De hechtingstypen in relaties

Alle relaties bestaan uit een mengeling van hechtingsstijlen, maar ze zijn niet allemaal gezond. Het is beter om een gezonde en verzorgende relatie met je partner op te bouwen om jullie beide te helpen samen te groeien.
De hechtingstypen in relaties

Laatste update: 14 december, 2018

Mensen hebben hechting nodig voor het ontwikkelen van een veilig gevoel en een positief gevoel van eigenwaarde. Hechtingstypen hangen voor een groot deel af van hoe gelukkig je bent.

Maar niet alle hechtingstypen zijn gepast of zelfs gezond. Sommige van hen genereren in plaats van positieve emoties die opbouwend zijn voor het zelfvertrouwen, juist negatieve emoties of veroorzaken bitterheid. Weet jij welke hechtingstypen je ontwikkeld hebt met je partner?

In het artikel van vandaag nodigen we je uit je te verdiepen in deze interessante hechtingstypen.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Leer grenzen stellen in je persoonlijke relaties

1. Het angstige of onzekere hechtingstype

We gebruiken een simpel voorbeeld om je te helpen inzicht te krijgen in het angstige of onzekere hechtingstype. Stel, je hebt een werketentje met een van je collega’s. Je bent nog niet eens bij het restaurant aangekomen of je begint al berichtjes te krijgen van je partner.

Jij had je misschien verheugd op het etentje, op het zien van je collega’s, maar er is nog geen uurtje voorbij in het restaurant en je partner wordt al nerveus. Hij wil weten met wie je bent, of je hem al mist en of je niet liever thuis met hem wil zijn in plaats van bij dat etentje?

Rustig zul je proberen zijn zorgen en angsten weg te nemen. Zijn wantrouwen te sussen. Het is bijna zeker dat je wel bekend bent met dit hechtingstype. Je moet je ook bewust zijn van de eigenschappen die dit soort mensen vaak vertonen:

  • Ze hebben het continu nodig dat je laat zien dat je van ze houdt, tot op het punt dat je in feite gedwongen wordt te laten zien dat je nog steeds om ze geeft. Soms kan zelfs de seks lijken op een uitdrukking van ‘eigenaarschap’ in plaats van ware affectie.
  • Ze zijn extreem gefixeerd op hoe jij reageert op dingen. Ze maken zich druk om onbelangrijke details, zich voorstellend dat er iets slechts gaat gebeuren in de relatie of dat jij ze zult verlaten.
  • Hun stemmingen veranderen snel. Het ene moment ben je het beste dat hen kon overkomen en het volgende moment zijn ze apathisch of wantrouwend, alsof je iets verkeerd gedaan hebt.
  • Emotionele manipulatie wordt ingezet als subtiel en effectief wapen. Ze krijgen wat ze willen door middel van chantage of ‘ultimatums’ en zullen zelfs in de slachtofferrol kruipen om te krijgen wat ze willen. Je moet dan ook uitkijken.
Relatie tussen mensen

2. Het afstandelijke of koude hechtingstype

Mensen met deze hechtingsstijl zien relaties anders dan anderen normaal gesproken doen. Ze hebben geen behoefte aan intimiteit en hun behoeften aan persoonlijke ruimte of andere emotionele eisen worden niet uitgedrukt.

Dit betekent niet dat ze niet van je houden, maar hun manier van zijn en zichzelf uitdrukken komt alleen niet overeen met die van jou. De afwezigheid van die liefdesband kan echter zorgen voor een hoop leed in een relatie.

Maar wat zijn de algemene aspecten waar je voor moet uitkijken?

  • Ze weten niet om te gaan met de emoties van hun partner. Ze ervaren geen empathie en zijn niet in staat de behoeften die hun partner misschien heeft te herkennen.
  • Er is altijd een bepaalde mate van ruimte nodig – zowel fysiek als persoonlijk. Als je hun grenzen overschrijdt en inbreuk maakt op die behoefte, kunnen ze boos en gekwetst zijn en zich zelfs verraden voelen…alsof jij met opzet hun privacy hebt geschonden. Tegelijkertijd zijn ze zich volledig onbewust van jouw leed.
  • Ze hebben vaak de voorkeur om alleen te zijn. Op deze manier kunnen ze serieuze verbintenissen vermijden en alleen toevallige ontmoetingen hebben.
  • Ze komen dan misschien kil over, dit betekent niet dat ze geen emotionele behoeften hebben. Ze kiezen er alleen voor om deze simpelweg niet te tonen.
  • Deze mensen hebben gewoonlijk hun eigen idee over wat de relatie zou moeten zijn. Misschien hebben ze zelfs een compleet concept van hun ‘ideale partner‘. Het is alleen een ideaal waar niemand aan kan voldoen, wat alleen maar weer veel pijn veroorzaakt.
Ruzie binnen een relatie

3. De veilige hechtingstypen

Mensen in een relatie die gebouwd is op een veilige band tussen hen beide zijn emotioneel stabieler en halen meer uit de relatie. Maar wat is het geheim? Wat creëert deze veilige hechting?

  • Een dergelijke band is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Een volwassen, evenwichtig en zelfverzekerd persoon is niet bang voor verbintenissen en het opbouwen van een toekomst met degene van wie hij houdt.
  • Er is geen sprake van jaloezie of achterdochtigheid. Niemand probeert de ander te controleren, omdat de relatie gebouwd is op vertrouwen.
  • Natuurlijk heb je persoonlijke ruimte nodig, maar je begrijpt ook dat je partner hier ook behoefte aan heeft. Je respecteert elkaars behoefte aan zowel afstand als samenzijn en begrijpt het belang van samenwerken.
  • Er is ruimte voor gesprek en voert discussies met respect. Je begrijpt dat elke relatie zo zijn verschillen heeft, maar je leert de behoefte om altijd gelijk te hebben los te laten en om de band te verbeteren door op democratische wijze tot overeenstemming te komen.
  • Er is geen sprake van manipulatie of egoïsme. Jullie luisteren naar elkaar en verliezen niet jullie vertrouwen of raken niet elke dag verzeild in ruzies; dat is zorgen voor de persoon van wie je houdt.

Gezonde relaties zijn gebouwd op een veilige band

Onthoud tot slot deze belangrijke informatie. De gezondste relaties zijn gebouwd op een veilige band tussen de geliefden, maar in de praktijk zal elke relatie sommige aspecten hebben van de drie hechtingstypen die we hierboven beschreven hebben.

En het is niet altijd iets slechts als je bijvoorbeeld soms jaloers bent. Soms hebben we meer behoefte aan persoonlijke en fysieke ruimte, om even alleen te zijn en te ontsnappen. Maar de basis van je relatie – laten we zeggen 80% – zou de kenmerken moeten hebben van het veilige hechtingstype. Voor de rest van de tijd is het normaal om de andere extremen te ervaren.

Kun je ons nu vertellen waarom je liefhebt op de manier die je liefhebt? En hoe je partner jou liefheeft? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.