5 redenen waarom je niet meer verliefd bent

Hoe komt het dat iemand niet meer verliefd is en waarom is het voor ons zo moeilijk om dat te accepteren? Deze en andere vragen worden in dit artikel beantwoord.
5 redenen waarom je niet meer verliefd bent

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Niet meer verliefd zijn op je partner, net als verliefd worden op iemand, is iets natuurlijks. Het is echter een situatie die ons altijd verdrietig maakt. Stoppen met houden van iemand die ons zo veel heeft gegeven, met wie we momenten hebben gedeeld stort ons in een verdriet dat eindeloos lijkt.

Waarom gebeurt dit eigenlijk? Dat is precies wat we hieronder zullen bespreken. Er zijn namelijk diverse redenen waarom het einde van een relatie dichterbij kan zijn dan we denken.

Wat zijn de 5 meest voorkomende oorzaken dat je niet meer verliefd bent?

Hoewel er veel redenen zijn waarom verliefdheid kan verdwijnen, hebben we besloten er vijf te kiezen om dieper op in te gaan. Het zijn vrij algemene en veelvoorkomende oorzaken en redenen die ertoe leiden dat een relatie uiteenvalt.

1. Jullie interesses zijn niet meer hetzelfde

5 redenen waarom je niet meer verliefd bent

De eerste reden dat je niet meer verliefd bent, is wanneer interesses veranderen. Plotseling wil een van de partners verhuizen of kinderen krijgen, terwijl dit eerst niet het geval was. Wanneer prioriteiten en dromen niet meer hetzelfde zijn, verzwakt de band.

2. Er is geen respect meer

De tweede oorzaak dat je niet meer verliefd bent heeft te maken met respect, iets dat nooit verloren mag gaan in een relatie. Tenminste, als we willen dat de relatie gezond is.

Zodra er sprake is van beledigingen, een van de partijen zich vernederend gedraagt of de ander verbaal mishandelt,  is er geen ruimte meer voor liefde. Het respect is dan verdwenen.

3. Overmatige en ongegronde jaloezie

Jaloezie is ook een reden waarom iemand niet meer verliefd is. Elke vorm van jaloezie ten opzichte van je partner, die gedurende langere tijd aanwezig is en niet wordt opgelost, is pathologisch.

Soms is de tussenkomst van een psycholoog nodig. Jaloezie ondermijnt de relatie, vult deze met wantrouwen en beschadigt de relatie totdat er niets meer over is van de band die er ooit was.

4. Gebrek aan zorgzaamheid voor de partner

De vierde reden waarom iemand niet meer verliefd is, is verwaarlozing als gevolg van het dagelijkse leven en gewoonten. Het gebrek aan aandacht voor details, de ander willen verrassen of iets leuks kopen voor de ander… Dit gebrek aan zorgzaamheid voor de ander zal ervoor zorgen dat je langzaam de verliefdheid verliest en de relatie beëindigt.

5. Behoeften worden niet bevredigd

De laatste van de redenen die we willen behandelen, zijn onbevredigde behoeften. We hebben het niet alleen over intimiteit (gebrek aan seksueel verlangen of seksuele relaties), maar ook over gebrek aan knuffels, actief luisteren naar elkaar, samen quality time doorbrengen. Als niet aan de behoeften wordt voldaan, dan wordt de relatie kwetsbaar.

Tips om liefdesverdriet te overwinnen

Als je alleen bent leer je jezelf weer kennen

Iets dat heel belangrijk is om in gedachten te houden in elke relatie, is dat niets zeker is. Daarom is het van cruciaal belang om voor je partner te zorgen, hem of haar in de watten te leggen en zorgzaam te zijn om een goede relatie op te bouwen.

Sommige situaties hebben we echter niet in de hand. Zoals interesses die veranderen of behoeften die niet worden bevredigd omdat we niet langer bij elkaar passen. Wat kunnen we dan doen? We moeten proberen om te gaan met ons liefdesverdriet.

Accepteer dat het normaal is

We noemden het al in het begin. We accepteren liefde, maar geen liefdesverdriet. Vanwege de pijn die het ons bezorgt voelen we een grote afwijzing, maar we zijn niet de enige mensen die dit is overkomen. Hoe het ook zij, zelfs als we het ons nu niet realiseren, zodra we ons weer beter voelen zullen we echter weer iemand vinden om verliefd op te worden.

Omgaan met verdriet

Verdriet doet pijn. Het is als een splinter die we eruit proberen te trekken. Maar het is een vergissing om in een nieuwe relatie te duiken alleen om te voorkomen dat je door dat rouwproces heen moet gaan.

Treuren stelt ons in staat te accepteren dat we niet meer verliefd zijn, om te rouwen om de breuk en om te focussen op onszelf. Laten we onze emoties gewoon uiten en meer dan ooit van onszelf houden.

Vermijd contact met je ex

Hulpverleners die gespecialiseerd zijn in emotionele afhankelijkheid stellen voor om na een relatiebreuk geen contact meer te hebben met je ex. Dit is essentieel, afstand scheppen tussen jou en je ex zodat de wonden kunnen beginnen te genezen.

Ook veel stellen die de relatie niet slecht hebben geëindigd, doen dit om een afstand te kunnen markeren en door het rouwproces te gaan. Dit is minder moeilijk als je geen contact meer hebt met je ex.

Ga dingen alleen doen

Als we deel uitmaken van een stel, vergeten we soms wat we graag alleen doen of voelen we ons onzeker als we naar de film gaan, een wandeling maken of een drankje drinken in een café zonder iemand aan onze zijde.

Het is tijd om met jezelf door te brengen, dingen voor jezelf te doen, te genieten van de ruimte die je nu hebt en de tijd die je niet langer hoeft te delen met een partner. Op dit moment ben jij de enige doe ertoe doet.

Er zijn geen kortere wegen als je niet meer verliefd bent

We hebben de neiging om als we niet meer verliefd zijn het pad te vereenvoudigen, terwijl het de aandacht zou moeten krijgen die het verdient. Als je niet meer verliefd bent, zijn er echter geen sluipweggetjes. Verder gaan kost tijd.

Er zal veel pijn zijn, maar uiteindelijk is er een heel speciale ontmoeting met onszelf. Daardoor kunnen we op termijn weer bij iemand zijn en weer opnieuw genieten van het verliefd zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bustos Caro, A. C. (2011). Cuando se acaba el amor: Estrategias de afrontamiento, duelo por pérdidas amorosas y crecimiento postraumático en estudiantes universitarios (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2011).
  • Carrasco, J. C. (2009). La violencia en el seno de las relaciones íntimas, analizadas por un psicólogo clínico. Pensamiento Psicológico6(13).
  • Charnay Rebolledo, M., & Henríquez Fierro, E. (2003). Prevalencia del deseo sexual inhibido en mujeres en edad fértil y factores relacionados. Ciencia y enfermería9(1), 55-64.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.