Ondersteuning van familie tijdens de zwangerschap

Zwangerschap is een prachtig en complex proces. Gedurende deze tijd heeft de aanstaande moeder veel steun nodig van haar partner en familie. In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Ondersteuning van familie tijdens de zwangerschap

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 23 augustus, 2022

Niet veel mensen begrijpen het belang van ondersteuning van familie tijdens de zwangerschap. Het gaat erom dat de familieleden de aanstaande moeder ondersteunen haar en haar in een goed humeur houden. Dit komt ook de gezondheid van de baby ten goede.

Het feit dat een moeder zich tijdens haar zwangerschap verzorgd en begeleid voelt, zorgt ervoor dat haar stresshormonen onder controle blijven. Dat draagt onder andere bij aan het mogelijk voorkomen van een postnatale depressie.

De komst van een nieuw gezinslid betekent dat er nieuwe verhoudingen ontstaan. De familie breidt zich uit en elk lid moet zich emotioneel beschikbaar stellen voor het nieuwe gezinslid. Ondersteuning is belangrijk in deze tijd.

Wat niet als ondersteuning van familie wordt ervaren

Naast alle gevoelens die horen bij het zwanger zijn, worden vrouwen soms blootgesteld aan een hele reeks negatieve opmerkingen van mensen om hen heen. Die kunnen opmerkingen maken waardoor de moeder in spe zich niet prettig voelt. Hier zijn enkele voorbeelden van zaken die zwangere vrouwen niet willen horen:

 • “Let op wat je eet! Als je dat niet doet, zal je het moeilijk hebben om al dat gewicht weer te verliezen
 • “Ga je de baby houden?”
 • “Wil je hierna nog een baby, of is dit de laatste?”
 • “En hoe zit het met je werk?”

Negatieve opmerking kunnen een effect hebben op de gezondheid van de moeder, en daarmee ook van de baby. We weten dat deze opmerkingen niet altijd slecht bedoeld zijn, maar je moet het belang van fijne ondersteuning gedurende de zwangerschap begrijpen en ook weten hoe deze eenvoudige vragen zwangere vrouwen negatief kunnen beïnvloeden.

De steun van de aanstaande vader is heel belangrijk

De onvoorwaardelijke steun van de vader in spe tijdens de zwangerschap helpt de moeder om beter om te gaan met:

De hormonale veranderingen die vrouwen tijdens de zwangerschap ervaren, maken dat zij zich in allerlei situaties enigszins onveilig, angstig en prikkelbaar kunnen voelen. Het zijn deze momenten waarop het helpt als het stel aanstaande ouders er voor elkaar is.

Ja, de vrouw draagt de baby 9 maanden in haar baarmoeder, maar de zwangerschap is de zorg en verantwoordelijkheid van beide ouders. Zwangere vrouwen hebben de liefde en steun van hun partner nodig. Ze hebben iemand nodig die naar hen luistert en iemand om mee te praten over alle veranderingen die ze in deze periode doormaken, zonder oordeel.

Wat je als zwangere vrouw kan doen

Zwangere vrouw in het park

Hoewel alle mensen om je heen het belang van ondersteuning van familie tijdens de zwangerschap zouden moeten begrijpen, zal toch niet iedereen dat doen. Mocht dat zo zijn, dan kun je je erop richten om de mogelijke angstgevoelens te negeren, die door de uitlatingen van mensen om je heen kan ontstaan.

Daarom zou je de volgende aanbevelingen kunnen overwegen:

 • Als je vragen over je zwangerschap hebt, wend je dan niet tot je vrienden of familie voor de antwoorden. Specialisten zijn de enige mensen die je kunnen vertellen wat je moet doen.
 • Als je familieleden het overdrijven en niet ophouden met zich op te dringen, dan moet je je grenzen stellen en respect afdwingen.
 • Je moet begrijpen dat de enige taak van de mensen om je heen is om jou bij te staan. Is dit echter niet het geval, dan kun je ervoor kiezen om afstand te houden.

Ondersteuning van familie tijdens de zwangerschap, hoe doe je dat?

Vaak zijn familieleden en zelfs de aanstaande vader niet op de hoogte van het belang van ondersteuning van familie tijdens de zwangerschap en zijn ze zich ook niet bewust van de juiste manier van omgaan met de hormonale veranderingen die de zwangere vrouw ervaart.

Hier zijn enkele adviezen over wat je kunt doen om haar te ondersteunen:

 • Vertel haar steeds weer hoeveel je van haar houdt.
 • Schenk aandacht aan haar als ze je haar angsten en emoties wil vertellen.
 • Ondermijn het belang van kwesties met betrekking tot de toekomstige baby niet.
 • Respecteer haar persoonlijke ruimte, vooral als ze alleen wil zijn of geen zin heeft om te praten.

We raden dit artikel ook aan:
Zwangerschap na een leeftijd van 35

Ten slotte

Zwangere vrouw bij controle

Kortom, de ondersteuning van familie tijdens de zwangerschap zal van invloed zijn op de gemoedstoestand van de moeder, en dus ook op de gezondheid van de toekomstige baby. Door simpelweg te vragen:Kan ik iets doen om te helpen? kun je haar een gevoel van bescherming geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.