Wat zijn de belangrijkste babybenodigdheden?

Elke toekomstige moeder zou, voordat de baby er is, alle babykleertjes al in huis moeten hebben. Er is echter meer wat kersverse ouders moeten voorbereiden. Lees het hier! 
Wat zijn de belangrijkste babybenodigdheden?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Met een baby op komst zijn er genoeg dingen om over na te denken, zoals welke kleren onmisbaar  zijn voor een pasgeboren baby? Welke kleur moet je kiezen, gelet op het geslacht van de baby? Hoeveel setjes heb je nodig van alles? Enzovoort. Geen nood: in dit artikel geven we je een goede checklist voor de belangrijkste babybenodigdheden.

Meestal kunnen de toekomstige opa’s en oma’s wel wat goede raad geven voor alle vragen. Zij spelen immers meestal een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Vaak kopen de grootouders, samen met de kersverse ouders natuurlijk, alle kleertjes en accessoires die nodig zijn voor de komst van de baby.

Heeft je baby een gemiddelde lengte en een gemiddeld gewicht, dan zal de standaardmaat voor pasgeboren baby’s perfect passen. Baby’s groeien echter snel, dus het is verstandig om ook kleertjes aan te schaffen met maten van 0 tot 3 maanden.

In dit artikel geven we je een uitgebreide lijst van alle kleertjes en items die je pasgeboren baby nodig heeft, zodat je die alvast kunt kopen. Bepaal daarnaast ook zelf hoeveel je denkt nodig te hebben. De benodigdheden op deze lijst zijn in elk geval onmisbaar tijdens de eerste dagen na de geboorte van je baby.

Wat zijn de belangrijkste babybenodigdheden?

De meeste zwangere vrouwen beginnen met het kopen van kleertjes, nog voordat ze weten wat het geslacht van hun kindje is. Sommige vrouwen komen er zelfs pas tijdens de bevalling achter of ze een zoontje of een dochtertje krijgen. De kleur is echter niet zo belangrijk, het is veel belangrijker dat je koopt wat noodzakelijk is.

Rompertjes met drukknopen

Rompertjes met drukknopen

Het eerste item op onze lijst van belangrijkste babybenodigdheden zijn rompertjes. Katoenen rompertjes met drukknopen zijn een belangrijke aankoop.

 • Ze maken het makkelijker om luiers te verschonen, omdat je je baby niet helemaal hoeft uit te kleden.
 • Bovendien houden ze de luier op zijn plek en voorkomen ze doorlekken, omdat je ze van onderen kunt vastmaken.

Doordat de romper een kraag heeft, is je baby van boven tot onder aangekleed. Met een rompertje is het makkelijker om met je baby op pad te gaan, want je hebt geen gedoe met kleertjes. Er zijn meerdere varianten verkrijgbaar:

 • met lange mouwen
 • zonder mouwen
 • met opdruk
 • effen gekleurde rompertjes

Als je in een warm klimaat woont, dan is het voldoende om je baby te kleden in een rompertje met daarover een broekje van zacht materiaal. Woon je echter in een land waar het wat kouder is, dan kun je meer kleertjes over de romper aantrekken. Wil je origineel rompertje? Laat er dan een persoonlijke tekst op drukken.

 • We raden je aan om in totaal ongeveer 12 stuks aan te schaffen.

Broekjes

Broekjes kopen is een stuk makkelijker. Kies voor broekjes met drukknoopjes van onderen, en een elastische tailleband, zodat je makkelijk luiers kunt verwisselen. De broekjes moeten van zacht materiaal zijn gemaakt, zodat je baby zich vrijelijk en zonder irritaties kan bewegen.

Koop lange broekjes van wat dikker materiaal, voor als je in een koud klimaat woont. Woon je echter in een warmer land, dan kun je het beste kiezen voor lange broeken van dunner materiaal. Koop daarnaast ook een aantal korte broekjes.

 • Ons advies is om ongeveer 10 broekjes aan te schaffen.

Pyjama’s

Op ons lijstje van belangrijkste babybenodigdheden mogen slaapkleertjes niet ontbreken. Met name slaapzakken of ‘onesies’ zijn populair voor pasgeboren baby’s om in te slapen. Ze beschermen je baby tegen temperatuurschommelingen, wanneer ze bijvoorbeeld door het vele bewegen hun dekentje van zich af gooien.

Pyjama’s met drukknoopjes van onderen zijn handig, omdat je dan makkelijk de luier kunt verschonen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten materialen, zoals bijvoorbeeld katoen, flanel en wol.

 • Koop ongeveer 10 pyjama’s, en zorg ervoor dat ze passen bij het klimaat waarin je woont.

Mutsjes

Baby mutsjes

Mutsjes zijn onmisbaar als je gaat shoppen voor kleertjes. Ze beschermen het hoofdje van je baby namelijk tegen de kou. Het is heel belangrijk om het hoofdje warm te houden, omdat je kindje daar de meeste warmte verliest. 

 • We raden je aan om 3 mutsjes te kopen.

Handschoentjes

Het volgende item op ons lijstje van belangrijkste babybenodigdheden, zijn handschoentjes. Ook die zijn heel belangrijk, omdat de handjes van je baby na de geboorte warm gehouden moeten worden als jullie nar buiten gaan.

Bovendien helpen ze voorkomen dat je baby zichzelf in het gezicht krast, of dat hij zijn handjes in zijn mond steekt. Handschoentjes die goed om de pols passen zijn het beste, omdat die niet makkelijk afgaan. 

 • Koop 2 of 3 paar handschoentjes.

Sokjes

Net als handschoenen, zijn ook sokjes onmisbaar om je baby warm te houden. Zodra de baby vanuit de baarmoeder in de buitenwereld is gekomen, wordt hij namelijk blootgesteld aan klimaatfactoren. Sokjes helpen daarnaast ook voorkomen dat je baby’tje zichzelf kan krassen.

 • We raden je aan om 10 paar sokjes te kopen.

Wegwerpluiers

Wegwerpluiers horen ook bij de belangrijkste babybenodigdheden

Naast kleertjes staan er op ons lijstje met belangrijkste babybenodigdheden ook nog een aantal andere onmisbare items. Het eerste item op de lijst zijn luiers. Welke soort luier je nodig hebt, is afhankelijk van je baby.

 • Voor de eerste week na de geboorte raden we je aan om zo’n 20 luiers voor pasgeboren baby’s aan te schaffen.

Doekjes en dekentjes

Doekjes en dekentjes zijn een must op onze lijst met belangrijkste babybenodigdheden. Je bedekt er het matrasje van de ledikant mee, en je wikkelt er je baby in wanneer je hem uit het ledikantje tilt. 

 • Aangezien ze waarschijnlijk snel vies zullen worden of gaan scheuren, koop je er ten minste 5.

Badhanddoeken

Badhanddoeken voor baby’s zijn wat zachter en donsiger dan die voor volwassenen. Er zit meestal een klein mutsje aan, waarmee je het hoofdje van je baby warm kunt houden na het bad.

 • We adviseren je om 3 handdoeken te kopen.

De belangrijkste babybenodigdheden die je niet moet vergeten

Deze lijst met belangrijkste babybenodigdheden is slechts een indicatie. Het kan zijn dat je om welke reden dan ook in de praktijk meer of minder nodig hebt. Elke situatie is immers anders.

Waar het om gaat, is dat je moet overwegen of je reserve items wilt kopen, en dat je zonder stress gaat shoppen. Het enige dat je moet doen, is naar de winkel gaan en die kleren kiezen waarvan jij denkt dat ze het beste bij je baby zullen passen. Veel plezier!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.