Vier boeddhistische leringen over de liefde

Het boeddhisme leert ons om op een spiritueel niveau van elkaar te houden. Door dit te accepteren als deel van wie je bent en door jezelf in te zetten voor het welzijn en de vrijheid van anderen zul je meer groeien als persoon.
Vier boeddhistische leringen over de liefde

Laatste update: 22 november, 2018

Het idee van liefde dat boeddhistische leringen aanhouden, is heel anders dan het klassieke idee van romantische liefde. De wereld van literatuur en films heeft romantische liefde omgezet in misvattingen, die soms zelfs pijnlijk kunnen zijn.

Of je nu wel of niet spiritueel, religieus of agnostisch bent – of een mengelmoes van alles – het kan nooit kwaad om iets te leren over andere manieren om dezelfde realiteit te benaderen. Dit kan op persoonlijk vlak namelijk zeer verrijkend zijn.

Liefde is en zal altijd een zeer ingewikkelde en opwindende dimensie blijven. We kunnen elke dag iets nieuws leren over de liefde. Daarom kan het de moeite waard zijn om enkele interessante theorieën te bekijken die je kunnen helpen op innerlijk niveau te groeien en gelukkigere en gezondere relaties op te bouwen.

Het boeddhisme is één van de manieren om dit te doen. Daarom delen we in dit artikel enkele magische en wijze pilaren van deze filosofie. We stellen voor dat je een paar minuten de tijd neemt om op deze ideeën te reflecteren.

Liefde in boeddhistische leringen

In verschillende boeddhistische geschriften en manifestaties van deze filosofie komt liefde altijd naar voren als iets dat vooral deel uitmaakt van jouw innerlijk wezen – zowel dat van jou als dat van je partner.

Het is interessant om te weten dat de liefde voor Boeddha een geweldige mix van geluk en compassie inhield. Tegelijkertijd is het belangrijk dat niemand zichzelf hierbij boven anderen mag plaatsen. En niemand moet de behoefte hebben om afhankelijk van anderen of andere dingen te zijn.

Deze ‘onthechting’ maakt deel uit van de essentiële vrijheid van de geest om te vloeien en verder te komen op het levenswiel en succesvol door elke cyclus te komen die op dit wiel voorkomt. Je moet echter niet denken dat onthechting betekent dat je geen banden mag hebben met anderen of je dierbaren.

Binnen boeddhistische leringen betekent liefde dat je iemand anders met vreugde en respect ziet als deel van jezelf, maar dat je hem tegelijkertijd de kans geeft om op persoonlijk vlak te groeien.

Dit is een van de mooiste aspecten van deze visie.

Laten we hier even wat dieper op ingaan.

1. Onvoorwaardelijke goedheid

Boeddhistische leringen herinneren ons eraan dat goedheid een van de voornaamste pijlers van het leven zou moeten zijn.

  • Eervol zijn in hart en geest betekent dat je altijd het beste voor jezelf probeert te doen, terwijl je daarbij respect hebt voor de mensen om je heen.
  • Dit is vooral waar op het gebied van liefde, omdat onvoorwaardelijke goedheid vooral tussen twee partners nodig is. Het moet ook altijd duidelijk uitgedrukt worden.
  • Een respectvol paar zijn, voor elkaars welzijn zorgen en de juiste persoonlijke balans vinden door eervol te handelen en spreken zijn waarden die geen van beiden zouden moeten verwaarlozen.
Boeddha

2. Het vermogen blij en gelukkig te zijn voor de mensen van wie je houdt

Liefde zal, wanneer het oprecht, volwassen en wijs is, nooit verdriet veroorzaken. De persoon die jou gelukkig wil maken, zal jou nooit laten huilen.

 

Boeddhistische geschriften herinneren ons eraan dat je om van iemand te houden, diegene goed moet observeren en erachter moet komen waar hij van houdt.

  • Dit begrip is de manier waarop twee mensen elkaar tegemoet komen. Om dit wederzijdse begrip te verdiepen, zouden zij in staat moeten zijn te genieten van de tijd die ze met elkaar doorbrengen. Ze zouden vreugdevol met elkaar moeten praten en in stilte voor zich uit moeten kunnen staren om zich te verdiepen in de zorgen van de ziel.
  • Geluk wordt uitgedrukt en geobserveerd. Liefde wordt met vreugde aangeboden – nooit met tranen of afpersing.

Daarnaast herinnert het boeddhisme ons eraan dat we eerst gelukkig moeten kunnen zijn wanneer we alleen zijn, voordat we aan een relatie beginnen. Alleen rustige en gelukkige harten zijn in staat het beste van zichzelf te geven.

3. Compassie in boeddhistische leringen

Compassie moet gezien worden als een eervol en oprecht verlangen om de pijn van een ander te verzachten. Dit geldt vooral van de mensen van wie je houdt.

  • Het boeddhisme herinnert ons eraan dat woorden soms niet genoeg zijn om erachter te komen waarom de persoon van wie je houdt pijn heeft. Woorden zijn namelijk niet altijd oprecht.
  • Je moet daarom leren te observeren. En jezelf te verdiepen in de empathie die jou in staat stelt om de ziel van een ander te lezen. Zoals je waarschijnlijk wel al kunt raden, nodigt deze spirituele benadering je ook uit om te leren mediteren.

Alleen wanneer je innerlijke rust en balans vindt, kun je met anderen meeleven in hun emotionele wereld.

Energie

4. Eerlijkheid en vrijheid binnen een relatie

Dit is een belangrijk en complex aspect van relaties. Als je van iemand houdt, hoe kun je dan zijn vrijheid bevorderen? Hoe kun je een ruimte creëren waarin jullie samen kunnen zijn en tegelijkertijd beiden vrij zijn om te groeien?

  • Het is belangrijk om dingen altijd relatief te bekijken. Om te beginnen zou ware liefde altijd met volledige vrijheid aangeboden moeten worden.

“Ik houd van jou omdat ik ook van mezelf houd en ik voel me vrij om van jou te houden en zowel jouw persoonlijke groei als mijn eigen persoonlijke groei te ondersteunen.”

Zoals we eerder ook al zeiden, is persoonlijke vrijheid een uitzonderlijke waarde. En hoewel het misschien moeilijk lijkt dit in de praktijk te brengen, kan het je wel helpen om volwassen relaties op te bouwen.

Het is belangrijk om een gedeelde ruimte binnen je relatie te creëren. Daarnaast moet je begrijpen dat je partner zelf op innerlijk niveau ook zal blijven groeien. Het is een pad dat jullie samen bewandelen, zij aan zij, maar tegelijkertijd ook vrij


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte.
  • Smith, H. (2005). El Budismo. In Las religiones del mundo.
  • Silverman, J. H., & Gasset, J. O. y. (2010). Estudios sobre el amor. Books Abroad. https://doi.org/10.2307/40119667
  • Esteban, M. L., & Távora, A. (2008). El amor romántico y la subordinación social de las mujeres: Revisiones y propuestas. Anuario de Psicologia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.