5 tips voor de perfecte babyshower

Het geven van een feestje is de ideale manier om alles te krijgen wat je nodig hebt om je voor te bereiden op de komst van je baby. Daarnaast is het houden van de perfecte babyshower een mooi moment om de vreugde van de zwangerschap met vrienden of familie te vieren.
5 tips voor de perfecte babyshower

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Babyshowers worden al tientallen jaren gehouden in de Verenigde Staten en zijn de laatste jaren nog populairder geworden. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen over de hele wereld geïnteresseerd in het leren hoe je de perfecte babyshower kunt organiseren.

Hollywood-sterren hebben ze zelfs nog bekender gemaakt. In Latijns-Amerikaanse landen worden ze ook al tientallen jaren gehouden. Op deze feestjes zijn de toekomstige ouders en uiteraard de toekomstige baby de eregasten. Het hoofddoel is om alles te krijgen wat je nodig hebt voor de eerste paar maanden van het leven van je baby.

Hoe kun je de perfecte babyshower organiseren? Waar moet je rekening mee houden? Om te zorgen dat je de leukste babyshower zult hebben, geven we je hieronder enkele tips.

Wie zou de perfecte babyshower moeten organiseren?

Wie zou de perfecte babyshower moeten organiseren

Traditioneel gezien moet de persoon die de babyshower organiseert iemand zijn die dichtbij de toekomstige moeder staat, maar die geen deel uitmaakt van de familie. Tegenwoordig kan een zus, vriendin, peetmoeder of wie er dan ook geïnteresseerd is dit echter doen.

Soms wil de toekomstige moeder zelf voor alles zorgen. Het is beter als iemand anders de verantwoordelijkheid op zich neemt, maar als de toekomstige moeder het wil doen, dan is dit zeker mogelijk.

Een optie die veel vrouwen leuk vinden is dat de toekomstige moeder iemand anders helpt bij het organiseren van de perfecte babyshower. Op die manier kunnen de ideeën van beiden het feestje namelijk nog leuker maken.

Het beste moment om de perfecte babyshower te organiseren

De babyshowers vinden meestal plaats vlak voor de baby geboren wordt. Hoewel je er op elk moment van de zwangerschap één kunt geven, is het altijd leuker tegen het einde ervan. De meeste vrouwen geven er de voorkeur aan als ze tussen de zevende en achtste maand van de zwangerschap zijn.

Het is echter geen goed idee om het tijdens de laatste dagen te doen. Het kan dan namelijk erg stressvol zijn. Voordat je een datum kiest, is het ook een goed idee om contact op te nemen met je gasten, vooral als er sprake is van een grote familie en veel vrienden. Zo kun je ervoor zorgen dat iedereen aanwezig kan zijn.

Tips om de perfecte babyshower te organiseren

Er zijn veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit soort evenementen. Om deze traditie echter niet kwijt te raken en om het moment specialer te maken, is het beter om het thuis te organiseren.

Er zijn tegenwoordig ook veel ideeën om de perfecte babyshower te geven zonder te veel geld uit te geven. Hoewel velen graag een heel groot feest willen geven, is minimalisme ook erg populair.

1. Maak een gastenlijst

Maak een gastenlijst voor je babyshower

Eén van de eerste stappen om een babyshower te plannen is om een complete gastenlijst te maken. Hiermee kun je inschatten wat je nodig hebt voor de perfecte babyshower. Het is belangrijk om na te denken wie er echt mee willen vieren. Op je gastenlijst kunnen bijvoorbeeld familieleden, goede vrienden en collega’s staan.

2. Deel uitnodigingen uit

Er zijn veel ideeën die je kunt gebruiken om de uitnodigingen voor je babyshower te maken. Je kunt ook rekening houden met het geslacht van de baby bij het kiezen van kleuren en ontwerpen. In het ideale geval stuur je ze ongeveer 2 weken van tevoren, zodat je gasten het feestje in hun agenda kunnen zetten.

3. Decoraties voor je perfecte babyshower

Babyshowers zijn feestjes met kinderthema’s. Daarom is het het beste om je decoraties hieraan aan te passen. Er zijn zelfs pakketten op de markt speciaal voor babyshowers. Bij het kiezen van de decoraties is het een goed idee om na te denken over de kleuren en patronen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Ballonnen en slingers.
 • Handtekeningboek voor de gasten.
 • Boeketten of losse bloemen.
 • Babyflessen en luiers.
 • Pastelkleurige tafelkleden.
 • Souvenirs of kleine bedank-cadeautjes.

4. Eten voor de perfecte babyshower

Zonder twijfel is voedsel het belangrijkste en meest zenuwslopende aspect bij het plannen van de perfecte babyshower. Hoewel je geen groot banket hoeft te bereiden, is het een goed idee om een paar verschillende dingen te maken. We geven je een paar ideeën.

Snacks en hapjes

 • Fruit- of worstspiesjes.
 • Aardbeien en een chocoladefontein.
 • Met chocolade bedekte sinaasappelstukjes.
 • Smoothies.
 • Sandwiches met ham en kaas.
 • Kleine desserts.

Zoetwaren

Vergeet ook de zoetwaren niet voor je perfecte babyshower. Hoewel er misschien mensen zijn die zoetigheden willen vermijden, zullen de meesten er dol op zijn. Enkele opties zijn bijvoorbeeld:

 • Cupcakes of cakepops.
 • Zoete popcorn.
 • Chocolade of snoepjes.
 • Chocoladetaart.
 • Koekjes in verschillende vormen.

Mis ook dit artikel niet:
4 recepten voor een familiebarbecue

Drankjes

Over het algemeen kun je niet-alcoholische drankjes maken door bijvoorbeeld verschillende soorten fruit, sappen en smaken te mengen. Er zijn genoeg ideeën om deze drankjes thuis te maken zonder te veel geld uit te geven. Een leuk idee is om de cocktails in afzonderlijke babyflesjes te doen, zodat iedereen er lol mee heeft wanneer ze ze drinken.

5. Spelletjes

Tot slot is het goed om een aantal spelletjes te plannen om het feestje wat levendiger te maken. Op deze manier kunnen de gasten samen lol maken. Enkele traditionele spelletjes zijn bijvoorbeeld:

 • Raad de omtrek van mama’s buik.
 • Doe de luier om de baby.
 • Raad hoe de baby zal zijn.
 • Wedstrijdje flesvoeding geven.
 • Zeg geen “baby”!

Je kunt alles plannen en decoreren op basis van welke thema’s je leuk vindt en welke sfeer je wilt creëren. Het belangrijkste is echter om te onthouden dat het heel belangrijk is dat de toekomstige moeder zich op haar gemak voelt.

Gasten geven meestal een cadeautje, maar sommigen geven er de voorkeur aan om iets te maken, zoals een luiertoren met luiers of toiletspulletjes. Ga jij een babyshower organiseren? Volg dan deze tips en heb veel plezier met zijn allen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.