Supplementen om het geheugen en concentratie te verbeteren

Een manier om de geest te voeden en te stimuleren is door supplementen. Deze combinatie van vitaminen en mineralen kan als een gunstige hulpbron voor de geestelijke scherpte werken. Zijn ze nuttig?
Supplementen om het geheugen en concentratie te verbeteren

Laatste update: 22 september, 2022

Het verstrijken van de jaren kan de gezondheid van de hersenen verslechteren. Dit orgaan helpen goed te werken hangt af van een gezonde voeding, hulpmiddelen zoals meditatie, hersenstimulerende oefeningen, en misschien, de inname van supplementen om het geheugen en de concentratie te verbeteren.

De inname van deze formules is enigszins omstreden. Dit komt doordat er meer studies nodig zijn om hun algemene werkzaamheid op de gezondheid van de hersenen te bewijzen.

Volgens het Bayer® laboratorium wijst echter enig onderzoek (Spaanse link) erop dat sommige vitamines een sleutelrol spelen bij het helpen van de hersenen om hun volledige potentieel te bereiken, de dagelijkse concentratie op peil te houden en energie op te doen.

Wat zijn supplementen om het geheugen en de concentratie te verbeteren?

Voedingssupplementen leveren voedingsstoffen die niet in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, zoals uitgelegd door de European Food Information Council. Hetzelfde geldt ook voor geheugen- en concentratieformules.

Als tabletten, pillen, vloeistoffen of capsules zijn deze mengsels bedoeld om de concentratie te verhogen en tegelijk de geestelijke en lichamelijke uitputting te verminderen.

Supplementen voor concentratie en geheugen worden zelfs nootropica of smart drugs genoemd , omschreven als middelen die geheugenprocessen verbeteren bij mensen met cognitieve stoornissen.

Salud Colectiva vermeldt (Spaanse link) dat nootropica veilige en toegankelijke stoffen zijn om mentale prestaties te verbeteren.

Wat zijn de effecten ervan?

Deze supplementen kunnen voordelig zijn als maximale concentratie vereist is. Bij zowel jonge als oude mensen zou suppletie het geheugen kunnen verbeteren en een scherpere aandacht ontwikkelen.

Andere voordelen die worden toegeschreven zijn de volgende:

  • Minimaliseren van hersenontsteking.
  • Verhoging van de zuurstofvoorziening in de hersenen.
  • Interveniëren in tijden van stress en intense geestelijke inspanning.
  • Verstrekken van micronutriënten en mineralen die geschikt zijn voor de cerebrale doorbloeding.
  • Reguleren en verbeteren van de activiteit van neurotransmitters, zoals adenosine, acetylcholine en glutamaat.

Belangrijkste supplementen voor geheugen en concentratie

Vermoeide vrouw
Bepaalde persoonlijke, werk- en studiemomenten vragen om een grotere concentratie en scherpere aandacht.

Op de markt vind je deze complexen in afzonderlijke concentraten of in samenstellingen. Enkele bekende namen zijn onder andere Centrum ®, omega 3, Supradyn ®, Pharmaton ® of Memorex ®, onder andere. Deze combinaties zijn samengesteld uit verschillende van de hieronder voorgestelde ingrediënten.

Ginkgo biloba

Het extract van deze plant houdt verband met de ontwikkeling van de cognitieve functie, het gehoor en het gezichtsvermogen. Studies (Engelse link) aangehaald door de Western New York Urological Association brengen het in verband met minder mild geheugenverlies bij ouderen.

Co-enzym Q10

Dit is een van de co-enzymen die de meeste energie aan de hersenen levert. De U.S. National Library of Medicine merkte (Engelse link) in een artikel op dat orale Q10 een antioxidant strategie zou kunnen zijn tegen neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer.

Een tekort aan co-enzym Q10 wordt in verband gebracht met geheugenverlies en verschillende gradaties van mentale retardatie.

Magnesium

Magnesium wordt in verband gebracht met leren en korte- en langetermijngeheugen, merkt (Spaanse link) het Journal of Neurology op. De publicatie voegt eraan toe dat verhoging van de concentratie van dit element in de hersenen ook het aantal functionele synapsen verhoogt. Daarnaast activeert het de belangrijkste signaalmoleculen.

Vitamine B-complex

Alle vitaminen die samen het B-complex vormen zijn essentieel voor het organisme. Ze ondersteunen het werk van het zenuwstelsel en de stofwisseling, en beïnvloeden het vermogen om te onthouden en zich te concentreren.

Hospital Nutrition wijst erop (Spaanse link) dat vitamine B, samen met andere micronutriënten en mineralen, neuroprotectieve effecten heeft die gunstig zijn voor intellectuele prestaties. Daarnaast stelt(Engelse link)  het American Journal of Clinical Nutrition dat langdurige suppletie van vitamine B12 en foliumzuur het cognitief functioneren bevordert.

Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant. Het beschermt de hersenen tegen schade door vrije radicalen. De meeste multivitaminesupplementen bevatten vitamine C. Fabrikanten vermelden het meestal als ascorbinezuur, natriumascorbaat, calciumascorbaat en minerale ascorbaten.

Vitamine E

Een van de eigenschappen van vitamine E is zijn beschermende werking op het zenuwstelsel. Hoewel verder onderzoek nodig is, wordt aangenomen dat hoge doses van deze vitamine de progressie van Alzheimer vertragen bij een milde tot matige diagnose, zoals de Mayo Clinic rapporteerde (Engelse link).

Onder het criterium van diversifiërende studies (Engelse link)  geeft de NIH commentaar op de analyse van deze micronutriënt als medewerker bij het behoud van luciditeit en het vertragen van de achteruitgang van de mentale functies.

Zink

Onder de vele effecten van zink in ons lichaam valt zijn rol op bij het behoud van de normale cognitieve functie en daarnaast bij de tussenkomst in de neuronale communicatie. Daarnaast speelt het een rol bij een waarschijnlijke deelname aan de fixatie van herinneringen.

De Latijns Amerikaanse Archives of Nutrition verbinden (Spaanse link) de suppletie van deze micronutriënt met de mogelijke ontwikkeling van kennis. Anderzijds publiceerde het Cuban Journal of Public Health de resultaten van een evaluatie waarin de groep die zink kreeg een aanzienlijke verbetering bereikte. Dit was zowel in het herkenningsgeheugen, het redeneren als de psychomotorische functie.

Omega 3-vetzuren

Sommige studies benadrukken de beschermende rol van omega 3 vetzuren tegen milde cognitieve stoornissen, dementie en het risico en de progressie van de ziekte van Alzheimer bij oudere volwassenen. Dit wordt vermeld (Spaanse link) in een tekst in Hospital Nutrition.

Omega 3-vetzuren bevatten zowel docosahexaeenzuur (DHA) als alfa linoleenzuur (ALA). Deze stoffen hebben verschillende voordelen voor aandacht en geheugen, zoals beschreven (Spaanse link) in de Revista de las Sociedades Canarias de Pediatría.

Choline

Deze voedingsstof houdt verband met de preventie van geheugenverlies. Het is een bondgenoot die het zenuwstelsel helpt deze functie en het humeur te reguleren, volgens het NIH (Engelse link).

Daarnaast suggereert ander onderzoek dat in het perinatale stadium de inname van choline van vitaal belang is. Dit is namelijk om de cognitieve ontwikkeling te garanderen en neurale buisdefecten te voorkomen. Bij oudere volwassenen en bejaarden verhoogt de inname van dit supplement de prestaties in sommige cognitieve processen. Tegelijkertijd vermindert het de incidentie van dementie.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Geheugenverlies en vergeetachtigheid

Ginseng

Ginseng
Ginseng wordt gebruikt in commerciële geneesmiddelen en in zijn wortelvorm, om natuurlijke infusies te bereiden.

Ginsengwortel wordt aangeprezen om zijn eigenschappen als stimulans voor cognitieve prestaties, stressverlichting, en verbeteringen in de bloedsomloop.

Een klinische proef waarover gerapporteerd werd in het tijdschrift Annals of Pharmacotherapy merkt op (Engelse link)  dat het een positieve bijdrage levert aan aspecten van geestelijke gezondheid en sociaal functioneren. Ze beweren echter dat deze verschillen afzwakken bij voortgezet gebruik van het supplement.

Contra-indicaties van supplementen om het geheugen en de concentratie te verbeteren

Het NIH Office of Dietary Supplements zinspeelt op de geringe kans op schade aan de gezondheid door het innemen van multivitaminen en mineralen. Ze verduidelijken (Engelse link) echter dat als je andere voedingsbestanddelen consumeert, je ervoor moet zorgen dat je de maximale inname niet overschrijdt.

Het gebruik van supplementen is beperkt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, en kinderen, tenzij een arts toestemming geeft. In het algemeen moeten de doses van deze formules namelijk professioneel voorgeschreven worden.

Zonder medisch toezicht kunnen de supplementen mogelijke bijwerkingen hebben, zoals:

  • Prikkelbaarheid.
  • Hartkloppingen.
  • Allergische reacties.
  • Slaapstoornissen.
  • Veranderingen in de bloeddruk.

Andere manieren om geheugen en concentratie te stimuleren

De meeste bestanddelen van een geheugen- en concentratiesupplement zijn aanwezig in voedingsmiddelen. Een manier om deze hersenfuncties te helpen is door een dieet voor mentale behendigheid aan te nemen.

Het is ook een goed idee om intellectueel actief te zijn. Veel deskundigen raden daarom ook aan de geest te oefenen met eenvoudige dagelijkse dynamieken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.