4 tips die kunnen helpen als je paniekaanvallen hebt

Paniekaanvallen zijn episodes van paniek die de patiënt verlammen en zijn mentale en fysieke gezondheid aantasten. Hoewel de belangrijkste behandeling het volgen van therapie is, zijn er andere tips die je kunnen helpen.
4 tips die kunnen helpen als je paniekaanvallen hebt

Laatste update: 19 december, 2020

In dit artikel bespreken we paniekaanvallen. We zullen meer over deze aandoening vertellen en tips delen over wat je zou kunnen doen. Het toepassen ervan zou kunnen helpen als je paniekaanvallen hebt.

Paniekaanvallen, die vaker voorkomen bij vrouwen, beginnen meestal vanaf 25 jaar. Ze zijn over het algemeen gerelateerd aan psychosociale factoren, maar kunnen ook verband houden met een genetische aanleg of kwetsbaarheid.

Het is echter van essentieel belang om een persoonlijke diagnose en het advies van een medische professional te krijgen en de geadviseerde behandeling. Wat moet je doen bij een paniekaanval?

Wat is een paniekaanval?

Een paniekaanval is een plotseling optredende aanval van paniek of angst. De symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar omvatten onder andere:

  • hartkloppingen
  • zweten
  • schudden
  • droge mond
  • ademhalingsmoeilijkheden en een gevoel van verstikking
  • pijn op de borst
  • misselijkheid en buikklachten
  • een gevoel van onwerkelijkheid
  • paresthesie (tintelend of prikkelend gevoel)

Wat veroorzaakt een aanval? Je kunt niet altijd de factor die het veroorzaakt bepalen. Dat is waarom ze onvoorspelbaar zijn. Sommige mensen leren echter situaties te herkennen die tot aanvallen kunnen leiden, waardoor ze deze in bepaalde gevallen kunnen voorkomen.

Studies tonen aan dat er om verschillende redenen veel obstakels zijn voor de behandeling van paniekaanvallen (Engelse link).

De belangrijkste oorzaken van het uitblijven van een behandeling zijn onder andere:

  • De getroffen persoon zoekt geen professionele hulp.
  • De behandelstappen zijn niet duidelijk.
  • De patiënt volgt de stappen niet met ondersteuning van een psycholoog en medicatie, afhankelijk van het geval, als poliklinische patiënt.

De getroffen persoon moet echter een psychologische diagnose krijgen van zijn aandoening, de mogelijke oorzaken ervan en de beschikbare behandelingen. Patiënten moeten de voordelen van psychotherapie, medicatie en andere mogelijke behandelingsstappen overwegen op basis van een persoonlijke analyse.

Bovendien moet een analyse altijd rekening houden met de leeftijd van de patiënt, net als het feit of iemand al eerder is behandeld. Daarnaast moet het risico op zelfmoord, de ernst van de paniekaanvallen en vele andere factoren bepaald worden. Zoals je kunt zien, vereist het een uitgebreide evaluatie.

Wat betreft de voorgeschreven medicatie: deze kunnen van land tot land verschillen. Daarom kunnen we geen algemene aanbevelingen doen. Daarnaast is het erg belangrijk om de juiste dosis in te nemen en de mogelijke bijwerkingen van de medicijnen te kennen.

Algemene tips die kunnen helpen als je last van paniekaanvallen hebt

Vrouw met een paniekaanval

1. Lavendelolie

Er zijn enkele natuurlijke remedies die je kunnen helpen de symptomen van een paniekaanval te voorkomen of te verminderen. Velen van hen hebben echter meer studies nodig om hun effectiviteit te bewijzen.

Van lavendelolie is aangetoond dat het effectief is om te ontspannen bij aandoeningen die het zenuwstelsel aantasten. Concreet gezegd is er een onderzoek uitgevoerd waarbij de deelnemers deze olie als supplement slikten. Je moet het echter altijd in verdunde vorm innemen en de instructies op het etiket nauwkeurig volgen.

2. Lichaamsbeweging en ontspanning

Door lichaamsbeweging of ontspanning kun je je aanvallen helpen beheersen en je welzijn bevorderen. Lichaamsbeweging lost paniekaanvallen niet op. Studies tonen echter aan dat het samen met andere maatregelen kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld drie keer per week aan aerobe training doen .

Daarnaast moet je ook zoeken naar methoden om je spieren te ontspannen. Het hangt natuurlijk af van ieders voorkeuren en persoonlijkheid, maar je kunt ook activiteiten zoals yoga of pilates proberen. Iedere fysieke activiteit is prima als je het leuk vindt om te doen.

3. Ademhaling

Zoals we eerder vermeldden, zijn moeilijkheden met de ademhaling een van de symptomen van een paniekaanval. Hyperventilatie kan bijvoorbeeld de aanval zelfs veroorzaken maar ook verlengen. Om deze reden kan het belangrijk zijn om je ademhaling te beheersen tijdens een aanval en als een methode om deze te behandelen.

Ademhalingsherscholing (Engelse link) kan de frequentie en intensiteit van je paniekaanvallen verminderen. Hierdoor kan elke vorm van therapie die tot dit doel leidt nuttig zijn.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:

Ademhalingsoefeningen om je slaap te verbeteren

4. Psychotherapie

Vrouw die op haar rug op een yogamat ligt

Als je verder kijkt dan alleen het moment waarop je de paniekaanval krijgt, zou psychotherapie je langdurige behandelingsoptie moeten zijn om dit probleem definitief te kunnen overwinnen. Het kan effectief zijn als een langdurige behandeling voor paniekaanvallen en stress.

De psychotherapeut zal belast zijn met het onderzoeken van de emotionele problemen die verband houden met deze aandoening. Bovendien zal hij of zij de oorzaken en situaties evalueren die de angst met zich meebrengt. Je kunt desgewenst ook ondersteuningsgesprekken of zelfhulpgroepen bijwonen.

Er zijn veel verschillende opties, maar cognitieve gedragstherapie (CGT) valt op door de aangetoonde effectiviteit bij de behandeling van deze aandoening. Dit komt doordat CGT je verschillende manieren leert om na te denken, je te gedragen en op je gevoelens te reageren. Dit is wat tot een paniekaanval kan leiden.

We hopen dat deze informatie over paniekaanvallen en de behandeling van deze aandoening nuttig is geweest, en dat je hebt gezien dat psychotherapie essentieel is om dit probleem op te lossen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.