Maak je baby al voor zijn geboorte gelukkig!

Geloof het of niet, maar je kunt je kindje gelukkig maken al voordat hij is geboren. Door tegen hem te praten, met hem te spelen, samen naar muziek te luisteren, of zelfs via je voeding, wordt de band van liefde en genegenheid tussen jullie alleen maar groter. Zélfs als je baby'tje nog in je buik zit.
Maak je baby al voor zijn geboorte gelukkig!
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ben je zwanger, of verwacht je partner een baby en denk je misschien dat je nog moet wachten tot de geboorte, voordat je je baby gelukkig kunt maken? Dan hebben we een verassing voor jou: dat hoeft niet! In dit artikel vertellen we hoe je je baby al vóór zijn geboorte gelukkig kan maken.

Hoe zorg je ervoor dat je baby al voor zijn geboorte gelukkig is?

Je kunt vast niet wachten om je kleintje eindelijk in je armen te kunnen houden, en hem of haar eindelijk te ontmoeten. Je hoeft echter geen maanden te wachten, want je kunt ook nú al genieten van je kindje!

Het op een bewuste manier tijd doorbrengen met je baby, al zit hij nog in de baarmoeder, is zelfs essentieel voor zijn of haar ontwikkeling en welzijn. Gezien het belang ervan, delen we hieronder graag vier tips om ervoor te zorgen dat je baby al voor zijn geboorte gelukkig is.

1. Praat tegen je baby, of zing voor hem

Praat tegen je baby

Rond de vierde maand van je zwangerschap kan je kindje al geluiden waarnemen. Het is zelfs zo dat je baby vanaf die tijd constant naar jou aan het luisteren is. Hij hoort:

  • je hartslag
  • het geluid van je ademhaling
  • het geluid van de kleine bewegingen die je organen maken

Praat tegen je baby

Het is belangrijk te benoemen dat de eerste echte relatie die een baby in zijn leven aangaat, die met de moeder is. Immers, naast het feit dat hij jou als eerste leert kennen, zal je baby ook veel van je leren. Geluiden kunnen die band tussen jullie nog sterker maken, en dat geldt vooral voor het geluid van de stemmen van de ouders.

Door tegen hun ongeboren kindje te praten, delen de vader en moeder hun gesproken taal met de baby. Hierdoor ontwikkelt het baby’tje zijn taalvermogen en wordt het gezonder, beter gehecht en gevoeliger.

Zing liedjes voor je kindje

Hetzelfde geldt voor zingen. In het artikel “Logrando una maternidad feliz” (Een gelukkig moederschap bereiken), geeft de auteur aan dat zingen één van de beste ‘voedingsstoffen is die een moeder haar kinderen kan schenken’. Dat komt, omdat zingen de ontwikkeling van de hersenen van de baby stimuleert.

Wil je dus een gelukkige baby tijdens je zwangerschap? Zing en praat dan zoveel mogelijk met je kindje. Misschien reageert hij er heel kalm op, of wellicht verrast hij je met een paar schopjes.

2. Luister naar muziek

Luister naar muziek tijdens je zwangerschap

Muziek als communicatiemiddel

Naar muziek luisteren kan heel speciaal zijn voor jou en je kleintje. Muziek is een vorm van expressie, of een taal waarmee we kunnen communiceren – zelfs zonder woorden. Het is dan ook niet ongewoon om muziek te gebruiken als therapeutisch middel voor emotionele steun en ontspanning.

Via muziek kun je je ware gevoelens uiten. Het is iets heel positiefs wat je kunt delen met je baby. Je geeft hem of haar daarmee een goed voorbeeld van hoe je je op een gezonde manier kunt uiten.

Volgens de schrijver van het boek ‘El embarazo musical’ (De muzikale zwangerschap), hebben sommige geluiden in muziek bepaalde frequenties die ook in de baarmoeder te horen zijn. Daardoor kan je baby de geluiden opvangen die jij met hem deelt.

In feite zal je baby dus, dankzij de muziek, een hele reeks aan positieve gevoelens waarnemen. Denk hierbij aan zaken zoals:

  • bescherming
  • zekerheid
  • vertrouwen
  • liefde

Muziek als neurotransmitter

Maar dat is nog niet alles! Muziek werkt daarnaast namelijk ook als een interactieve neurotransmitter. Dat houdt in dat het zorgt voor de overdracht van informatie tussen de neuronen, klieren, cellen en spiervezels.

Bovendien laten deze neurotransmitters een soort ‘opname afdruk’ achter op je kindje. Dat betekent, dat alle plezierige sensaties die de baby tijdens de zwangerschap heeft gevoeld, opgeslagen worden in zijn of haar cellulaire systeem.

Hierdoor kunnen bepaalde prettige emoties weer bij je kleintje worden opgeroepen zodra hij muziek hoort. Hij of zij zal dan een warme sensatie waarnemen die lijkt op wat hij voelt als hij bij zijn moeder is.

3. Speel met je kindje

Spelen om je baby al voor zijn geboorte gelukkig te maken

Kun je met je kindje spelen terwijl hij nog in de baarmoeder zit? Het lijkt inderdaad misschien een beetje raar, maar je kunt wel degelijk met je baby communiceren via verschillende technieken van foetale stimulatie. 

Een van die methoden is door met een zaklampje op de buik te schijnen. Hiermee stimuleer je de visuele zintuigen van de baby. Als reactie op de lichtprikkel, zal het kleintje zijn oogjes sluiten en reageren met een paar bewegingen, of door het veranderen van zijn gedrag.

Het nut van spelen met je kindje

Alhoewel de baby geen licht nodig heeft voor zijn visuele ontwikkeling, is deze techniek belangrijk voor het tot stand brengen van zijn circadiane ritme. Door het toepassen van deze techniek kun je dus lekker met je baby spelen, en hem tegelijkertijd helpen bij zijn ontwikkeling. Het is het proberen waard!

4. Eet gezonde en matig zoete voeding

Eet gezonde en matig zoete voeding

 

Na de vierde maand kan je baby al de smaken zuur, zoet, bitter en zout waarnemen. Hoe dat kan? Alles wat de moeder eet, komt vervolgens in het vruchtwater terecht. Dat vocht wordt daarna weer door de baby ingeslikt.

Tijdens de zwangerschap slikt je baby grote hoeveelheden vruchtwater in: tussen de 201 en 760 cm3 per dag! Hierdoor kan je kleintje na vier maanden alle bovengenoemde smaken al proeven.

Eet matig zoete smaken, dat vindt je baby lekker!

Een gespecialiseerd artikel over het gedrag van baby’s geeft aan dat ongeboren baby’s gefascineerd zijn door zoete smaken. 

In hetzelfde artikel wordt uitgelegd dat wanneer een zoete substantie aan het vruchtwater wordt toegevoegd, de foetus een grotere hoeveelheid inslikt dan normaal. Voegt men echter een bittere substantie toe, dan zal de baby juist minder vruchtwater inslikken.

Conclusie: wil je je baby blij maken tijdens de zwangerschap, eet dan matig zoete voeding met natuurlijke suikers (fructose). Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • fruit zoals aardbeien, bananen en appels
  • groentes zoals wortels, uien en aardpeer

Onthoud dat de consumptie van kunstmatige suikers tijdens de zwangerschap slecht zijn voor jouw gezondheid én die van je ongeboren kindje!

En, wat denk je van deze tips waarmee je je baby al voor zijn geboorte gelukkig kunt maken? Zoals je ziet, zijn het geen activiteiten die je veel tijd of moeite zullen kosten. Misschien doe je ze zelfs al zonder dat je het weet. Zo niet, dan moet je ze echt eens uitproberen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.