Ben jij klaar voor het ouderschap? Hoe weet je dit?

Veel vrouwen en mannen vragen zich af of ze echt klaar zijn om een ouder te worden. We weten allemaal dat dit niet makkelijk is, toch? Laten we deze vraag en enkele mogelijke antwoorden eens nader bekijken.
Ben jij klaar voor het ouderschap? Hoe weet je dit?

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heb jij je partner verteld dat je klaar bent voor het ouderschap? Of aarzel je nog? Als je niet bang bent om erachter te komen of jij klaar bent om ouder te worden, zoek dan het antwoord in jezelf. Niemand kan deze vraag namelijk beter beantwoorden dan jijzelf. Ben jij klaar voor het ouderschap?

We kunnen je wel helpen het antwoord op je vraag te vinden. Blijf lezen over onze suggesties over waar je aan zou moeten denken. Je antwoorden kunnen aangeven dat je klaar bent voor het ouderschap.

Ben jij klaar voor het ouderschap?

Zoals we hierboven al zeiden, is er geen exacte wetenschap die je met zekerheid kan vertellen of je klaar bent voor het ouderschap. Een baby krijgen is een geheel persoonlijke beslissing.

Er zijn echter enkele tekenen die je kunnen helpen beoordelen of je er klaar voor bent om aan dit avontuur te beginnen. Laten we je helpen erachter te komen.

1. Je wilt een ouder worden

Ben jij klaar voor het ouderschap

De eerste stap om te weten of je klaar bent om een baby te krijgen, is nadenken over of je het echt wilt en waarom je het wilt. Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar het is niet altijd zo eenvoudig.

Het hebben van een kind is geweldig en tegelijkertijd een enorme verantwoordelijkheid die niet lichtvaardig opgenomen moet worden. Gebruik de onderstaande vragen om je ware reacties te bepalen en niet alleen de reacties die van je worden verwacht. Evalueer of je echt een ouder wilt zijn.

 • Wil je echt een ouder worden?
 • Ben je bereid om veel tijd opzij te zetten (een 24/7 schema) voor je baby?
 • Ben jij degene die een baby wil, of is het je partner?
 • Is het misschien druk van je ouders?
 • Of is het gewoon dat je het gevoel hebt dat je biologische klok tikt en dat je er spijt van krijgt als niet snel actie onderneemt?
 • Kun je je echt voorstellen dat je een baby krijgt en dat je overspoeld wordt met warme en wazige gevoelens?
 • Als een vriendin vertelt dat ze moeder wordt, ben je dan blij voor haar? Voel je een beetje jaloezie?

2. Je bent bereid om je leven geheel onbaatzuchtig aan je kind te wijden

Ben jij klaar voor het ouderschap

Ja, dat heb je goed gelezen. Zodra een vrouw zwanger wordt, verandert haar leven radicaal. Vrouwen die roken bijvoorbeeld moeten stoppen met roken omwille van de baby. Ook gaat alcohol niet samen met een gezonde zwangerschap.

Daarnaast moet je misschien ’s avonds uitgaan of reizen opgeven, en accepteren dat je leven gevuld zal zijn met vieze luiers, babyflessen en braaksel over je heen. Maar ook zal het zorgen voor vele glimlachjes, gebrabbel en een fel verlangen om te beschermen zoals je nog nooit eerder hebt gehad.

Het feit dat je klaar bent voor het ouderschap betekent niet dat je je leven en alle geneugten ervan op moet geven. Het betekent alleen dat je ze moet aanpassen om er een hulpeloos persoontje in op te nemen die op je vertrouwt en die zijn of haar eigen identiteit, wil en persoonlijkheid heeft. Je leven zal veranderen en zal nooit meer zo zijn als het was voor je een ouder werd.

 • Dus, ben jij bereid je leven aan te passen, letterlijk rond de behoeften van een kind te leven?
 • Ben je echt bereid om alle geneugten van het kinderloos zijn op te geven?
 • Ben je klaar om te reizen wanneer je wilt, drinken, roken en feesten op te geven en je kind echt alles te geven wat hij of zij nodig heeft?

Je moet hier serieus over nadenken. Ja, natuurlijk is er de oppas, de grootouders en kinderdagverblijven. Er zijn ook vele andere manieren waarop je iemand kunt overhalen om voor je kind te zorgen. Maar wat heeft het voor zin om een kind te krijgen als je geen tijd hebt om met hem door te brengen, hem op te voeden en hem te zien groeien?

3. Je bent financieel stabiel

Een ander punt om in gedachten te houden om erachter te komen of je klaar bent om een ouder te worden, is om te bekijken of jullie allebei economische stabiliteit hebben. Hebben jullie bijvoorbeeld een vaste of tijdelijke baan?

Het is heel belangrijk dat je weet hoeveel het krijgen van een kind je uitgaven als koppel zal verhogen. Je moet namelijk veel dingen kopen zoals:

 • een wieg
 • kleding
 • luiers
 • een kinderwagen
 • en nog veel meer

Het is echter niet alleen dat, er zijn ook medische en regelmatige educatieve kosten. Als je een kind met specifieke behoeften krijgt, zijn er bovendien speciale opleidingskosten en behandelingen en nog meer medische rekeningen. Kun je je echt de financiële en emotionele tol veroorloven die dit jou en je partner als ouders zou kosten? Is je relatie sterk genoeg om te overleven?

Dit vind je ook vast interessant:
Hoe houd je een huwelijk gelukkig?

4. Ben je klaar voor het ouderschap? Je moet wel emotioneel stabiel zijn

Er zijn meer dingen die je uit balans halen als je een ouder bent. Het is een moeilijk gevoel om uit te leggen, omdat het een enorme liefde, fysieke vermoeidheid en angst voor fouten omvat.

 • Ben jij een emotioneel stabiele persoon die kalm uitdagingen aankan?
 • Weet jij hoe je je emoties kunt beheersen?
 • En geldt dat ook voor je partner?

5. Je partner wil ook een baby

Je partner wil ook een baby

Ouderschap is een beslissing die de twee mensen die het DNA leveren samen moeten nemen. Zet je partner niet onder druk als deze twijfelt. Iedereen heeft goede redenen voor wat hij of zij doet en voelt.

Verklaar wat en waarom je het wilt, maar oefen geen druk uit. Deel wat je voelt en wat er met je gebeurt. Als je klaar bent voor het ouderschap, dan moet je voor altijd klaar zijn. Je kunt je kind niet terugsturen naar waar het vandaan kwam.

6. Als je tot een ‘tribe’ behoort, zou je klaar kunnen zijn voor het ouderschap

Het concept ‘tribe’ of ‘stam’ verwijst naar een hechte groep die emotionele steun en hulp biedt bij dagelijkse taken. Een tribe is er voor je, helpt je en draagt je wanneer je dit nodig hebt.

Je ouders en je schoonouders, je broers en zussen en zwagers en schoonzussen en die goede vrienden die je hebt spelen allemaal een belangrijke rol in je leven. In onze tijd van technologie zijn er ook online gemeenschappen van ouders om hun ervaringen, advies, twijfels en angsten te delen.

Alle mensen die aan je zijde staan, zullen je steun zijn, samen met je partner. Het zullen deze mensen zijn die naar je luisteren en begrijpen wanneer je een pauze nodig hebt om je emoties even los te laten.

Omdat het ouderschap niet makkelijk is – het is misschien het moeilijkste wat je ooit zult doen – zullen er momenten zijn dat je even vrij wilt zijn van je kinderen. Maar dit kan niet dus ga je door. Hier zijn tribes dus voor.

Dus, denk jij dat je klaar bent voor het ouderschap? Als dit het geval is, geniet er dan van. Is het antwoord op dit moment nee, geniet daar dan ook van.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.