Lachtherapie: hoe je kan genezen door veel te lachen!

Wist je dat een goede sessie lachtherapie helpt om de spieren in de borst te ontspannen? Bovendien vermindert het de stress en tekenen van veroudering. Je moet dit echt eens uitproberen!
Lachtherapie: hoe je kan genezen door veel te lachen!

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Je problemen verdwijnen als je zingt, danst of lacht. Lachtherapie is een methode die meer en meer gebruikt wordt. Het helpt patiënten met emotionele problemen en gezondheidsproblemen.

Dit is een redelijke moderne aanpak. We zullen het daarom in dit artikel bespreken. Maar in werkelijkheid heeft lachen al sinds het begin van de mensheid geholpen om allerlei moeilijke problemen te genezen of op te lossen.

Lees er hier meer over.

Lachtherapie in de geschiedenis

Wij mensen lachen al sinds de tijd dat we in grotten leefden en leerden hoe we vuur moesten maken. Pas veel later ontstond het idee dat lachen kan helpen om te genezen en om het lichaam te beïnvloeden.

In China bijvoorbeeld onderwezen de volgers van de Tao-filosofieën over glimlachen. Volgens hen was lachen een verzekering voor gelukkig zijn, een goede gezondheid en een lang leven.

In de Middeleeuwen waren de hofnarren er niet alleen om te koning te amuseren. Het hof was ook van mening dat dit noodzakelijk was om de spijsvertering te helpen.

Een psychosomatisch verschijnsel

Vanaf de zestiende eeuw beweerden verschillende filosofen, artsen en psychologen, onder hen ook Immanuel Kant, dat lachen een psychosomatisch verschijnsel was. Volgens hen maakte het het lichaam vrij van negatieve energie. Het resultaat is dan ook dat het je helpt om te leven.

Lachende vrouw

Wanneer je in lachen uitbarst, dan gebruik je tussen de honderd en de vierhonderd spieren.

Lachen is goed voor je emotionele en lichamelijke gezondheid. Het is ook een van de meest gebruikte manieren om een ongemakkelijke situatie te doorbreken.

Een kind lacht bijvoorbeeld driehonderd keer per dag!

Wist je dat je als kind zo’n driehonderd keren per dag lachte? Met de tijd vermindert dit. Die daling zet zich voort totdat je zelfs helemaal niet meer lacht.

Maar een goed gevoel voor humor verhoogt je verdedigingsmechanismen. Het geeft je de kans om je problemen aan te pakken.

Lachen is een van de belangrijke beschermers tegen stress, zenuwachtigheid en ziekten.

Als we lachen, dan voelen we ons gelukkig en zien we de dingen op een andere manier.

De voordelen van lachtherapie

Dit is een therapeutisch proces waarbij men (naast andere dingen) lachen gebruikt. Lachen helpt je om je tevreden, gelukkig en vol te voelen. Bovendien doet het lichaam gedurende slechts twintig seconden lachen hetzelfde werk alsof het gedurende drie minuten een aerobicsoefening zou doen.

Lachtherapie bevrijdt je van lichamelijke en emotionele spanning.

De sessies lachtherapie voert men in groepsverband uit. De aanwezigen volgen de suggesties van de gespecialiseerde begeleiders.

Hoe ziet een sessie lachtherapie eruit?

Ze gebruiken spelletjes, dans, lichaamsexpressie en zelfs massage. Het idee is dat alle deelnemers hun remmingen loslaten en lachen tot ze niet meer kunnen.

Lachende vrienden

Een ander effect is dat het de spieren doet ontspannen, spanning wegneemt en aanmoedigt tot natuurlijk, spontaan lachen.

Onschadelijke grappen of grollen in deze sessies helpen de volwassen deelnemers. Ze worden aangemoedigd om lachen te zien als een manier van leven en vooral als een expressievorm.

Enkele voorbeelden ter illustratie

Dit zijn enkele voorbeelden van oefeningen die men gebruikt bij lachtherapie:

  • Een ballon opblazen. Bij elke ademstoot verwijder je iets negatiefs.
  • Dansen met een ballon vastgebonden aan je schoenen.
  • Verschillende lachniveau’s toepassen (van zacht lachen tot erg heftig).
  • Een partner kietelen.
  • Luisteren naar het lachen van een kind (een lach die heel aanstekelijk is).

De voordelen van lachen

Wil je nog steeds niet deelnemen aan een sessie lachtherapie? Heb je meer aanmoediging nodig om te beslissen? Let dan goed op: we geven je een overzicht van de voordelen van lachen.

1. Het maakt je sterker

We hebben het hier uiteraard niet over het ontwikkelen van meer spieren. We praten wel over het aanpakken van ziekten.

Heb je last van koude handen of voeten, dan is lachen zelfs beter dan handschoenen of sokken! Deze gewoonte verhoogt de warmte in het lichaam, voorziet de weefsels van zuurstof en versnelt de genezing van wonden en ziekten.

Vrouw die lacht

Het versterkt ook je immuunsysteem, beschermt je tegen hartziekten en stabiliseert de metabolische functies.

Ook vanbinnen

Maar het doet nog meer: lachen helpt om de slagaders te reinigen en vet te verwijderen (als je last hebt van slechte cholesterol). Het stimuleert de productie van endorfine in de hersenen en houdt het hormonale systeem in evenwicht.

2. Het ruimt je geest op

Wanneer je lacht, vergeet je je zorgen. Maar je zal bovendien gemakkelijker een oplossing vinden voor je problemen. Een van de effecten is dat je begint te beseffen dat dat ene probleem dat je ‘s nachts wakker houdt, toch niet zo ingewikkeld of ernstig is als het lijkt.

Het resultaat is dan ook dat lachen stress, angst en zenuwachtigheid vermindert. Dit zal je levenskwaliteit, je relaties en natuurlijk ook je gezondheid beïnvloeden.

3. Het maakt je weer jong

De lijntjes aan de zijkanten van je mond en ogen zijn niet zo belangrijk. Ze zijn een teken dat je in het verleden goede dingen hebt meegemaakt.

Je huid zal meer ontspannen zijn. Je zal niet meer zo veel acne of tekenen van vroegtijdige veroudering hebben. En het enige wat je nodig hebt, is elke dag eens heel goed lachen!

Lachende oudere vrouwen

4. Het helpt je om de slechte dingen los te laten

Vaak scheppen we nogal triviale problemen. We vallen op straat, het internet werkt niet meer op je telefoon, je hebt je verslapen, tijdens het koken heb je je vinger verbrand… deze kleine vervelende dingen stapelen zich op. Waarom zou je dan niet lachen om de situatie, in plaats van alles te vervloeken?

Je zal de dingen anders zien. Bovendien zal je ook beseffen dat er voor alles een oplossing is.

Lach je slechte humeur weg

Maar wat je vooral zal inzien is dit: een slecht humeur is slechts één weg die je kan nemen wanneer er iets gebeurt… maar het is niet de enige weg.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.