Zet deze 5 stappen vóór je een open relatie begint

Denken jij en je partner na over een open relatie? Kan jij echt zo'n relatie in je leven hebben of denk je dat het te veel complicaties zal veroorzaken?
Zet deze 5 stappen vóór je een open relatie begint

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hebben jij en je partner ooit gesproken over de mogelijkheid een open relatie te hebben?

Het komt tegenwoordig steeds meer voor dat partners voor meer flexibiliteit in hun relatie kiezen. Deze relatievorm zien we vaak bij jongere koppels die zonder complicaties willen experimenteren. Dat gebeurt ook bij partners die al jaren samen zijn en dezelfde routine zat zijn.

In elk geval geven we je hier enkele stappen die je moet zetten. Ze zullen je helpen om een open relatie te hebben die iedereen gelukkig maakt en geen problemen zal veroorzaken.

5 belangrijke stappen vóór je een open relatie begint

1. Omschrijf wat een open relatie betekent en wat elk persoon ervan verwacht

Het lijkt misschien eenvoudig. Ieder mens heeft echter grenzen en beperkingen die vanaf het begin heel duidelijk moeten gemaakt worden.

Ook al denk je dat jouw ideeën en waarden dezelfde zijn als die van je partner, toch moet je de tijd nemen om over alles te praten wat elk persoon wil en zal toelaten.

Jij denkt bijvoorbeeld dat je partner alleen maar de kans wil krijgen om met een andere vrouw te praten zonder seks of slechts af en toe seks.

Hij kan echter daarentegen op zoek zijn om een redelijk serieuze relatie met een andere vrouw te beginnen die ook redelijk frequente seksuele betrekkingen inhoudt.

Wanneer het over gevoelige onderwerpen als seks gaat, dan is het belangrijk dat je alles heel duidelijk maakt:

  • Het aantal partners.
  • Of het een vluchtige of een langdurige relatie zal zijn.
  • Hoe lang de open relatie zal duren.
  • Of jij de prioriteit zal zijn of slechts nog één van de vrouwen in het leven van je partner.

We weten dat het niet gemakkelijk is om al deze dingen ter sprake te brengen. Je mag dus niet proberen om het gesprek te forceren of om onmiddellijke beslissingen te nemen.

Je kan best gedurende een maand de tijd nemen om over alles na te denken en alles te bespreken.

2. Onderzoek of je echt je partner wilt delen

Wil jij echt je partner delen

Zodra je begrijpt wat jouw partner wil, neem dan de tijd om na te gaan of dit voor jou oké is.

  • Sommige mensen hebben er geen probleem mee dat hun partner met andere mensen praat. Ze zullen het echter nooit goed vinden dat hun partner met anderen seks heeft.
  • Tegelijkertijd zijn er ook andere mensen voor wie het idee van een open relatie opwindend is. Zij kunnen dan nieuwe dingen, spelletjes en seks zonder beperkingen ontdekken.

Op dit punt gekomen is het belangrijk dat je aan jezelf denkt. Hoever kan jij je partner laten gaan zonder het gevoel te krijgen dat hij je kwetst en zonder dat je zelfvertrouwen beschadigt raakt?

Stel je alle mogelijke scenario’s voor en begrijp de emoties die ze kunnen uitlokken. Over het algemeen is het belangrijk dat je geen enkele omstandigheid aanvaardt waarmee je niet akkoord bent, zelfs al lijkt je partner het oké te vinden.

3. Stel de grenzen op een grondige, gedetailleerde manier op

Dit is niet noodzakelijk. Het kan echter toch een goed idee zijn om de regels op te schrijven die gevolgd moeten worden.

  • Stel deze grenzen op terwijl je rekening houdt met de verwachtingen en de beperkingen die beide personen in de vorige stappen bepaald hebben.

Dit kan zinloos lijken. Eén persoon kan zich echter op een bepaald moment onzeker voelen of twijfelen hoever ze kunnen gaan.

Na verloop van tijd kunnen jullie veranderingen doorvoeren op basis van je ervaringen. Mettertijd zal je nieuwe dingen ontdekken die je wilt proberen en grenzen die je niet wil overschrijven.

Het belangrijkste is dat jullie beiden deze grenzen respecteren, wat er ook gebeurt. Dit zorgt ervoor dat het vertrouwen intact blijft nadat je met een open relatie begonnen bent.

4. Praat vaak over jullie open relatie en bespreek alle nodige veranderingen

Bepaal de grenzen van je open relatie

Nu en dan moeten jullie de regels die jullie hebben opgesteld evalueren en zo nodig veranderen.

Je kan dit op een succesvolle manier doen. Om hierin te slagen is het belangrijk dat je regelmatig praat over hoe jullie je beiden voelen.

  • Bepaal of er sprake is van veranderingen die je een meer comfortabel gevoel zouden geven.

Elk gesprek moet gericht zijn op de eerste stap. Het is niet ongebruikelijk dat we zien hoe koppels beseffen dat ze aanzienlijke veranderingen willen doorvoeren nadat ze met een open relatie geëxperimenteerd hebben.

We willen opnieuw benadrukken dat je moet onthouden dat jij noch je partner situaties mogen aanvaarden waarbij je je niet gemakkelijk voelt.

5. Aanvaard dat je relatie zal veranderen

Aanvaard dat je relatie zal veranderen

Wanneer je jarenlang een stabiele relatie gehad hebt dan zal je vele veranderingen merken als je ervoor kiest om een open relatie te hebben. Wat typisch is en vaak gebeurt, is dat er in het begin sprake is van:

  • vele emoties
  • adrenaline
  • opwinding omtrent het ontmoeten van nieuwe mensen

Terwijl de relatie verdergaat, zal je zeker twijfel, onzekerheid en jaloezie voelen. Bovendien zal het ook de relatie veranderen die je met deze persoon had. Dit hangt af van je persoonlijkheden.

De relatie van sommige koppels zal enorm verbeteren. Na enkele maanden zullen ze niet langer dezelfde problemen hebben als ze vroeger hadden. In andere gevallen zal de relatie op een punt komen waar het koppel tot het besef komt dat het niet langer zin heeft om verder te gaan.

Het is zeker dat de relatie aanzienlijke veranderingen zal doormaken. Jullie beiden zullen het leven op een andere manier bekijken. De manier waarop het je relatie verandert, is afhankelijk van de kracht die jullie beiden hebben en van de liefde die jullie bij elkaar brengt.

Denken jij en je partner eraan om een open relatie te hebben? Ben jij echt in staat om zo’n soort relatie te hebben of denk je dat het te veel complicaties zal veroorzaken?

Wat is jouw ervaring als jij ooit al een open relatie gehad hebt? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vecina Jiménez, M. (2006). Emociones positivas. Papeles Del Psicólogo.
  • Urbiola, I., & Estévez, A. (2015). Dependencia emocional y esquemas desadaptativos tempranos en el noviazgo de adolescentes y jóvenes. Behavioral Psychology/ Psicologia Conductual.
  • Ramírez García, V. H., Chirié, F., Góngora García, K., & Moya, F. C. (2013). Sexo casual entre jóvenes. Percepciones sobre las prácticas sexuales entre universitarios/as. Debate Feminista. https://doi.org/10.1016/s0188-9478(16)30091-3

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.