Hoe houd je een huwelijk gelukkig?

Erken dat getrouwd zijn geen slavernij inhoudt, maar gedeelde vrijheden. Je moet weten dat de ups en downs extra ondersteuning zijn. Bevorder tolerantie en liefde. Elk aspect speelt een sleutelrol in het gelukkig houden van een huwelijk.
Hoe houd je een huwelijk gelukkig?

Laatste update: 10 juni, 2019

De meeste verliefde stellen gaan uiteindelijk trouwen en hopen de rest van hun leven zonder problemen samen door te brengen. Deze beslissing is echter niet het einde van de weg, maar een nieuwe stap in het verhaal van een relatie. Vandaag kun je door het lezen van dit artikel te weten komen hoe je een huwelijk gelukkig kunt houden.

Het zou geweldig zijn voor een koppel om samen van hun oude jaren te genieten. Stel je voor dat jij en je partner in staat zouden zijn om van elkaar te houden, door voor elkaar te zorgen en een voorbeeld te zijn van vertrouwen, respect, loyaliteit en tolerantie. Met liefde zul je natuurlijk in staat zijn om elk obstakel te overwinnen dat zich in een huwelijk kan voordoen.

Het is belangrijk om de vaardigheden te cultiveren die nodig zijn om een succesvol huwelijk te hebben. Het is van fundamenteel belang in het leven om er doorheen te lopen terwijl je je in de meeste aspecten gelukkig voelt, en het huwelijk is daar één van.

De sleutels van een gelukkig huwelijk

Een gelukkig getrouwd stel

Helaas is het huwelijk geen contract dat ervoor zorgt dat twee mensen bij elkaar blijven en de rest van hun leven gelukkig zullen zijn. Maar hoe houd je een huwelijk gelukkig? Er zijn enkele algemene belangrijke regels die je kunnen helpen:

Communicatie

Beide personen moeten weten wat de ander wel en niet leuk vindt. Ze moeten echt de tijd nemen om elke situatie van gemeenschappelijk belang te bespreken en goed te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft.

Vertrouwen

De geloofwaardigheid van een koppel is cruciaal om een gezonde relatie te behouden. Koppels moeten altijd eerlijk tegen elkaar zijn en elkaar niet misleiden. Aan de andere kant is het een symbool van onveiligheid als partners elkaar niet vertrouwen, wat een huwelijk kan laten stranden.

Respect

In tijden van stress en woede is het het beste om kwetsende woorden te vermijden. Soms, ook al kunnen problemen ook opgehelderd worden, zullen de teleurstellingen zich blijven opbouwen. Vergeet niet dat je beiden volwassen bent en dat als je respect verwacht, je dat respect ook aan een ander moet geven.

Onafhankelijkheid

Tijd doorbrengen met je partner is belangrijk om de basis van het huwelijk te leggen. Dat betekent echter niet dat echtgenoten hun individualiteit zouden moeten verliezen. Ieder mens moet zijn eigen persoonlijke ruimte hebben. Het is noodzakelijk om de ander zijn dromen te laten leven, te ondersteunen en zijn eigen leven te laten leiden.

Intimiteit

Seks is erg belangrijk in elke relatie. Vermijd eentonigheid en oefen nieuwe dingen om nog plezierigere ervaringen te hebben. Vertel je partner wat je wel en niet leuk vindt en laat nooit de vlam van de liefde doven.

Het belang van het huwelijk

Een gelukkig stel ligt samen op de grond

Het huwelijk is een van de meest diepgaande uitingen van liefde. Het wordt gedefinieerd als een instelling die het mogelijk maakt om een band te creëren tussen twee partners. Het wordt beschouwd als de basis van de samenleving.

De levenspartner is een van de belangrijkste personen in iemands leven. Een plaats die kan uitgroeien tot hecht gezelschap, vertrouwen, eenheid en de saamhorigheid van een koppel. Het staat ook vaak voor het begin van een gezin.

Gemeenschappen met meer huwelijken zorgen vaak voor een groter welzijn voor kinderen, vrouwen en mannen, in vergelijking met die met een hoog aantal scheidingen. Het is niet louter een persoonlijke voorkeur, maar een aspect van het publiek en de maatschappij, zowel voor het koppel als de omgeving die hen omringt.

Voordelen van een gelukkig huwelijk

Een gelukkig huwelijk brengt enorme voordelen met zich mee voor het echtpaar dat deze fysiek en psychologisch creëert. Tegelijkertijd kan het het echtpaar een zekerder leven en een grotere seksuele en intieme bevrediging bieden. Een aantal van de voordelen van een gelukkig huwelijk zijn:

  • Gelukkig getrouwde mensen hebben een lager risico op hart- en vaatziekten. Als je hieraan lijdt, kun je rekenen op de steun van je partner om je te helpen sneller te herstellen.
  • Fysiek contact en de band van een koppel leidt tot het vrijkomen van oxytocine, een hormoon dat de effecten van stress op het lichaam kan tegengaan.
  • Het bereiken van de middelbare leeftijd terwijl je een harmonieuze relatie hebt, leidt tot het hebben van een duurzamer bestaan, in vergelijking met andere paren die een conflicterend huwelijk of mensen die niet getrouwd zijn.
  • Het is de ideale situatie voor de opvoeding van kinderen. Kinderen die afkomstig zijn uit gezonde huwelijken hebben meer kans om te slagen als ze volwassen zijn.

Onthoud dat geluk geen doel is, maar een weg om te nemen. De levenslange verbintenis is mogelijk, maar het is essentieel om te leren hoe je een gelukkig huwelijk kunt onderhouden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kiecolt-Glaser, J. K., & Newton, T. L. (2001). Marriage and health: His and hers. Psychological Bulletin. https://doi.org/10.1037/0033-2909.127.4.472

  • Waite, L. J. (2007). Does Marriage Matter? Demography. https://doi.org/10.2307/2061670

  • Wilson, C. M., & Oswald, A. J. (2005). How does marriage affect physical and psychological health? A survey of the longitudinal evidence. IZA Discussion Paper.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.