Tips om van een scheiding een kans om te groeien te maken

We zien het als een mislukking. Maar een scheiding kan een kans zijn om als mens te groeien. We leren ons ontwikkelen zonder op een andere persoon te steunen. We leren de eenzaamheid omarmen.
Tips om van een scheiding een kans om te groeien te maken

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je kunt van een scheiding een kans om te groeien maken. Om hierin te slagen moet je deze ervaring vanuit het juiste standpunt bekijken.

Maar we gaan meestal klagen. We voelen ons het slachtoffer van de omstandigheden. Als we kunnen, geven we ook de andere persoon de schuld van de relatiebreuk.

Vele mensen zijn niet in staat om op een goede manier met een scheiding om te gaan. De beschuldigingen, de fouten en de woede hebben ze al een lange tijd ingehouden. Nu komt alles naar buiten.

Maar we kunnen van een scheiding een kans maken om te groeien. Let op de volgende tips.

Een scheiding plaatst ons in een unieke situatie

Een scheiding is een unieke kans

Om van een scheiding een kans om te groeien te maken moeten we ophouden met het als een schande te zien. In plaats daarvan moeten we beginnen met het te bekijken als een nieuwe manier om verder te gaan. Het is een kans om de deur te sluiten naar een verleden dat ons kan ergeren. We leren dan dat het verleden achter die deur moet blijven.

Wanneer een stel uit elkaar gaat dan hebben we een geweldige mogelijkheid om in staat te zijn de andere persoon en ook onszelf te vergeven voor de fouten uit het verleden.

Bovendien zal een scheiding onze boosheid op de proef stellen. Zijn we hatelijk? Hoeveel wrok kunnen we inhouden? Het is een situatie die ons toestaat onszelf beter te leren kennen. We leren de lasten die ons bitter maken los te laten.

Vergeet niet dat je een nieuw hoofdstuk begint. Je kan nieuwe dingen doen, nieuwe projecten opstarten, nieuwe mensen ontmoeten… De situatie kan niet beter zijn om positieve veranderingen teweeg te brengen.

Nu weet je ook wat je wel of niet in een relatie wilt. Je beseft ook dat relaties eindigen. Je weet nu dat het idee ‘levenslang’ meer kwaad dan goed doet. Bovendien zorgt het voor een ongezonde hechting.

Om van een scheiding een kans om te groeien te maken moet je met eenzaamheid omgaan

Een scheiding is een kans om te groeien

Vaak is eenzaamheid de grootste vijand. Maar om van een scheiding een kans om te groeien te maken moeten we de confrontatie met de eenzaamheid aangaan.

Ideeën zoals “Ik zal voor altijd alleen zijn” en “Ik zal niemand anders vinden die van me houdt” worden aangemoedigd door de neiging om het geluk te zoeken in relaties.

We geloven dat een partner hebben een doel is dat ons naar het hoogste punt van geluk zal brengen. Maar we vergeten dat vele mensen de keuze maken om single te zijn. Of ze hebben vele relaties die niet ‘voor het leven’ zijn en zijn even gelukkig.

Eenzaamheid veroorzaakt zo’n paniek dat we beginnen lijden aan emotionele afhankelijkheid. Vaak klampen we ons dan vast aan mensen die schadelijk voor ons zijn. Ze ondermijnen ons zelfvertrouwen en manipuleren ons.

Een scheiding is een uitstekende kans om deze grote angst te confronteren en in elke betekenis van het leven als single te genieten.

Waarom niet alleen op reis gaan? Wat als je die cursus start waar je niemand kent? Waarom probeer je eens niet alleen maar voor het plezier met je vrienden uit te gaan en niet om ‘te zien of je iemand kunt vinden’?

De verantwoordelijkheid voor de kinderen

De verantwoordelijkheid voor de kinderen

Als je van een scheiding een kans om te groeien wilt maken dan mag je de kinderen niet vergeten. Vele mensen scheiden niet omdat ze willen dat hun kinderen in een hecht gezin opgroeien. Dit is een vergissing.

Een scheiding kan een geweldige daad van liefde zijn. Want het voorkomt dat de kinderen getuige zijn van ruzies of van een gebrek aan liefde of respect tussen de ouders.

Het is belangrijk dat je met je kinderen rekening houdt en vooral dat je ze niet tegen je partner gebruikt.

Een scheiding kan een geweldige kans zijn om op elk vlak te groeien: persoonlijk, werk, familie…

We mogen een scheiding niet als een schande zien. Als een relatie niet werkt, geen probleem! Het zou erger zijn als je dit niet beseft en probeert om in een ondraaglijke situatie verder te gaan.

De ervaringen die we als de meest negatieve beschouwen, zijn die ervaringen waaruit we de meest positieve lessen kunnen halen. Maak er dus het beste van en laat ook een scheiding een kans zijn om te groeien!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.