Zes tips om je geheugen gezond te houden

Mensen richten zich bijna alleen maar op het zorgen voor hun lichaam, maar hoe zit het dan met hun geest? Je moet er ook voor zorgen dat je geest gezond blijft.
Zes tips om je geheugen gezond te houden

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om je geheugen gezond te houden, moet je proberen om goed uit te rusten en een gezond emotioneel leven te leiden. Ja, dit hebben wel allemaal al eerder gehoord.

Naarmate we ouder worden, gaat ons vermogen om ons dingen te herinneren achteruit. Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat acteurs en schrijvers erin slagen om langdurig professioneel actief te blijven?

Deze banen vereisen veel geheugen en cognitieve vaardigheden. Hetzelfde geldt voor andere beroepen, zoals kelners of huishoudsters. Dit zijn slechts voorbeelden van banen waarin mensen veel dingen tegelijkertijd aan hun hoofd hebben.

Dit laat zien dat je houding en activiteiten een grote invloed hebben op je geheugen. Het geheugen wordt echter niet alleen beïnvloed door je genetica, dus je kunt ook veel doen om het gezond te houden.

Hoe houd je je geheugen gezond?

1. Leer iedere dag iets nieuws

Een vrouw probeert iets uit haar hoofd te leren

Voor de opkomst van de mobiele telefoons kende iedereen minstens tien telefoonnummers uit het hoofd. Vandaag de dag herinneren we ons nauwelijks ons eigen telefoonnummer.

Wat gebeurt er als iemand midden op de dag je telefoon steelt? Zou je dan weten wie je moet bellen? Je zou kunnen beginnen met het proberen te onthouden van de telefoonnummers van bepaalde contacten.

Als je wat vrije tijd hebt, kun je misschien proberen om gewoon iets nieuws te leren, zoals een nieuwe taal of een nieuw recept te bereiden. Het vergaren van kennis is nodig om eender welke discipline onder de knie te krijgen. Denk gewoon aan iets wat je interesseert en probeer het uit.

2. Zorg voor voldoende rust

Mensen doen elke dag zoveel dingen dat ze goed moeten rusten. Om goed te kunnen functioneren, moet je helder van geest zijn. De hersenen hebben energie nodig, wat betekent dat je ze ook moet opladen als je alle energie verbruikt hebt.

Je moet elke nacht minstens acht uur slapen, maar probeer ook eens een dutje van twintig minuten te doen wanneer je kunt. Je zult het verschil zien in je prestaties en hoe uitgerust je je voelt als je deze gewoonte in je dagelijkse leven kunt toepassen.

Naast het verbeteren van je prestaties zul je merken dat je een veel positievere houding zult hebben om uiteenlopende taken te vervullen. Dit bevordert de ontspanning en dus het onthouden van nieuwe dingen.

3. Eet gezond

Een assortiment van noten

Dit heeft te maken met hetgeen we hierboven hebben genoemd. De energie die je nodig hebt voor je dagelijkse taken haal je uit het voedsel dat je eet en de vloeistoffen die je drinkt. Daarom moet je wat tijd besteden aan het plannen van je maaltijden om zo een goed mogelijk eetpatroon te kunnen volgen.

Als je je mentale vaardigheden wilt verbeteren, kun je het beste je inname van vetzuren zoals omega 3-vetzuren verhogen. Dit zit in producten zoals:

  • koolzaadolie en lijnzaadolie
  • noten
  • vette vis zoals zalm, sardines en tonijn

4. Spreek af met vrienden

Het verlichten van stress is ook essentieel om je geheugen gezond te houden. Socialisatie is een van de beste manieren om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Je voelt je niet eenzaam en het helpt je los te koppelen van problemen en tegelijkertijd te ontspannen.

Wanneer je je ontspannen voelt, helpt dit je geest om nieuwe informatie te onthouden en te begrijpen. Het is namelijk zo dat wanneer mensen zich alleen voelen, ze ook de neiging hebben om op hun hoede te zijn. Daardoor is hun geest meer gericht op waakzaamheid, en minder op het leren.

5. Kijk naar tv-programma’s en lees boeken

Een vrouw leest een boek terwijl ze een appel eet

Iets volgen wat je interesseert of leuk vind, is ook een goede manier om je geest in vorm te houden. Fictie heeft vele voordelen en dit is er één van. Het volgen van verhaallijnen helpt om reeksen gegevens in je geest op te slaan. Dit geldt ook voor tv-shows en series.

Denk aan titels als Game of Thrones, The Lord of the Rings of zelfs Orange is the new Black. De verhaallijnen vereisen dat je je hersenen traint met alle informatie waarmee ze je bombarderen. Het is ook een aangename activiteit.

6. Doe iets creatiefs

Als je het over creativiteit hebt, denk je meestal aan dingen als schrijven of schilderen. Je hebt echter ook creativiteit nodig voor onder andere koken, dansen en naaien. Het belangrijkste is dat je alles geeft wat je hebt en dat je geest de rest doet.

Om iets uit te vinden, moet je bekende elementen op een originele manier combineren. Dus hoe meer gecultiveerd je bent, hoe groter je creatief vermogen zal zijn.

Bovendien helpen sommige hobby’s je om wat tijd alleen door te brengen en wat ruimte te creëren om echt naar jezelf te luisteren en wat er binnenin gebeurt. Dit kan je helpen om te ontdekken of er iets is dat je dwars zit, zodat je de situatie meteen kunt rechtzetten of in ieder geval kunt proberen om dat te doen.

We kunnen al deze tips in twee woorden samenvatten: energie en leren. Je houdt je geest en je geheugen gezond als je probeert nieuwe dingen te leren en energiek te blijven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.