Natuurlijke middelen tegen atheroomcystes

Je kunt atheroomcystes met een operatie laten weghalen, maar dit is niet altijd nodig. Je kunt ook een aantal natuurlijke middelen gebruiken om deze cystes te behandelen, voordat een operatie noodzakelijk is.
Natuurlijke middelen tegen atheroomcystes

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Natuurlijke middelen tegen atheroomcystes bestaan onder andere uit homeopatische middelen zoals vitaminen, kruiden en hete kompressen. Atheroomcystes zijn cystes of gezwelletjes die zich vormen onder de huid.

Hoewel atheroomcystes over het algemeen goedaardig zijn en vaak vanzelf weer verdwijnen, kunnen ze vrij vervelend zijn en in sommige gevallen ook ontstoken raken. Het is daarom belangrijk om cystes te behandelen om complicaties te vermijden.

Natuurlijke middelen tegen cystes op de huid

Het op natuurlijke wijze behandelen van atheroomcystes kan erg effectief zijn, zelfs zo effectief dat een ongemakkelijke medische ingreep vaak niet meer nodig is. De natuurlijke middelen tegen atheroomcystes worden over het algemeen als veilig beschouwd, maar kunnen toch bijwerkingen veroorzaken.

Raadpleeg daarom altijd de huisarts of natuurgeneeskundige voorafgaand aan het gebruik van deze middelen.

Vochtige warmte

Een warm, vochtig kompres kan op de atheroomcyste worden aangebracht om hem te laten leeglopen en genezing te bevorderen.

Het kompres mag niet te warm zijn, want dit kan namelijk bacteriegroei in de cyste stimuleren en een infectie veroorzaken. Als de atheroomcyste niet reageert op de vochtige warmte, raadpleeg dan een arts.

Tea tree olie

Tea tree olie is afkomstig van de bladeren van de Melaleuca Alternifolia boom en heeft een bijzonder krachtige antiseptische werking.

Aangezien cystes vaak veroorzaakt worden door bacteriële infecties, kan het aanbrengen van tea tree olie op de cystes behulpzaam zijn en genezing bevorderen.

Aloëvera

Aloëverablad met dauwdruppels

Aloëvera helpt je niet alleen om van de cyste af te komen, maar werkt ook verlichtend bij pijn en irritatie.

Gebruik een vers aloëverablad en snijd de stekelige randen eraf. Snijd het blad doormidden en smeer de gel op de cyste. Herhaal dit regelmatig tot de cyste verdwenen is.

Consumeer voedsel dat het immuunsysteem verbetert

Een sterk immuunsysteem helpt het lichaam om cystes van binnenuit op te ruimen.

Versterk je immuunsysteem door het eten van groenten en vruchten die rijk zijn aan antioxidanten, evenals volkorengranen en citrusvruchten en door het innemen van supplementen zoals rode klaver en grote klit.

Hygiëne

Om infectie te voorkomen, was je de aangedane huid met antibacteriële zeep.

Voorkom atheroomcystes op een gezonde manier

 Een gezonde leefstijl helpt het lichaam gezond te houden, wat de kans op het ontwikkelen van atheroomcystes verkleint.

Zorg voor voldoende rust

Te weinig slapen verzwakt het immuunsysteem en kan leiden tot vele gezondheidsproblemen, zorg er daarom voor dat je genoeg slaap krijgt.

Vermijd geraffineerde suiker

Het eten van te veel suiker kan de functie van het immuunsysteem ernstig belemmeren, waardoor je sneller ziek wordt. Zorg daarom voor een suikerarm dieet en vermijd frisdrank, gezoete vruchtensappen en verwerkt voedsel, evenals suikerrijke ontbijtgranen en snacks.

Verminder stress

Vrouw zittend op de grond

Sommige homeopaten geloven dat stress de kans op het ontwikkelen van atheroomcystes vergroot. Veel deskundigen bevestigen dat te veel stress het immuunsysteem verslechtert, waardoor je vatbaar wordt voor ziekte.

Leren op een positieve manier om te gaan met stress kan dan ook behulpzaam zijn.

Wanneer naar de dokter?

Atheroomcystes die niet vanzelf verdwijnen, moeten mogelijk worden verwijderd door middel van een medische ingreep. Raadpleeg een arts in elk van de volgende gevallen:

  • De cyste groeit snel
  • Hij is pijnlijk
  • De cyste groeit dieper door
  • De cyste vertoont tekenen van infectie, zoals ontsteking of roodheid of voelt warm aan bij aanraking

Het verwijderen van een cyste is vaak een simpele ingreep, die onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd door de huisarts of dermatoloog. Soms moet er echter een chirurg aan te pas komen, bijvoorbeeld als de cyste ernstig ontstoken is of zich te dicht naast belangrijke slagaderen bevindt.

Om de atheroomcyste te verwijderen maakt de arts een snee in de cyste, om vervolgens de cyste met de omhullende wand in zijn geheel te verwijderen. Als de cyste in zijn geheel verwijderd is, komt deze ook niet meer terug.

Eventuele hechtingen worden na één of twee weken verwijderd. Afhankelijk van de locatie van de cyste en het soort cyste, kan de arts er ook voor kiezen deze te verwijderen door middel van een laserbehandeling. Deze manier van behandelen laat nauwelijks littekens achter.

Het verwijderen van atheroomcystes zorgt zelden voor complicaties. Probeer nooit zelf de cyste te openen of uit te knijpen! Dit kan leiden tot infectie, waardoor je een stuk verder van huis zult raken.

Probeer eerst natuurlijke middelen

Gelukkig zijn atheroomcystes eerder vervelend dan gevaarlijk en is behandeling met natuurlijke middelen en het aanpassen van onze leefstijl vaak al voldoende om de symptomen te verlichten.

Houd echter in gedachte dat natuurlijke remedies niet altijd genoeg zullen zijn om van atheroomcystes af te komen. Sommige cystes reageren gewoonweg niet op deze natuurlijke middelen en vragen om conventionele behandeling.

Als je een atheroomcyste hebt die geen pijn of ongemak veroorzaakt, dan kan het in de meeste gevallen geen kwaad om te proberen deze eerst op natuurlijke wijze te behandelen om mogelijk te voorkomen dat je de cyste op chirurgische wijze moet laten verwijderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Nogales-Gaete Jorge. Medicina alternativa y complementaria. Rev. chil. neuro-psiquiatr. [internet] 2004 Oct [citado 2018 Oct 13); 42 (4): 243-250.
  • Martínez Dubois, S., & de León Bojorge, B. Y. (2011). Patología quirúrgica de piel y tejido subcutáneo. In Cirugía bases del conocimiento quirúrgico y apoyo en trauma, 5e.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.