Wat zijn gemengde emoties en hoe kunnen we ze beheersen?

Gemengde emoties zijn ervaringen die gekenmerkt worden door gemengde emoties. Hier is wat de wetenschap erover te zeggen heeft.
Wat zijn gemengde emoties en hoe kunnen we ze beheersen?

Laatste update: 09 augustus, 2022

Emoties en gevoelens zijn veel complexere ervaringen dan we denken. Hoewel we graag geloven dat we er controle over hebben, kunnen ze ons in werkelijkheid overweldigen of zich manifesteren op manieren die als een verrassing komen. Dat is het geval met gemengde emoties, een ambivalent idee dat door velen vaak verkeerd begrepen wordt.

De term gemengde emoties wordt inderdaad vaak gebruikt om te verwijzen naar een toestand waarin twee of meer gevoelens met elkaar in conflict zijn. Het probleem is dat het niet altijd in de juiste context gebruikt wordt, want zoals je kunt verwachten is deze uitingsvorm complexer dan iemand zich kan voorstellen. Vandaag willen we de kenmerken ervan uitleggen en hoe je ze kunt hanteren.

De kenmerken van gemengde emoties

Het eerste dat we moeten benadrukken is dat deskundigen onderschrijven (Engelse link) dat gemengde emoties een echt verschijnsel zijn. Dit idee zinspeelt op twee verschillende gevoelens of emoties die een mens ontwikkelt als hij met dezelfde situatie geconfronteerd wordt.

Het wordt ook wel gemengde emoties genoemd, en het wordt gekenmerkt door gevoelens die tegengesteld zijn (bijvoorbeeld geluk en verdriet) en die zich parallel ontwikkelen.

Zoals studies (Engelse link) aangeven, worden gemengde emoties door veel variabelen geconditioneerd. Leeftijd, cultuur en context zijn de belangrijkste. Vanwege dit alles kunnen we gemengde emoties niet als een enkel verschijnsel categoriseren. Gezien de verscheidenheid aan conditionerende factoren ontwikkelt of manifesteert elk mens ze op een andere manier.

De term gemengde emoties wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar twee meningen of twee ideeën over iets. Dit gebruik is foutief, want onderzoekers (Engelse link) zijn het erover eens dat tegenstrijdige emoties iets anders zijn dan emotionele conflicten. Het heeft niets te maken met aarzeling, twijfel, of onzekerheid over wat een bepaalde ervaring je doet voelen.

In plaats daarvan gaat het om een echte, tastbare, en duidelijk oncontroleerbare ervaring. De twee emoties (of meer zelfs) overlappen elkaar op hetzelfde moment, niet in volgorde (d.w.z. eerst de ene en dan de andere). Zoals je kunt verwachten heeft dit grote gevolgen, waardoor iemand innerlijke conflicten, onzekerheid, angst, enz. ervaart.

We denken dat je dit artikel ook interessant zal vinden:
Wat is emotionele codependentie?

6 tips om met gemengde emoties om te gaan

Nu je een algemeen idee hebt van gemengde emoties, is het tijd dat je een paar trucjes leert om ze te beheersen. Je weet al dat het een natuurlijke ervaring is, die varieert naar gelang je leeftijd, je cultuur, en de context die ze teweegbracht.

In feite is het voor een kind of tiener moeilijker om ermee om te gaan dan voor een volwassene. Culturele overtuigingen kunnen dan weer leiden tot het helemaal onderdrukken ervan. Het is voor jou niet hetzelfde om ze in een onbelangrijke situatie te ontwikkelen als in een situatie die jou of iemand in je omgeving direct raakt. Hieronder willen we je 6 tips geven om met gemengde emoties om te gaan.

1. Beoordeel de aanleiding rationeel

Los sentimientos encontrados pueden manejarse
Een oefening van introspectie doen om na te denken over de oorzaken van gemengde emoties is essentieel om ze te beheersen.

Een van de meestvoorkomende overtuigingen bij mensen is dat emoties irrationeel zijn. In werkelijkheid zijn ze echter heel rationeel, als je ze eenmaal kunt leren begrijpen en ze dan kunt reguleren.

In die zin is het eerste wat je moet doen rationeel beoordelen wat je ertoe gebracht heeft gemengde emoties te ervaren. Analyseer de context objectief, zodat je kunt waarnemen of de reactie die je erop hebt rationeel of irrationeel is.

Zo kun je bijvoorbeeld een overreactie hebben gehad op een nieuwtje. Er is niets mis mee dat je deze reactie ervaren hebt, maar er is wel iets mis mee dat je er niet goed op ingaat en weigert een fout te erkennen. Als je confronteert met wat je ambivalente emoties veroorzaakt, zul je ze beter kunnen reguleren.

2. Stel de gevolgen van je gemengde emoties vast

Je hebt al objectief beoordeeld waardoor je gemengde emoties hebt gekregen. De volgende stap is om de gevolgen ervan voor jou en anderen te beoordelen. Tegengestelde emoties kunnen je bijvoorbeeld stress, angst, spanning, paniekaanvallen, onzekerheid, enzovoort bezorgen.

Je kunt deze gevoelens ook externaliseren door woorden of daden, wat ook gevolgen zal hebben voor de mensen om je heen. Als je het grote plaatje bij elkaar krijgt, heb je misschien meer stimulans om ze te beheersen, omdat je weet dat ze jou en degenen om wie je geeft geen goed doen in je leven.

3. Doe ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn een geweldige techniek om gemengde emoties te beheersen. Er is zelfs wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat ademhaling helpt bij het bemiddelen van de reactie op emotionele veranderingen. Daarom moet je er een beroep op doen als je gemengde emoties krijgt.

Zeker, het kan wat lastig zijn om midden in een episode van gemengde emoties een pauze te nemen en ademhalingsoefeningen te doen. Je kunt het echter doen als je denkt dat het eraan komt (sommige mensen kunnen erop anticiperen) of als het al een paar minuten geleden is dat het zich gemanifesteerd heeft. In elk geval zou de wetenschap dat het een effectieve techniek is, je ertoe moeten aanzetten hem te gebruiken.

4. Overweeg yoga of meditatie te beoefenen

Vrouw mediteert met thee of koffie
Het kan nooit kwaad een beetje extra rust in je leven te brengen. Aan yoga doen of mediteren kan je helpen helderder te denken bij gemengde emoties.

Er zijn aanwijzingen  (Engelse link) dat yoga en meditatie positieve effecten hebben op de emotionele regulatie. De voordelen ervan zijn al binnen een paar weken merkbaar, en het zijn praktijken die je thuis kunt ontwikkelen.

In feite heb je alleen wat basiskennis nodig om met yoga en meditatie te beginnen, en niet te vergeten dat ze niet veel ruimte of gespecialiseerde apparatuur vereisen.

5. Houd een dagboek bij om uit te drukken en te analyseren wat je voelt

We willen nog eens herhalen dat gemengde emoties een natuurlijke ervaring zijn. Om ze vanuit een ander perspectief te waarderen, kun je ervoor kiezen op te schrijven wat je voelt terwijl ze zich manifesteren.

Dit is een oefening die je in staat stelt ze te zuiveren zonder dat ze een negatieve invloed op jou of anderen hebben. Bovendien kun je er dan weer bij wanneer je ze in de toekomst op waarde wilt schatten.

6. Praat openlijk over je gemengde emoties

Dit is een van de tips om gemengde emoties te beheersen die heel nuttig is als je ze ten opzichte van een persoon ontwikkelt. Bijvoorbeeld als je ze hebt ten opzichte van een familielid, een vriend, of je partner. Openlijk praten over de ambivalentie van je emoties helpt je jezelf te ontlasten, en het perspectief van de ander helpt je een van de emoties tegenover de andere te kiezen.

Als de ervaring van gemengde emoties heel vaak voorkomt in je leven, je er niet mee om kunt gaan of ze je dagelijks leven conditioneren, is het altijd aan te raden hulp te zoeken bij een professional. Een therapeut kan je helpen ze beter te leren hanteren, de trigger te vinden, en je helpen weer controle over je emoties te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Berrios, R., Totterdell, P., & Kellett, S. Eliciting mixed emotions: a meta-analysis comparing models, types, and measures. Frontiers in psychology. 2015; 6: 428.
  • Berrios, R., Totterdell, P., & Kellett, S. Investigating goal conflict as a source of mixed emotions. Cognition and Emotion. 2015; 29(4): 755-763.
  • Grossmann, I., & Ellsworth, P. C. What are mixed emotions and what conditions foster them? Life-span experiences, culture and social awareness. Current Opinion in Behavioral Sciences. 2017; 15: 1-5.
  • Homma, I., & Masaoka, Y. Breathing rhythms and emotions. Experimental physiology. 2008; 93(9): 1011-1021.
  • Patel, N. K., Nivethitha, L., & Mooventhan, A. Effect of a yoga based meditation technique on emotional regulation, self-compassion and mindfulness in college students. Explore. 2018; 14(6): 443-447.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.