Ontdekt het geslacht van je baby met de Ramzi-methode

Er zijn veel verschillende manieren om het geslacht van je baby te achterhalen. Een methode is de Ramzi-methode. In dit artikel vertellen we je meer over de methode en de betrouwbaarheid ervan en kun je je eigen mening vormen.
Ontdekt het geslacht van je baby met de Ramzi-methode

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Een van de eerste dingen waar koppels aan beginnen te denken als ze een baby verwachten is of het een jongen of een meisje zal zijn. Er zijn namelijk verschillende manieren om daarachter te komen. In dit artikel vertellen we je over de Ramzi-methode en of het veilig en betrouwbaar is.

Conventionele methoden en de Ramzi-methode

De Ramzi-methode is een alternatieve manier om het geslacht van je baby te achterhalen. Deze techniek maakt echter nog steeds gebruik van een echografie (conventionele methode). Een echografie, beter bekend als een echo, is een machine die beelden produceert met behulp van geluidsgolven om de foetus te observeren.

De conventionele manier om het geslacht van je baby te achterhalen is met behulp van een echografie, die meestal de veiligste en minst invasieve manier is. Met een echografie kan een deskundige het geslacht van de baby in de dertiende week van de zwangerschap identificeren. Dit is het moment waarop de genitaliën zich beginnen te ontwikkelen.

Tussen week 22 en 24 kun je een morfologische echo laten maken. Dit geeft meer details en daardoor is de kans om het geslacht van de baby te ontdekken veel groter.

Met de Ramzi-methode is het echter mogelijk om het geslacht van de baby al in week 6 te ontdekken met een betrouwbaarheid, in theorie, van 97%.

Wat is de Ramzi-methode?

Zwangere vrouw bij de dokter

De Ramzi-methode bestaat uit het identificeren van de plaats van de placenta tijdens de eerste weken van de zwangerschap. In 2011 publiceerde Dr. Saam Ramzi Ismail een onderzoek op de website van het tijdschrift Gynecology and Obstretics.

Het doel was om een relatie aan te tonen tussen het geslacht van de foetus en de positie van de placenta tussen de 6 en 18 weken. Er werden twee verschillende soorten echo’s gebruikt:

  • transvaginale
  • transabdominale

Het doel was om een relatie aan te tonen tussen het geslacht van de foetus en de positie van de placenta tussen week 6 en 18.

De bevindingen van dit onderzoek waren als volgt:

  • bij 97,2% van de jongens bevond de placenta zich aan de rechterkant van de baarmoeder.
  • bij 97,5% van de meisjes bevond de placenta zich daarentegen aan de linkerkant.

De oriëntatie van de chromosomen

Dus wat is er precies verantwoordelijk voor de locatie van de placenta? Ramzi legt uit dat dit te wijten is aan de polariteit van de chromosomen. Het membraan van de vrouwelijke ovule heeft een alternatieve polariteit, dat wil zeggen, het kan het X- of Y-chromosoom van het sperma accepteren of afwijzen.

Hierdoor vestigt een embryo met XX chromosomen zich aan de linkerkant van de choriale plaat. Een embryo met XY-chromosomen is andersom. Het is echter belangrijk om erop te wijzen dat je de plaats van de baby niet moet verwarren met de plaats van de placenta.

De plaats van de placenta is te herkennen aan het heldere gebied rond de vruchtzak. Ter verduidelijking, dit kan worden waargenomen met een vaginale echografie.

Bij een abdominale echografie, zie je echter een spiegelbeeld. Dit betekent dat als de placenta aan de rechterkant van het beeld staat, dit wil zeggen dat de placenta zich aan de linkerkant bevindt (een meisje). Als de placenta aan de linkerkant van de afbeelding staat, is het eigenlijk rechts (jongen).

Is de Ramzi-methode betrouwbaar?

Het geslacht van je baby te weten komen met de Ramzi-methode

Als ouder is het geweldig om zo snel mogelijk te weten wat het geslacht van je baby zal zijn. De Ramzi-methode is echter vanuit wetenschappelijk oogpunt misschien niet de meest betrouwbare techniek.

Om te beginnen heeft de Ramzi-methode geen wetenschappelijke onderbouwing. Dit onderzoek is niet gepubliceerd in serieuze medische of wetenschappelijke tijdschriften. Bovendien is de identiteit van Dr. Ramzi Ismail niet erg duidelijk. Ook zijn academische referenties zijn dat niet.

Misschien ook interessant:
Hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap

Wat zeggen andere onderzoeken?

Het is belangrijk om te vermelden dat het onderwerp van de locatie van de placenta en het geslacht van de foetus werd onderzocht op het 20e World Congress of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology. In dit onderzoek onderzochten zij de placenta bij 277 zwangere vrouwen.

Van de baby’s waren 159 meisjes en 118 jongens. Van de 89 foetussen waar de placenta zich aan de rechterkant bevond, en volgens Ramzi zouden jongens moeten zijn, waren echter 44 meisjes.

Verder bevonden zich 110 placenta’s aan de linkerkant en toch waren er 43 jongens.

Samenvattend kan worden gesteld dat er waarschijnlijk geen enkel verband bestaat tussen de locatie van de placenta en het geslacht van de baby. In feite beweert ditzelfde onderzoek dat de echografie veel betrouwbaarder is. Met deze methode wordt het geslacht van de foetus 95% van de tijd correct voorspeld.

Conclusie

Handen op een zwangere buik

De Ramzi-methode is een van de vele manier om het geslacht van je baby te ontdekken, maar het is niet erg betrouwbaar. De kans dat je het zeker weet is veel kleiner dan wat je online kan lezen.

Als je echt het geslacht van je baby wilt weten, raden we je aan om naar een specialist te gaan. Zij geven je de meest betrouwbare en nauwkeurige informatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.