6 belangrijke punten voor een succesvolle relatie

Aan het begin van een relatie is de liefde intens en nieuw, maar later komen de moeilijkheden. Om er sterker uit te komen, raden we je aan om deze belangrijke dingen te lezen en toe te passen voor een succesvolle relatie.
6 belangrijke punten voor een succesvolle relatie

Laatste update: 26 april, 2019

Je hoort regelmatig over succes in het bedrijfsleven, maar niet veel over succes in relaties. Hoe kan je dus een succesvolle relatie bereiken? De weg er naartoe is misschien niet eenvoudig, maar zeker de moeite waard. Hieronder delen we enkele tips.

Hoe kan ik een succesvolle relatie opbouwen?

Wanneer de relatie nieuw is, zie je alles door een roze bril. Na verloop van tijd kan het alledaagse leven en het leren kennen van elkaar je echter moe maken. Geloof het of niet, maar een succesvolle relatie is niet iets dat alleen in films bestaat.

Je moet echter wel samenwerken en in dezelfde richting gaan. De onderstaande tips kunnen helpen. Het maakt niet uit of je nu net een relatie begint of dat je al jaren samen bent en nu problemen begint te ondervinden, ze zijn een kijkje waard.

1. Loslaten van afhankelijkheid

Therapie voor stellen

Het is normaal om in het begin aan elkaar vastgelijmd te zitten en alle tijd met je partner door te brengen. Later kan dit echter veranderen in afhankelijkheid en heb je hem of haar absoluut nodig om gelukkig te zijn.

Onafhankelijk zijn betekent niet dat je stopt met van elkaar te houden of genegenheid te tonen. Het betekent alleen maar begrijpen dat je elk je eigen hobby’s en verplichtingen hebt.

Het kan gezond zijn om niet altijd aan elkaar geplakt te zitten. Helaas kunnen veel mensen echter niet van het leven genieten zonder hun partner. Het is een veelgemaakte fout!

2. Respecteer elkaar altijd

Liefde is een belangrijk onderdeel van een succesvolle relatie

Uitgebreide huwelijksstudies leren ons dat dit punt heel belangrijk is voor een succesvolle relatie. Respect is de basis van elke relatie en een romantische relatie is zeker geen uitzondering.

De ander respecteren doe je door:

  • jezelf in te leven in de situatie van de partner
  • hem te begrijpen en accepteren
  • ruimte te geven zodat hij zich kan uiten
  • hem niet dwingen om iemand anders te zijn
  • hem niet overspoelen met je aandacht

3. Zeg vaarwel tegen egoïsme

Boos stel

Met z’n tweeën zijn betekent te allen tijde aan jullie beiden denken. Daarom hoort egoïsme niet thuis in een succesvolle relatie. Wat betekent dat? Het gaat erom dat je aan je wederhelft denkt en niet alleen aan jezelf als het tijd is om een beslissing te nemen.

Je toekomst hangt ervan af. We zeggen niet dat je al je eigen voorkeuren moet negeren, maar serieuze relaties gaan over het maken van afspraken die voor jullie beiden werken. Het is als een arbeidsovereenkomst of een andere overeenkomst tussen twee partijen.

Vergeet niet dat de wereld niet alleen om jou draait. Andere mensen hebben ook behoeften. Meer onzelfzuchtigheid in je relatie en een paar minuten de tijd nemen om je partner wat aandacht te geven, zal de basis zijn voor vrede en geluk.

4. Praat over alles

Verliefd stel

Een ander punt voor een succesvolle relatie is communicatie. Zelfs als het moeilijke onderwerpen zijn waarvan je weet dat het een discussie zal creëren, is het de moeite waard.

Het is heel belangrijk om uit te drukken wat je van je partner wilt, voor hem voelt en fijn vindt aan hem. Daarnaast is het zelfs goed om controversiële onderwerpen en verschillende standpunten naar voren te brengen.

Het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Relaties hebben hun pieken en dalen en daarom zijn gesprekken noodzakelijk. Dingen verbergen werkt niet, want dan groeit de desillusie en uiteindelijk is er misschien geen oplossing meer voor het probleem.

Eerlijkheid en authenticiteit zijn twee basisingrediënten voor een succesvolle relatie. Het is het waard om te allen tijde de waarheid te vertellen, ondanks mogelijke negatieve gevolgen. Dus ga je gang en praat over datgene wat je al zo lang opgekropt hebt!

5. Doe samen dingen

Stel dat samen fietst

Wist je dat het delen van een hobby met je partner erg goed voor je is? Het voorkomt dat je in een sleur raakt, het voorkomt verveling en het geeft je iets leuks om over te praten. Bovendien helpt het je om beter met elkaar in contact te komen.

Dan bedoelen we uiteraard niet via een scherm, maar door hem in de ogen te kijken en te weten wat hij denkt. Het is een kans om elkaar te ondersteunen en hem te helpen zijn doelen te bereiken.

Je kunt:

  • samen sporten
  • naar concerten gaan
  • thuis koken
  • danslessen volgen
  • samen tuinieren

Alles is mogelijk! Probeer iets een paar weken uit en je zult de positieve resultaten zien.

Onthoud dit: je moet de activiteit die je doet allebei leuk vinden. Je wilt je partner niet dwingen om mee te gaan naar een zumba-les. Je wilt niet dat hij jou dwingt om een horrorfilm te kijken als je ze haat. Vind iets dat jullie allebei leuk vinden en dat jullie bij elkaar brengt. Je hebt ongetwijfeld een heleboel opties gevonden!

6. Besef dat andere relaties ook belangrijk zijn

Je vriendengroep is een onderdeel van een succesvolle relatie

Dit deel is ook belangrijk voor een succesvolle relatie. Altijd met z’n tweeën zijn kan averechts werken dus Open je kleine twee-persoonscirkel en doe ook dingen met anderen:

  • organiseer samenkomsten
  • bezoek familie
  • maak nieuwe vrienden
  • breng tijd door met mensen die dingen met je gemeen hebben
  • ga samen met een ander stel op stap

Als je met andere mensen samen bent, wordt je dagelijkse dynamiek nog beter. Je komt uit je luchtbel en wordt op alle mogelijke manieren verrijkt. Het wordt een geweldig gespreksonderwerp en een leuke manier om een zaterdagmiddag of doordeweekse avond door te brengen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fowers, B. J., Montel, K. H., & Olson, D. H. (1996). Predicting marital success for premarital couple types based on PREPARE. Journal of marital and family therapy, 22(1), 103-119.
  • Johnson, M. D., Nguyen, L., Anderson, J. R., Liu, W., & Vennum, A. (2015). Pathways to romantic relationship success among Chinese young adult couples: Contributions of family dysfunction, mental health problems, and negative couple interaction. Journal of Social and Personal Relationships, 32(1), 5-23.
  • Hanson, R. R., & Woodside, S. J. (2009). Optimizing marital success: The conscious couple uniting process. Humboldt Journal of Social Relations, 158-183.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.