7 Tips voor het opvoeden van koppige kinderen

Koppige of wilskrachtige kinderen zijn vaak een uitdaging voor hun ouders. Er zijn echter een paar sleutels om ze op te voeden en tegelijk conflicten te vermijden en hun volledige potentieel te ontwikkelen. We vertellen je er hier over.
7 Tips voor het opvoeden van koppige kinderen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 oktober, 2022

Ouders die meer dan één kind hebben kunnen beamen dat het karakter van elk kind anders is. Misschien heb je je kleintje zelfs wel eens vergeleken met andere kinderen van zijn leeftijd en je afgevraagd waarom hij of zij niet zo rustig, gehoorzaam, of aanpassend is. Een kind met een moeilijk temperament hebben is een uitdaging, maar het kan ook een prachtige ervaring zijn als we weten hoe we ermee om moeten gaan. Daarom bieden we je enkele sleutels om koppige kinderen op te voeden.

Eerst en vooral is het belangrijk te benadrukken dat het hebben van een sterk karakter geen gebrek is. Het is niet iets waar we op moeten neerkijken.

Wat opvoeden betreft is het gemakkelijker om een kind met een gemakkelijk temperament op te voeden, maar deze kleintjes die we als koppig beschouwen zijn in werkelijkheid potentiële leiders en kinderen met duidelijke ideeën die staan te popelen om de wereld te verkennen en te domineren. Waarom zouden we ze deze kwaliteiten willen ontnemen?

Door hun deugden te begrijpen en te weten hoe we ons aan hun behoeften kunnen aanpassen, kunnen we ze begeleiden zodat ze hun volledige mogelijkheden kunnen ontwikkelen. En natuurlijk zullen ze ons onderweg waardevolle lessen leren die ons als ouders en als mensen zullen veranderen. Hier zijn enkele nuttige tips als je klaar bent om dit avontuur aan te gaan.

Koppige kinderen hebben een moeilijk temperament

Koppige kinderen
Koppige kinderen kunnen snel gefrustreerd zijn en moeten begrijpen waarom ze iets moeten doen.

Als je het gevoel hebt dat je kind koppig is of een slecht temperament heeft, kan het eigenlijk een kind met een moeilijk temperament zijn. Dit is een van de drie soorten temperament van kinderen die Alexander Thomas en Stella Chess na uitgebreid en grondig onderzoek (Engelse link) postuleerden.

Het is een eigenschap die bij ongeveer 10% van de kinderen aanwezig is. Het kind zal vanaf de eerste maanden herkenbare kenmerken vertonen zoals:

  • Ze hebben de neiging vaak negatieve emoties te ervaren. Daardoor hebben ze de neiging vaak te huilen en gemakkelijk geïrriteerd te raken.
  • Het is moeilijk voor ze om slaap-, eet-, of andere routines vast te stellen en te volgen. Ze zijn vaak nogal onvoorspelbaar.
  • Bovendien is het ook moeilijk voor ze om zich aan veranderingen, nieuwigheden, en vreemden aan te passen.
  • Ze verdragen frustratie niet goed. Alles moet zijn zoals zij het willen en wanneer zij het willen. Ze kunnen met woede reageren als ze gedwongen worden iets te doen.
  • Deze kinderen hebben voortdurende aandacht en stimulatie nodig. Ze kunnen zich gemakkelijk vervelen, maar ze geven ook alles als de taak hen motiveert.

Het is belangrijk te onthouden dat dit niet noodzakelijk agressieve, ongemanierde kinderen zijn of kinderen met gedragsproblemen. Ze hebben alleen een karakter dat ouders die alleen gehoorzaamheid zoeken kan uitdagen. Maar door op te voeden vanuit een ander perspectief kunnen grote prestaties verkregen worden.

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
Acht voordelen van tekenen voor kinderen

Hoe je koppige of wilskrachtige kinderen opvoedt

Koppige kinderen
Empathie is vaak de beste manier om moeilijke of koppige kinderen op te voeden.

Als je kind in deze categorie valt, zijn hier enkele opvoedingsrichtlijnen (Spaanse link) die je van pas kunnen komen.

Laat ze kiezen

Zoals je misschien al gezien hebt, is er voor koppige kinderen niets ergers dan zich te moeten onderwerpen aan de wil van anderen. Ze hebben hun eigen ideeën en willen die volgen. In plaats van bevelen te geven, kan het dus doeltreffender zijn om het kind een reeks gecontroleerde mogelijkheden te bieden waaruit het kan kiezen.

Het maakt niet uit of het nu gaat om kleding, voedsel, of vrijetijdsbesteding. Probeer het kind een reeks alternatieven voor te leggen en laat hem of haar kiezen. Zo zal het kind zich gehoord en betrokken voelen en worden de conflicten vermeden die ontstaan als bevelen frontaal en eenzijdig gegeven worden.

Bied uitleg en een gezonde dialoog

Kinderen met een sterk karakter of een moeilijk temperament reageren meestal heel goed op dialoog. Of het nu gaat om het naleven van een regel, het uitvoeren van een nieuwe taak, of het omgaan met een situatie die voor hem onaangenaam is, neem de tijd om uit te leggen waarom.

Vertel het kind waarom iets op een bepaalde manier gedaan moet worden, waarom het het park moet verlaten, waarom het de nacht bij zijn grootouders moet doorbrengen, enz.

Zelfs als het kind te jong lijkt om het te begrijpen, zal dit gesprek hem of haar meer bereid maken de situatie te aanvaarden. Nogmaals, met deze uitleg zal het kind voelen dat er rekening met hem of haar gehouden wordt. Het kind zal weten dat zijn of haar ouders niet alleen maar proberen zich op te dringen.

Leef je in en bekrachtig hun emoties

Deze kleintjes ervaren vaak veelvuldige negatieve emoties. Voor ouders is dat vaak een last en een ergernis in het dagelijks leven. Waarom moet het kind een driftbui krijgen over zoiets simpels als naar de wc moeten of op tijd opstaan?

Dit kan ons ertoe brengen onze kalmte te verliezen en te proberen ze met kracht te bewegen; in plaats daarvan is het veel productiever even de tijd te nemen om ons in hen in te leven.

We kunnen bijvoorbeeld zeggen: “Ik begrijp dat je veel plezier hebt met spelen en geen zin hebt om in bad te gaan. Ook ik vind het moeilijk om activiteiten op te geven die voor mij leuk zijn. Maar als je nu in bad gaat, hebben we straks nog even tijd om een verhaaltje te lezen.”

Werk samen met je kind

Hoewel we het als vanzelfsprekend beschouwen dat kinderen hun ouders moeten gehoorzamen, vindt niemand van ons het prettig om rondgecommandeerd te worden. Bij deze kinderen in het bijzonder kan deze afwijzing van gezag meer uitgesproken zijn.

Daarom kun je proberen een coöperatieve houding aan te nemen. Dingen zeggen en doen als “laten we het speelgoed oprapen,” of “laten we samen de tafel dekken” zijn zinnen en houdingen die meestal betere resultaten geven dan een eenvoudige: “Doe dit nu omdat ik het zeg.”

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Hoe leer je kinderen om volhardend te zijn?

Beheers en reguleer je eigen negatieve reactiviteit

Huilend kind

Dit is een belangrijk punt dat we niet uit het oog moeten verliezen. Een koppig kind opvoeden is een uitdaging en kan onze eigen woede en wanhoop opwekken. We kunnen onze kalmte verliezen, angstig worden, te vaak schreeuwen of dreigen, maar dit vergroot alleen maar het ongemak van het kind en escaleert conflicten.

Het is van essentieel belang dat ouders weten hoe ze zelfbeheersing kunnen toepassen en hun eigen emoties kunnen reguleren, een gepaste toon kunnen aanhouden en geduldig kunnen zijn. Alleen zo zal het kind in staat zijn te kalmeren en van jouw voorbeeld te leren.

Toon oprechte belangstelling voor het kind

Koppige of wilskrachtige kinderen hebben veel te zeggen en willen gehoord worden. Voor hen is het een echt geschenk dat hun ouders belangstelling tonen voor hun mening, hun verlangens, en hun voorkeuren en afkeer.

Het is van cruciaal belang dat hun ouders naar hen luisteren. Daarnaast moeten zij hen de ruimte geven om zich uit te drukken in plaats van alleen maar hun leven te leiden. Dus, toon oprechte belangstelling voor je kind, hun hobby’s en hun passies. Breng tijd met ze door, moedig hun initiatieven aan en deel hun smaken.

Dit zal helpen om een gezonde en stevige relatie van wederzijds vertrouwen, liefde en respect te smeden. Het zal het in feite ook veel gemakkelijker maken om de medewerking van het kind te krijgen.

Vermijd het vergelijken van je kind met andere kinderen

Vermijd tenslotte het vergelijken van je kind met andere kinderen. Het is waar dat misschien hun broers en zussen, neven en nichten, of leeftijdsgenootjes een gemakkelijker temperament hebben.

Zij kunnen zich beter aanpassen of minder veeleisend zijn. Dit maakt je kind echter niet slechter dan zij. Niemand houdt ervan vergeleken en gekleineerd te worden, vooral niet door de mensen van wie hij of zij het meest houdt in de wereld.

Begin daarom de deugden van je kind te waarderen en wat hem of haar uniek maakt. Je kunt zelfs de voordelen in gedachten houden die dat sterke karakter met zich meebrengt, en dat zijn er vele. Waardeer zijn of haar leiderschap, gevatheid en geestigheid, en hartstochtelijke emoties. Probeer hem of haar niet te veranderen. Integendeel, houd van je kind zoals het is.

Het opvoeden van wilskrachtige kinderen is een leerzame ervaring

Als je een koppig of wilskrachtig kind in huis hebt, kun je er zeker van zijn dat zijn opvoeding je zal veranderen. Het kind is gekomen om je paradigma’s te doorbreken en je manier om de wereld te zien te veranderen.

Hij of zij zal je dwingen flexibeler te zijn, meer empathie te tonen en meer geduld te hebben. Je kind zal je ook aanmoedigen contact te maken met je eigen emoties om ze te beheersen en op te houden controle te zoeken.

Je zult gaan begrijpen dat ouderschap niet gaat over bevelen geven, maar over het begeleiden van de groei van een ander mens op de manier die hij of zij nodig heeft. En hoewel het misschien vermoeiender zal zijn dan verwacht, zal het ook bijzonder de moeite waard zijn. Geniet van de reis!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alto, E., Galián, M. D., & Huéscar, E. (2007). Relaciones entre estilos educativos, temperamento y ajuste social en la infancia: Una revisión. Anales de Psicología/Annals of Psychology23(1), 33-40.
  • Thomas, A., & Chess, S. (1985). Genesis and evolution of behavioral disorders: From infancy to early adult life. Annual Progress in Child Psychiatry & Child Development, 140–158.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.