Eenzaamheid accepteren met deze tips

Hoewel we misschien bang zijn om alleen met onszelf te zijn, kan eenzaamheid ons helpen om als mens te groeien en onszelf beter te leren kennen.
Eenzaamheid accepteren met deze tips

Laatste update: 06 december, 2018

Er is niets goed of slecht als het gaat om eenzaamheid. Het hangt allemaal af van hoe we ervoor kiezen om onze tijd alleen te vullen. Eenzaamheid accepteren is daarom iets dat we moeten leren.

Sterker nog, alleen al voldoende tijd alleen doorbrengen kan beter voor ons zijn dan we denken, zolang je maar besluit om op de juiste manier van deze momenten gebruik te maken zodat je er gelukkig van wordt.

“Eenzaamheid is het diepste feit van de mensheid. De mens is het enige wezen dat weet dat hij alleen is.”
-Octavio Paz

De meerderheid van de mensen is op een gegeven moment in hun leven bang om alleen te zijn.

Het lijdt geen twijfel dat mensen sociale wezens zijn. Sociale relaties zijn namelijk van vitaal belang voor onze geestelijke gezondheid, maar waarom is het zo dat eenzaamheid voor sommige mensen als iets angstaanjagends wordt beschouwd, terwijl het voor anderen prettig is?

In veel samenlevingen is de angst om alleen te zijn ontstaan en het heeft een negatief en pijnlijk beeld gekregen. Men heeft namelijk de neiging om eenzaamheid te koppelen aan een slechte stemming en depressie.

In dit artikel zullen we je advies geven om je houding ten aanzien van deze momenten alleen – die je misschien ongerust maken – te veranderen in ongelooflijke momenten met jezelf.

Eenzaamheid accepteren, hoe doe je dit?

1. Herken je angsten

Soms eist het veel van ons om ons te realiseren dat alleen zijn een negatieve invloed op ons heeft, omdat we verschillende uitvluchten verzinnen om onze gevoelens te negeren.

Iedere persoon is anders en daarom is het moeilijk om de activiteiten te identificeren die je doet om de tijd te doden, maar die je niet helpen om je doelen te bereiken of je een betere persoon te doen voelen.

2. Luister naar je lichaam

Eenzaamheid accepteren door naar je lichaam te luisteren

Zonder twijfel verzendt en registreert je lichaam elke emotie die je dagelijks voelt. Als je je alleen voelt, probeer dan je ogen een paar minuten te sluiten, adem in en luister naar je lichaam om erachter te komen waar deze angst om alleen te zijn vandaan komt. Als je dat doet, accepteer dan je eenzaamheid met een open geest en hart.

3. Je gedachten opruimen en je eenzaamheid accepteren

De hele dag door krijgen we veel informatie binnen via verschillende vormen van communicatie, onze vrienden, collega’s en familie. Onbewust wordt al deze informatie in ons hoofd verwerkt.

Daarom is het noodzakelijk om meer tijd alleen door te brengen, zodat we naar onszelf kunnen luisteren en ons van alles kunnen ontdoen wat ons slecht kan beïnvloeden.

4. Vind jezelf opnieuw uit

Eenzaamheid accepteren door jezelf weer uit te vinden

Als je alleen bent, is het normaal dat verveling je van alles kan laten voelen, van nostalgisch tot overweldigend.

Om dit te voorkomen, probeer dan eens leuke activiteiten buiten je gebruikelijke routine te doen, zoals bijvoorbeeld het leren van een nieuwe sport. Lees meer over onderwerpen waar je niets over weet, leer een nieuwe taal of luister naar een ander muziekgenre.

5. Schrijf je prioriteiten op

Door alles op te schrijven wat je de hele maand door zou moeten en willen doen, op papier of digitaal, geef je jezelf de kans om dit te lezen als je alleen bent. Dit zal het makkelijker maken om van die rusteloze gedachten en gevoelens af te komen.

Door dit te doen, maak je het ook duidelijk voor jezelf welke van deze behoeften voor jou een prioriteit zijn en wat de prioriteit van iemand anders zou kunnen zijn. Vergeet niet: de belangrijkste persoon in je leven ben jij.

6. Professionele hulp zoeken

Eenzaamheid accepteren door professionele hulp te zoeken

Zorgen voor je geestelijke gezondheid is van vitaal belang om je harmonieus en rustig te voelen, met de wereld en met jezelf in elke situatie.

Daarom is het belangrijk om de oorsprong en de oorzaken van onze angsten te kennen. We kunnen dit bijvoorbeeld doen met de hulp van andere mensen, therapie of andere alternatieven die je kunnen helpen om een rustiger leven te leiden en je eenzaamheid te accepteren.

7. Tijd alleen om te groeien

Het is normaal dat mensen met elkaar omgaan. Er is niets mis mee als je vrienden maakt en met andere mensen leeft. De angst om alleen te zijn begint echter meestal met afhankelijkheid van een verslaving aan de mensen om ons heen.

Het aanleren van de gewoonte om tijd alleen door te brengen zorgt voor een emotioneel evenwicht binnenin ons dat nodig is om gelukkig te zijn. Door dit te doen, kan je de oorsprong van deze afhankelijkheid leren te begrijpen, die je ervan weerhoudt om een leven te leiden met mentale autonomie, vrijheid en gezondheid.

Beetje bij beetje laat je zo de behoefte van goedkeuring van anderen los. Als gevolg zul je je veiliger en onafhankelijker gaan voelen.

8. Maak je van alles los om verbinding met jezelf te maken

Eenzaamheid accepteren door je van alles los te maken

Jezelf loskoppelen van de buitenwereld kan ook zeer nuttig zijn om verbinding te maken met jezelf. Het zal je de kans geven om aandachtig te luisteren naar je eigen gedachten, gevoelens en emoties.

Het is gezond om jezelf op deze momenten af te vragen of je tevreden bent met jezelf. Of als je iets aan je leven zou willen veranderen of jezelf nieuwe doelen zou willen geven.

9. Eenzaamheid accepteren versterkt je persoonlijke autonomie

Eenzaamheid is een kans om jezelf te verwennen en voor jezelf te zorgen. Geniet vaker van je tijd alleen en laat jezelf nieuwe talenten ontdekken. Probeer je persoonlijke zelfvertrouwen te versterken. Groei als individu en accepteer eenzaamheid als onderdeel van het leven.

Het lijkt misschien ongelooflijk, maar vrijheid is een van de meest waardevolle prestaties die uit eenzaamheid voortkomt. Het stelt je in staat om dingen in vraag te stellen, te leren, af te leren en de dingen te doen die je je echt een goed gevoel geven. Je eenzaamheid accepteren, probeer jij het ook?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ibarra, H. (2004). Working identity: Unconventional strategies for reinventing your career. Harvard Business Press.
  • Marc, E. (2011). Guide pratique des psychothérapies. Retz.
  • Paz, O., & Santí, E. M. (1993). El laberinto de la soledad (Vol. 346). Madrid: Cátedra.
  • Salerno, S. (2005). SHAM: How the self-help movement made America helpless. Crown.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.