Geheugenverlies en vergeetachtigheid

Geheugenverlies en vergeetachtigheid manifesteren zich op veel verschillende manieren. Soms zijn ze aan het normale verouderingsproces te wijten. Andere vormen kunnen echter aan degeneratieve aandoeningen liggen.
Geheugenverlies en vergeetachtigheid

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Symptomen van incidenteel geheugenverlies en vergeetachtigheid zijn normaal, zeker als je wat ouder wordt, zelfs als het bij de mensen die het ervaren ongerustheid veroorzaakt. In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken, omdat deze symptomen vaak ofwel volledig beheersbaar en zelfs omkeerbaar zijn.

Velen van ons hebben zich afgevraagd wat wel en niet normaal is als het om geheugenverlies en vergeetachtigheid gaat. Dit is niet eenvoudig vast te stellen, omdat we vaak dingen vergeten en het is niet noodzakelijkerwijs aan een probleem zoals de ziekte van Alzheimer te wijten. Meestal komt het door overmatige stress of andere tijdelijke factoren.

Natuurlijk zijn er momenten waarop geheugenverlies op het begin van cognitieve achteruitgang kan wijzen die al dan niet aan de ziekte van Alzheimer voorafgaan. Om eventuele twijfels weg te nemen, is het belangrijk om over dit onderwerp op de hoogte te blijven en je arts te raadplegen. In dit artikel zullen we deze kwestie in meer detail bekijken.

Geheugenverlies en vergeetachtigheid

Man kan zich iets niet herinneren

Vanaf de leeftijd van 20 jaar beginnen we allemaal hersencellen te verliezen. Dit verlies neemt toe naarmate we ouder worden. Op dezelfde manier vermindert ons lichaam geleidelijk de vorming van verschillende chemische stoffen die voor een goede werking van neuronen nodig zijn.

Dit alles verandert de manier waarop de hersenen geheugeninformatie opslaan. En naarmate we ouder worden, komen geheugenverliezen vaker voor en neemt het vermogen om nieuwe dingen te leren af. Dit is echter geen teken van een ernstig gezondheidsprobleem.

Deze geheugenveranderingen hebben vaak op specifieke problemen betrekking die gewoonlijk van weinig belang zijn. Je vergeet bijvoorbeeld waar je bril ligt of wat je voor morgen op de planning hebt staan.

Dit soort geheugenverlies treedt echter typisch op bij oudere mensen en het heeft geen invloed op het vermogen om te werken, een sociaal leven te leiden en zelfstandig te leven.

Omkeerbaar geheugenverlies

Soms is geheugenverlies gerelateerd aan ernstigere gezondheidsproblemen, maar deze zijn behandelbaar en omkeerbaar. Sommige factoren leiden tot veelvuldige geheugenproblemen, maar hebben geen betrekking op permanent geheugenverlies. Enkele van deze factoren zijn onder andere:

 • Hersenziekten, zoals een tumor of infectie.
 • Schildklierproblemen.
 • Hoofdletsel.
 • Hoge koorts of uitdroging.
 • Alcoholgebruik of gevolgen van alcoholisme.
 • Reactie op een medicijn.
 • Vitamine B12 tekort.
 • Ondervoeding.

In al deze gevallen is het het beste om naar de dokter te gaan, zodat ze de beste behandeling kunnen bepalen. Daarnaast komt het vaak voor dat geheugenverlies aan een emotionele toestand van stress, verdriet, angst en andere emotionele problemen te wijten is. In dat geval kan een psychotherapeut behoorlijk helpen.

Onomkeerbare geheugenverlies en vergeetachtigheid

Man maakt zich zorgen

De ziekte van Alzheimer is een progressieve neurodegeneratieve ziekte die zich in verschillende stadia manifesteert. Moeilijkheden met herinneren kunnen ook een teken zijn van milde cognitieve stoornissen, de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie.

Mensen met milde cognitieve amnesie hebben meer geheugenproblemen dan normaal. Deze zijn echter niet te ernstig en weerhouden ze er zelden van om een onafhankelijk leven te leiden.

Dit type verslechtering wordt vermoed wanneer belangrijke gebeurtenissen vaak worden vergeten. Het kan dus moeilijk zijn om bijvoorbeeld de juiste woorden te vinden bij het uiten van jezelf. Alleen een arts kan dit probleem diagnosticeren.

In de ernstigste gevallen kan geheugenverlies aan de ziekte van Alzheimer of vasculaire dementie te wijten zijn. Symptomen van dit soort dementie zijn onder andere:

 • Algemene problemen om dingen te onthouden.
 • Steeds dezelfde vraag stellen of hetzelfde verhaal herhaaldelijk vertellen.
 • Verdwalen op vertrouwde plaatsen of normale omstandigheden die men gemakkelijk zou moeten kunnen onthouden.
 • Desoriëntatie van tijd en ruimte.
 • Problemen met het omgaan met geld en bankrekeningen.
 • Verhoogde angst of agressiviteit.

Andere informatie om te overwegen

Iedereen die zich zorgen maakt over het functioneren van zijn geheugen, moet een arts raadplegen. Alleen artsen kunnen de mogelijke oorzaken achterhalen en zo nodig zo vroeg mogelijk een diagnose van het onderliggende gezondheidsprobleem stellen. Dit komt omdat een vroege diagnose de prognose aanzienlijk verbetert.

Geheugenoefeningen en nieuw dingen leren zijn de beste manier om geheugenverlies te voorkomen. Regelmatige lichaamsbeweging is bovendien een uitstekende manier om de gezondheid van de hersenen te behouden.

Er is op dit moment nog steeds geen remedie voor de ziekte van Alzheimer, maar er zijn veel behandelingen om de voortgang te stoppen (Engelse link). Het goede nieuws is echter dat verschillende lopende onderzoeken suggereren dat de remedie voor deze ziekte binnen 10 jaar beschikbaar zou kunnen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chetelat, G., & Lalevée, C. (2006). Pérdidas de memoria, normales y patológicas. Mente y cerebro, (17), 23-27.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.