Met je vrienden op stap gaan bevordert je emotionele gezondheid

Het wordt ten zeerste aanbevolen dat je er prioriteit aan geeft om tijd vrij te maken om met je vrienden door te brengen. Het komt tenslotte je emotionele gezondheid ten goede!
Met je vrienden op stap gaan bevordert je emotionele gezondheid

Laatste update: 16 maart, 2019

Naast dat het goed is voor je emotionele gezondheid, geeft op stap gaan met vrienden ons de mogelijkheid om meer empathisch te zijn en biedt het ons grote psychologische ondersteuning.

Leer om je vrienden je gevoelens, je projecten of de meest onuitsprekelijke verlangens te laten zien, zodat je kunt genieten van hun geluk, emotionele steun en talloze jaren van goede tijden die ze aan je zijde staan.

De mens is van nature een sociaal wezen. Als zodanig moeten we ons ontwikkelen in een samenleving. Met ons eigen instinct om te overleven, verbinden we ons of verhouden we ons tot degenen die het dichtst bij ons staan.

Hieruit ontstaat, als bij toverslag, één van de mooiste kwaliteiten van de mens: vriendschap.

Emotionele gezondheid

vrienden die samen lachen

In een vriendschap tussen twee of meer mensen zijn er geen grenzen of geschreven regels over hoe de dingen zouden moeten zijn. Het is echter zeer aan te raden om het een prioriteit te maken om tijd vrij te maken om met je vrienden door te brengen.

Door met ze op stap te gaan biedt het ons:

 • voedsel voor de ziel.
 • steun voor onze ziel.
 • vitaliteit.
 • ontspanning in ons leven.
 • hulp om onze geest te openen.
 • hulp om ons persoonlijk pad beter te kunnen bewandelen.

Daarom moeten beide partijen de vriendschapsboom water geven, zodat deze stam in de loop der jaren stevig zal worden. Hoogst waarschijnlijk zullen we vele keren op onze vrienden moeten vertrouwen.

In die zin heeft technologie geholpen met communicatie tussen mensen, omdat we door de ups en downs van het leven soms ver van elkaar vandaan leven.

We moeten tijd vinden om die wekelijkse koffie te drinken of elkaar te bellen om te praten over hoe de dag is verlopen. Je hebt namelijk geen reden nodig. Het hoeft niet logisch te zijn. Doe het dus gewoon. Kom dichter bij je vrienden te staan.

Een actiever leven

Deel de dingen die je gemeen hebt. Elke activiteit die je aanmoedigt om van huis te gaan om samen te zijn, zal meerdere voordelen toevoegen.

We mogen echter niet vergeten dat we onze familie nooit in de steek moeten laten. We moeten onze verplichtingen in de rol die we hebben in het huishouden vervullen.

 • Er zijn veel gemeenschappelijke activiteiten die we met vrienden kunnen doen zoals: bioscoop, theater, sport, reizen, uit eten gaan, enz. De eenvoudige handeling om je comfortzone elke dag te veranderen, kan je stressniveau op het werk verminderen, je geest zuiveren en je uiteindelijk een beter mens maken.
 • Er zijn veel activiteiten voor groepen waarin je kunt ontspannen en onvergetelijke momenten kunt doorbrengen. Het gaat er namelijk om, om samen te zijn, om nieuwe verhalen en anekdotes te maken en om het gevoel te hebben dat je voor elkaar zorgt en je door deze zeer noodzakelijke mensen die we vrienden noemen laat verzorgen.

Empathie ontwikkelen

vrienden op het strand

We ervaren zowel de vreugde als de pijn die een goede vriend kan ervaren in veel gevallen alsof het onze eigen vreugde en pijn is. We maken de problemen van onze vrienden meestal de onze, alsof die goede of slechte situaties ons zijn overkomen.

 • Met vrienden op stap gaan maakt ons menselijk. Het maakt ons gevoeliger voor wat anderen kunnen doorstaan en daardoor worden we empathischer en zelfopofferend. Dit maakt ons dan tot betere mensen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Echte vrienden vinden en maken, hoe doe je dat?

Leer om afspraken te maken als je met je vrienden op stap gaat

De daad van met een groep vrienden op stap te gaan dwingt ons om over kleine of grote beslissingen tot overeenstemming te komen. Van iets eenvoudigs, zoals het kiezen van een film, tot het plannen van een lange reis. We zullen het niet altijd eens zijn of wat anderen besluiten is niet altijd naar onze persoonlijke smaak.

 • Het is zeer nuttig om te leren om overeenstemming te bereiken, ideeën te respecteren, zelfs die meningen tegengesteld zijn aan de onze.
 • Het delen van ervaringen in groepen dwingt ons namelijk om flexibeler te zijn en om rekening te houden met de meningen van anderen.

Vrienden, onze tweede familie

vrienden die gekke bekken trekken

Het komt heel vaak voor dat de echtgenoten en kinderen van beide vrienden samen op stap gaan. Het is normaal om bij cafés gebieden voor kinderen te zien, op deze manier spelen de kinderen van verschillende vrienden samen en beginnen dan hun eigen vriendschappen op te bouwen.

Alsof het een tweede generatie vriendschap is, de banden die tussen vrienden worden opgewekt hebben dus ook voordelen voor onze gezinnen. Op deze manier worden ze ook deelnemers.

Kortom, op stap gaan met vrienden helpt ons onder andere om:

 • de hartslag van ons eigen leven te voelen.
 • een actieve en originele routine te verzekeren.
 • communicatiever te zijn.
 • naar anderen te luisteren.
 • ons in hun schoenen te verplaatsen.
 • emotionele stabiliteit te bereiken.

Met hen zullen we dus onvoorwaardelijk mensen aan onze zijde hebben die ons het beste van zichzelf zullen bieden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Almagiá, Enrique Barra. “Apoyo social, estrés y salud.” Psicología y salud 14.2 (2014): 237-243.
 • De Roda, Ana Barrón López, and Esteban Sánchez Moreno. “Estructura social, apoyo social y salud mental.” Psicothema13.1 (2001): 17-23.
 • Diz, J. I. “Desarrollo del adolescente: aspectos físicos, psicológicos y sociales.” Pediatr Integral 17.2 (2013): 88-93.
 • Entralgo, Pedro Laín, and Diego Gracia. Sobre la amistad. Espasa Calpe, SA, 1985.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.