Wees niet bang om alleen te zijn en leer eenzaamheid accepteren

· 19 januari 2018
Hoewel we misschien bang zijn om alleen met onszelf te zijn, kan eenzaamheid ons helpen om als mens te groeien en onszelf beter te leren kennen.

Er is niets goed of slecht als het gaat om eenzaamheid. Het hangt allemaal af van hoe we ervoor kiezen om onze tijd alleen te vullen. Sterker nog, alleen al genoeg tijd in eenzaamheid doorbrengen, kan beter voor ons zijn dan we denken, zolang je maar besluit om op de juiste manier van deze momenten gebruik te maken. Eenzaamheid accepteren is de sleutel.

De meerderheid van de mensen is op een gegeven moment in hun leven bang om alleen te zijn.

“Eenzaamheid is het bekendste feit van de menselijke conditie. De mens is de enige mens die weet dat hij alleen is.”

-Octavio Paz

Het lijdt geen twijfel dat mensen sociale wezens zijn. Sociale relaties zijn dus van vitaal belang voor onze geestelijke gezondheid, maar waarom is het zo dat eenzaamheid voor sommige mensen als iets angstaanjagends wordt beschouwd, terwijl het voor anderen prettig is?

In veel samenlevingen is de angst om alleen te zijn ontstaan en het heeft een negatief en pijnlijk beeld gekregen. Men heeft de neiging om eenzaamheid te koppelen aan een slechte stemming en depressie.

In dit artikel zullen we je advies geven om je houding ten aanzien van deze momenten alleen – die je misschien ongerust maken – te veranderen in ongelooflijke momenten met jezelf.

1. Herken je angsten

Soms eist het veel van ons om ons te realiseren dat alleen zijn negatief voor ons is, omdat we verschillende manieren gebruiken om onze gevoelens te negeren.

Iedere persoon is anders en daarom is het moeilijk om de activiteiten te identificeren die je doet om de tijd te doden, maar die je niet helpen om je doelen te bereiken of je een betere persoon te doen voelen.

2. Luister naar je lichaam

Vrouw aan een meer die haar eenzaamheid accepteren kan

Zonder twijfel verzendt en registreert je lichaam elke emotie die je dagelijks voelt. Als je je alleen voelt, probeer dan je ogen een paar minuten te sluiten, adem in en luister naar je lichaam om erachter te komen waar deze angst om alleen te zijn vandaan komt.

3. Je gedachten opruimen en je eenzaamheid accepteren

Gedurende de hele dag krijgen we veel informatie via onze communicatiemiddelen, onze vrienden, collega’s en familie. Onbewust wordt al deze informatie naar onze geest doorgegeven. Daarom is het nodig om meer tijd alleen door te brengen, zodat we naar onszelf kunnen luisteren en ons van alles kunnen ontdoen wat ons slecht kan beïnvloeden.

4. Vind jezelf opnieuw uit

Mediteren in het zonlicht

Als je alleen bent, is het normaal dat verveling je alles kan laten voelen, van nostalgisch tot overweldigd.

Om dit te voorkomen, kun je proberen om buiten je gebruikelijke routine om leuke dingen te doen, zoals het leren van een nieuwe sport. Lees meer over onderwerpen waar je niets over weet, leer een nieuwe taal of luister naar een ander muziekgenre.

5. Schrijf je prioriteiten op

Door alles op te schrijven wat je de hele maand door moet en wilt doen, op papier of digitaal, geef je jezelf de kans om alles te lezen in je eigen tijd. Dit zal het makkelijker maken om van die rusteloze gedachten en gevoelens af te komen.

Door dit te doen, kan duidelijk worden welke van deze behoeften voor jou een prioriteit zijn en wat de prioriteit van iemand anders zou kunnen zijn. Vergeet niet: de belangrijkste persoon in je leven ben jij.

6. Professionele hulp zoeken

Meisje dat bang om alleen te zijn is en wordt gesteund door haar moeder

Zorgen voor je geestelijke gezondheid is van vitaal belang om je harmonieus en rustig te voelen, met de wereld en met jezelf, in elke situatie.

Daarom is het belangrijk om de oorsprong en de oorzaken van onze angsten te kennen. We kunnen dit doen met de hulp van andere mensen, therapie of andere alternatieven die je kunnen helpen om een rustiger leven te leiden en je eenzaamheid te accepteren.

7. Tijd alleen om te groeien

Socialiseren is normaal onder mensen. Er is niets mis mee als je vrienden maakt en met andere mensen samenwoont. De angst om alleen te zijn begint echter meestal met afhankelijkheid en verslaving aan de mensen om ons heen.

Het aanleren van de gewoonte van het besteden van tijd in eenzaamheid zorgt voor een emotioneel evenwicht binnenin ons dat nodig is om gelukkig te zijn. Door dit te doen, kan je de oorzaak begrijpen van deze afhankelijkheid die je ervan weerhoudt om een leven te leiden met mentale autonomie, vrijheid en gezondheid. Beetje bij beetje laat je het belang van de goedkeuring van anderen los.

Dan, als je je eenzaamheid accepteren kunt, zul je je veiliger en onafhankelijker gaan voelen.

8. Ontkoppel je van alles om verbinding te maken met jezelf

Vrouw die een boek leest

Jezelf ontkoppelen van de buitenwereld en je eenzaamheid accepteren kan zeer nuttig zijn voor een connectie met jezelf. Het zal je de kans geven om aandachtig te luisteren naar je eigen gedachten, gevoelens en emoties.

Het is gezond om jezelf op deze momenten af te vragen of je tevreden bent met jezelf. Of, in ieder geval, of je iets aan je leven wilt veranderen of nieuwe doelen wilt stellen.

9. Eenzaamheid accepteren versterkt je persoonlijke autonomie

Eenzaamheid is een kans om jezelf te verwennen en voor jezelf te zorgen. Geniet vaker van je tijd alleen en laat jezelf nieuwe vaardigheden ontdekken. Probeer je persoonlijke vertrouwen te versterken en te groeien als individu.

Het lijkt misschien ongelooflijk, maar vrijheid is een van de meest heilzame vaardigheden die uit eenzaamheid voortkomt. Het stelt je in staat om vragen te stellen, te leren, af te leren en de dingen te doen die je je echt goed doen voelen.