7 tekenen dat je baby naar de dokter moet

Vanaf het moment dat je wist dat je een ouder zou worden, was het duidelijk dat de gezondheid van je baby de hoogste prioriteit zou hebben. Net als alle ouders heb je dan de neiging om op je hoede te zijn en wil je te allen tijde goed geïnformeerd zijn.
7 tekenen dat je baby naar de dokter moet
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Houd de signalen die we hieronder bespreken in de gaten, want zij kunnen er soms op wijzen dat het nodig is om je baby naar de dokter te brengen. Op die manier kun je elk gezondheidsrisico opsporen voordat er problemen optreden.

Deze tekenen zijn soms echter zeer moeilijk waar te nemen. Daarom is het dan ook zo belangrijk om er meer over te leren. Deze signalen kunnen je namelijk veel vertellen over de gezondheid van je baby.

Denk er eveneens aan dat een vroegtijdige opsporing en behandeling van een mogelijke aandoening je heel wat gedoe en zorgen kan besparen op korte, middellange en lange termijn. Een gezonde baby is een gelukkige baby, met een paar geruste ouders!

Let op deze 7 tekenen die erop kunnen wijzen dat je baby naar de dokter moet

1. Nieuwe vlekjes

Vlekjes

Nieuwe vlekjes kunnen soms onopgemerkt blijven bij zowel kinderen als volwassenen.

Pas echter op als je merkt dat je baby een nieuwe, groter dan normale, asymmetrisch gevormde vlek met een vreemde kleur heeft. Aan de andere kant, als het gaat om een moedervlekje waarmee de baby geboren is dat plots begint te groeien, moet je eveneens je baby naar de dokter brengen en de moedervlek laten controleren.

Soms kan zo’n vlekje het gevolg zijn van een tekort aan of een overschot aan vitaminen of eiwitten. Daarnaast kunnen er ook ernstigere problemen aan de onderzoek liggen, zoals een soort cyste of tumor.

2. Overmatige haaruitval

Als je baby na de eerste twee maanden plotseling veel haar verliest dan heeft hij of zij misschien last van een vitaminetekort. In eerste instantie kan dat onopgemerkt blijven, omdat een baby nog niet zo veel haar heeft.

Wanneer het haar van je baby uitvalt moeten zowel jij als de (kinder)arts de voeding die je baby krijgt en de voedingswaarden ervan evalueren. Deze informatie zal vast helpen om een eventueel vitaminetekort te diagnosticeren en de oorzaak te achterhalen.

3. Gedragsveranderingen

Baby wil niet eten

Gedragsveranderingen zijn mogelijke tekenen dat je baby medische hulp nodig heeft. Dat geldt ook voor symptomen zoals:

  • verlies van eetlust
  • verminderde lichamelijke activiteit
  • slaapproblemen

Bezoek daarom meteen een arts als je baby dergelijk gedrag vertoont.

4. Het hoofd van de baby groeit niet mooi dicht

Eén van de meest voorkomende aandoeningen bij baby’s zijn plotse veranderingen in de vorm van het hoofdje. Dat komt omdat de fontanellen normaal gezien moeten sluiten als de baby groter wordt. Als je merkt dat het hoofdje van je baby niet mooi dichtgroeit dan moet je je dokter raadplegen.

5. Gehoorverlies

Gehoorverlies

Als je baby niet reageert wanneer je hem roept, dan kan dat te wijten zijn aan een gehoorprobleem. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn dat je je baby naar een gehoorspecialist brengt. Die kan namelijk precies uitzoeken wat er aan de hand is.

Gehoorverlies of doofheid is bij jonge baby’s bijzonder moeilijk op te merken. Het gaat om een heel subtiele signalen, maar als je er goed op let, dan zul je het wel opmerken.

6. Dorst

Wanneer een baby echt dorst heeft en altijd om water vraagt, kan dat een teken zijn dat er iets niet helemaal in orde is. Het is natuurlijk belangrijk om je baby gehydrateerd te houden, maar het is niet normaal dat een baby voortdurend om water of melk vraagt. Dat kan namelijk een symptoom zijn van een ziekte of uitdroging.

7. Snurken

Snurken

De meeste baby’s snurken een klein beetje. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Wanneer het snurken echt hard wordt, dan kan het echter een duidelijk symptoom zijn van een of ander ademhalingsprobleem of van een infectie.

In zulke gevallen raden we aan om je baby zo snel mogelijk naar de dokter te brengen. Zo kan hij vaststellen wat er aan de hand is en het probleem misschien al ter plekke oplossen.

Als je baby veel snurkt kan het probleem eveneens te wijten zijn aan opgezwollen neusamandelen. Gelukkig kan dat worden opgelost met een snelle en eenvoudige chirurgische ingreep.

Tot slot willen we je nog eens op het hart drukken dat je deze signalen zeker niet mag negeren. In sommige gevallen gaat het om onschadelijke fenomenen, maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Denk eraan dat dit de meest kwetsbare fase in het leven van je kind is en dat je baby daarom voortdurend aandacht en zorg nodig heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.