Een relatie beëindigen op een gezonde wijze

Aangezien scheidingen altijd vrij pijnlijk en moeilijk te vergeten zijn, zou je moeten proberen om deze situatie zo gekalmeerd en natuurlijk mogelijk te benaderen.
Een relatie beëindigen op een gezonde wijze

Laatste update: 04 december, 2018

Wat is de beste manier om een romantische relatie te beëindigen? Soms kunnen ruzies, problemen en meningsverschillen tot een traumatische scheiding leiden. Probeer echter altijd op een natuurlijke en volwassen manier een eind te maken aan je relatie.

Bekijk het zo: wanneer een bepaald hoofdstuk in je leven tot zijn einde komt, is het beter om je gedrag niet te laten bepalen door gevoelens van woede en razernij en in plaats daarvan dit hoofdstuk te beschouwen als een van de bladzijdes in het boek van jouw leven, een verhaal dat vol zit met emoties.

In dit artikel geven we je een aantal tips die je, wanneer je niet anders kunt dan je relatie beëindigen, kunnen helpen dit op de beste manier te doen.

Wanneer er geen andere oplossing meer is: een relatie beëindigen

Je weet zelf als geen ander wanneer de tijd is aangekomen. Er komt een punt waarop een relatie gewoon niet meer verder kan gaan en beide partners binnen de relatie zijn zich hier doorgaans van bewust. Toch blijft het moeilijk om die allesbepalende stap te zetten. Het is ontzettend moeilijk om je leven voor te stellen zonder die ene persoon die zo lang aan je zijde heeft gestaan.

Desalniettemin moet je een stap zetten richting een einde, richting een scheiding.

Maar waarom kom ik er niet uit?

 • Je bent bang om je partner te vertellen dat je niet meer van hem/haar houdt of dat je niet meer in de relatie kan blijven.
 • Je bent bang om alleen te zijn. Dit zal je misschien verbazen, maar er zijn een hoop mensen die liever in een ongelukkige relatie blijven dan alleen zijn, zonder hun wederhelft. Dit is vrij onvolwassen, maar toch veelvoorkomend.
 • Gebrek aan zelfvertrouwen. Je twijfelt of je in staat zult zijn je ware gevoelens te tonen wanneer je een einde maakt aan de relatie. Sommige mensen zijn niet dapper genoeg en verlaten de ander gewoon zonder enige verklaringen. Dit is hoe dan ook geen gepaste optie.

Tips

Als je op een gezonde manier een einde wilt maken aan een romantische relatie, zul je recht tegenover je partner moeten gaan zitten en de situatie op een duidelijke manier moeten uitleggen. Je kunt hiervoor gebruik maken van de volgende tips:

 • Breng voordat je met je partner hebt afgesproken je gedachten op orde; wees duidelijk over alle gedachten die je wilt uitleggen en de redenen waarom je de relatie wilt beëindigen. Het kan ook helpen om van te voren al na te denken over antwoorden die je zou kunnen geven op mogelijke vragen die je partner je zal stellen. Als je onzeker bent, zal het altijd helpen om op zijn minst mentaal voorbereid te zijn.
 • Uit jezelf op een rustige en oprechte manier. Je weet dat het tijd is om deze relatie te beëindigen. Je bent hier helemaal zeker van en deze zekerheid moet je uitstralen.
 • Misschien kunnen bepaalde delen van het gesprek tot ruzie leiden. Bereid je hierop voor en probeer altijd rustig te blijven en jezelf te concentreren op je eigen vooraf bepaalde gedachten. Maak aan je partner duidelijk dat je zeker bent van wat je wilt en dat dit uiteindelijk het beste is voor jullie allebei.
Gebroken Hart

Houd je emoties onder controle

Vergeet  niet dat de manier waarop je een relatie beëindigt je de rest van je leven bij kan blijven. Je zult dus graag willen dat dit zo goed mogelijk verloopt.

Als je je relatie beëindigt met een hoop geschreeuw, waarbij je je partner voor van alles de schuld geeft, boos wordt en allerlei negatieve emoties uit, dan zal het voor jullie beide erg moeilijk zijn om over deze gebeurtenis heen te komen. Er zal dan na de scheiding meer tijd nodig zijn om je over je woede heen te zetten, rustig te worden en verder te gaan met je leven. Probeer dan ook, wanneer het mogelijk is, de relatie zo volwassen en rustig mogelijk te beëindigen. Wees zelfverzekerd.

 • Je moet er zeker van zijn dat het beëindigen van de relatie voor jullie allebei het beste is. Wanneer je hier zeker van bent, dan zul je je veel rustiger voelen.
 • Verlies je zelfvertrouwen niet. Jij weet wat voor jou het beste is en je moet je partner duidelijk maken dat de relatie meer kwaad dan goed doet.
 • Wees je er ook van bewust dat je na de scheiding te maken zult krijgen met een combinatie van vreemde, nerveuze gevoelens. Dit is normaal. Het is ook normaal om verdrietig te zijn, te huilen en te voelen dat je hart gebroken is. Dit is allemaal onderdeel van het proces en dit moet je leren te accepteren. Probeer echter gevoelens als woede of minachting te vermijden. Deze negatieve gevoelens zullen het namelijk moeilijker voor je maken om over je verdriet en de scheiding heen te komen.
Herinneringen

Leg je bij de scheiding neer en ga verder met je leven

Veel koppels besluiten nadat ze uit elkaar zijn gegaan om het toch nog een keertje te proberen. Natuurlijk is elk koppel uniek en hebben alle koppels hun eigen energie en huisregels. Wanneer je er echter zeker van bent dat de relatie je alleen maar pijn bezorgt, dan moet je de deur sluiten, definitief.

 • Het beëindigen van een relatie betekent dat een bepaald hoofdstuk in je leven is afgelopen. Maar het is niet het einde van het verhaal. Het is juist een nieuw begin en je moet je partner zover proberen te krijgen dat hij/zij het ook zo zal zien. Als je elkaar verdriet hebt gedaan, waarom zou je hier dan mee doorgaan? Het is tijd om moedig te zijn en jullie leven los van elkaar voort te zetten.
 • Je zult moeten leren om te gaan met een nieuwe manier van leven terwijl je nog steeds veel oude emoties aan het verwerken bent. Dit is volkomen normaal. Het is natuurlijk het beste om alleen de goede herinneringen vast te houden en de slechte herinneringen los te laten. Wanneer je je namelijk richt op de negatieve dingen, dan zal dit je woede en frustratie alleen maar blijven voeden en dit is natuurlijk helemaal niet gezond.
 • Stel je voor dat het verleden het verleden is, iets dat niet langer bestaat. Bewaar de goede dingen die je hebt meegemaakt en laat het hierbij. Leer van de dingen die je hebt meegemaakt en wees trots op jezelf. Je hebt een deur gesloten, maar hierdoor zullen er juist vele andere deuren voor je opengaan. Ook ben je nu een stuk wijzer, omdat je duidelijk weet wat wel of niet goed voor je is. Je bent nu sterker.

Het leven is cyclisch

Aanvaard het gegeven dat het leven cyclisch is. We hebben te maken met seizoenen die vergaan en nieuwe wegen die zich aandoen. We moeten voortdurend op zoek zijn naar ons eigen persoonlijke geluk en als je toevallig iemand tegenkomt die dit pad met jou wil bewandelen, ga er dan voor. De liefde is het altijd waard.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.