdheid. De rol van de ouders moet eenvoudigweg bestaan uit begeleiden en ondersteunen.

Maak van de gelegenheid gebruik om enkele belangrijke kwesties te bespreken

Deze eerste verkering kan leiden tot een gesprek over enkele belangrijke kwesties zoals toestemming. Je kunt je kind uitleggen dat hij/zij niemand mag dwingen om genegenheid te tonen, net zoals hij/zij dat ook niet hoeft te doen als hij/zij dat niet wil.

Je kunt ook praten over de uitingen van liefde die bij elke fase horen. Dit om duidelijk te maken dat bepaald gedrag dat hij/zij misschien ziet bij zijn/haar ouders, tantes, ooms of oudere broers en zussen niet geschikt is voor kinderen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
De meestvoorkomende fouten in de opvoeding

Begeleid de eerste liefde van kinderen met empathie

Kortom, de eerste liefde van kinderen moet je niet verontrusten, maar je moet de waarde ervan ook niet onderschatten. Het is jouw taak om je kind te begeleiden in dit proces. Het zal misschien maar een paar dagen duren. Je moet hem/haar helpen om zijn/haar emoties te begrijpen en te beheersen.

Tot slot: lach niet om de bekentenis van je kind dat hij/zij verliefd is. Sta toe dat hij/zij deze gevoelens met je deelt, en steun hem/haar als deze “verliefdheid” (of het einde ervan) hem/haar uiteindelijk negatief beïnvloedt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Amaya Aguirre, G. (2015). ¿ Existe el amor entre niños y niñas que tienen cuatro y cinco años de edad? (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de la Ciudad de México: Colegio de Ciencias y Humanidades: Licenciatura en Promoción de la Salud).
  • Villalobos Guevara, A. M. (1999). Desarrollo psicosexual. Adolescencia y salud1(1), 73-79. Disponible en: https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?pid=S1409-41851999000100011&script=sci_arttext

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.