Onbeantwoorde liefde is als wachten op de trein in de luchthaven

Vind jezelf leuk en respecteer jezelf. De relatie met jezelf is de belangrijkste van alle. Belangrijker dus dan de relatie met je partner of met andere mensen. Zorg er ook zeker voor dat anderen je respecteren.
Onbeantwoorde liefde is als wachten op de trein in de luchthaven

Laatste update: 20 februari, 2019

Onbeantwoorde liefde, iemand graag zien die je liefde niet beantwoordt. Het is als verlangen naar sneeuw in de zomer. Het is alsof je probeert te varen met een zeilboot zonder zeilen, of alsof je wacht op de trein in de luchthaven.

Met onbeantwoorde liefde bereik je niets. Bovendien kost het je heel wat pijn. Toch kunnen sommige mensen deze situatie heel moeilijk zomaar doorbreken, ook al weten ze en beseffen ze dat de liefde niet wederzijds is.

Sinds mensenheugenis kennen we het verhaal van de onbeantwoorde liefde. Er bestaat niet zoiets als een moment waarop je begrijpt waarom een persoon je liefde niet beantwoordt. Waarom reageert die persoon zo onverschillig tegen jou? Waarom wijst de man of vrouw van jouw dromen jou af? Je begrijpt het niet…

Als je dit op de goede manier aanpakt, kan het een grote stap zijn naar persoonlijke groei. Het zal je toelaten om te begrijpen wat het belangrijkst is: het behouden van je zelfrespect zonder je waardigheid te verliezen.

Maar wat als je in een situatie terechtkomt waarin de ander duidelijk maakt dat er geen hoop meer is? Als je dan toch de nood voelt om op die liefde te wachten, terwijl je enkel kruimels krijgt, dan kan dat zeer destructief zijn.

We nodigen je uit om hierover na te denken.

Onbeantwoorde liefde is leuk vinden zonder leuk gevonden te worden

Graag zien zonder graag gezien te worden, creëert een tegenstelling in de hersenen. Je hebt met al je emotionele investeringen als het ware een territorium opgebouwd. Het wordt bewoond door je dromen, je verwachtingen en je overtuigingen. Maar die botsen met de muur van de realiteit, dat die ander je niet leuk vindt.

Natuurlijk kan je zeggen dat zo’n situatie niet altijd zo eenvoudig is. Ten eerste zijn er nuances. Daarnaast zijn er speciale gevallen waardoor de emotionele complexiteit in dergelijke situaties nog groter wordt. We zullen dit verder analyseren.

Valse hoop

Als het liefde is, draag er dan zorg voor. Als het onbeantwoorde liefde is, bedrieg jezelf dan niet. Dit zou de essentie moeten zijn. Het definieert ons als wie we zijn en helpt ons om op een meer volwassen en respectvolle manier relaties te hebben.

Vrouw met Vogels

Soms raak je zowel persoonlijk als emotioneel meegesleept in een relatie. Iemand geeft je eigenlijk alleen maar de hoop dat er misschien concreet iets goed zal gebeuren.

  • Die mensen voelen zich alleen. Om isolement te vermijden, laten ze jou geloven dat jij een belangrijke plaats inneemt in hun hart. In werkelijkheid is het een leugen. Dit is zeer gevaarlijk.
  • Valse hoop kan ook het gevolg zijn van de povere emotionele kracht van iemand. De persoon slaagt er niet in je te zeggen dat hij je niet graag ziet en dat hij niet in jou geïnteresseerd is.
  • In plaats van de relatie te stoppen, raken sommigen meegesleept in de relatie, omdat ze bang zijn om jou te kwetsen of te ontgoochelen.
  • Dit kan zich ook voordoen in het geval van liefdespartners. Misschien houdt één van beiden niet langer van de ander. En in plaats van schoon schip te maken, blijft hij de situatie rekken. Op die manier creëert hij een valse en pijnlijke relatie.

Niet weten hoe te reageren

Houden van iemand is intiem, delicaat en diepgaand. Liefde bouw je op mettertijd. Daarbij doorloop je een aantal erg belangrijke fases.

  • Je wordt geconfronteerd met negativiteit.  Je beseft reeds volledig dat je niet leuk gevonden wordt en dat je ook niet leuk gevonden zal worden. Op dat moment raak je in een situatie waarin je niet weet hoe te reageren.
  • Weten dat je niet leuk wordt gevonden, betekent dat je op een doodlopend punt bent gekomen. Het enige wat je nog voelt, is verlies.
  • Daarna blijft er voor jou slechts één keuze over: je zal alle fases door moeten. Van bewustwording tot woede en emotioneel loslaten, tot je uiteindelijk kunt aanvaarden.
Vrouw met vlindervleugels

Je bent een persoon met waardigheid; kruimels verdien je nooit

Je denkt dat er altijd hoop is. Misschien, als je dingen anders doet, zal die persoon je toch leuk gaan vinden. Misschien, als je dit doet of dat doet, zal hij of zij weer de persoon worden die jou ooit graag zag.

Maar hoewel liefde het meest intense en wonderbaarlijke is in een mensenleven, kan het ook het meest pijnlijke zijn. Een grote wond, die zelfs kan groeien tot een blinde obsessie.

  • Je kan in een spiraal van langzame zelfvernietiging vervallen. Maar gedurende al deze periodes van intense emotionele pijn moet er één overtuiging overheersen: vind jezelf leuk.
  • Het beste is om afstand te nemen. Gebruik de fysieke afstand als je reddingsvest. Het is het beste medicijn om jezelf de kans te geven de connectie met jezelf terug te vinden.
  • De persoon niet meer zien of niet meer ontmoeten, is echter niet voldoende. Je zal alle banden met bepaalde sociale netwerken moeten verbreken. Vermijd de plaatsen en groepen waarvan je weet dat je er daar naar zal uitkijken om hem of haar te zien. Want op die momenten zal het moeilijk zijn om te weerstaan aan je verlangen om hem of haar te blijven zien of van alles te delen, of om te checken met wie hij of zij nu omgaat.

Dit moet je vermijden.

Vrouw met vlinder

Tot slot…

Mooie liefde is niet kwetsend. Ze voedt geen valse hoop. Laat los als je geen liefde terugkrijgt. Zeg vaarwel tegen de onbeantwoorde liefde en ga verder. Hervat de relatie met jezelf, met je identiteit.

Ooit zal je diegene ontmoeten, die goed is voor jou. Het maakt niet uit of dit nu al is gebeurd of niet. Houden van jezelf is het mooiste avontuur. Door van jezelf te houden, kan je volop van het leven genieten en verdergaan.  


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.