Ademhaling en aandacht: de sleutels tot een goede yogahouding

Voor een goede yogabeoefening is het essentieel je te richten op ademhaling en mindfulness, terwijl je je richt op het huidige moment.
Ademhaling en aandacht: de sleutels tot een goede yogahouding
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 23 januari, 2023

De yoga-ademhaling is fundamenteel voor de beoefening van yoga, omdat het de concentratie en de verbetering van de technieken voor elke houding ten goede komt. Ademhaling en aandacht zijn dus de sleutels tot een goede yogahouding.

Ademhalingsoefeningen verbeteren het cardiorespiratoire systeem in rust aanzienlijk. Wanneer een diepe uitademing wordt uitgevoerd, bereikt meer zuurstof onze longen en wordt dan verdeeld over alle organen van het lichaam.

Houding en ademhaling in yoga

De beginhouding voor de ademhaling is om kruislings te zitten en stil te blijven zitten voor de duur van je oefening. Met de zittende houdingen kun je lange tijd comfortabel zitten en het lichaam ontspannen.

Er is ook de kunst en beoefening van hatha yoga (Engelse link), die bestaat uit mediteren en het versterken van de geest. Deze vorm van yoga richt zijn beoefening op de geest en laat het lichaam en aspecten van fysieke kracht buiten beschouwing. Het probeert iemand te helpen de geest te leren beheersen en zich los te maken van de gedachten die ons vaak destabiliseren.

Met ademhaling en aandacht kun je een goede yogahouding bereiken. Adem, wees aandachtig en neem de tijd voor elke yoga oefening. Goed ademen zal zowel je techniek als yogi verbeteren als blessures voorkomen.

Ademen en aandacht: yoga-ademhaling

Yoga beoefening vereist een volledige yoga-ademhaling omdat je ademt als je inademt en je ribbenkast vult. Bij yoga adem je in en uit door de neus, omdat met deze techniek meer lucht in de longen komt.

De yoga-ademhaling bestaat uit de integratie van drie fundamentele aspecten in een brede en ritmische beweging: de buik-, costale en claviculaire ademhaling, zoals aangegeven door professionals als Josep Gustems (Spaanse link), professor aan de Universiteit van Barcelona.

  • Buikademhaling treedt op wanneer het middenrif tijdens de inspiratie daalt en de buik opzwelt. Dit veroorzaakt een constante soepele beweging van het middenrif, wat de goede werking van de organen bevordert.
  • Costale ademhaling is die waarbij de ribben worden gescheiden, en de borstholte wordt uitgezet.
  • De claviculaire ademhaling wordt gegeven door het optillen van de sleutelbeenderen, waarbij alle lucht passief wordt ingebracht.

Meteen goede ademhaling kun je concentratie bereiken en het lichaam ontspannen om het voor te bereiden op het moment van het uitvoeren van de houdingen. Als je een beginner bent in de yogabeoefening, zal de yoga-ademhaling complex zijn. Je kunt je er in het begin vreemd bij voelen. Dat komt omdat je longen niet gewend zijn om zulke hoge ladingen zuurstof te ontvangen.

Het is gebruikelijk om duizeligheid of wat zwakte te voelen als je begint met de yoga-ademhaling, omdat je lichaam weerstand genereert tegen zoveel lucht. Met oefening zul je echter verbeteren en de veranderingen opmerken bij het uitvoeren van de houdingen.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Ontdek het interessante verband tussen boeddhisme en mindfulness

Balans en evenwicht

Een van de belangrijkste voordelen van correct ademen bij de beoefening van yoga is dat je je evenwicht en kracht in je ribbenkast verbetert. Er zijn evenwichtshoudingen die veel focus, kracht en uithoudingsvermogen vereisen.

Door de ademhaling kunnen evenwichtshoudingen evenwicht, behendigheid en coördinatie ontwikkelen. Ook kan de concentratie verbeteren. Evenwicht wordt ontwikkeld door zuurstof naar de longen en de hersenen te krijgen.

Het wordt ook bereikt door de buik aan te spannen. Dat kan alleen door een buikademhaling aan te houden, omdat de kracht van de spier helpt het evenwicht van het lichaam te bewaren. Hoewel evenwicht een vaardigheid is van elke yogi, kan het verder ontwikkeld worden met een optimale ademhaling.

Voor flexibiliteit en weerstandshoudingen zijn ademhaling en aandacht fundamenteel. Ze houden de geest alert en geconcentreerd om de inspanning te weerstaan.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
6 yogahoudingen voor soepelere heupen

Ademhaling en aandacht: concentratie in de praktijk

Vrouw doet yoga

Ademhaling zorgt voor zuurstof in de hersenen en laat neuronen een optimaal proces hebben. Deze zuurstofvoorziening van de hersenen bevordert de concentratie.

De yoga-ademhaling bevordert ontspanning en innerlijke rust. Dat komt omdat het het lichaam in een staat van rust brengt. Daarin stroomt het bloed en de lichaamsprocessen werken zonder druk van buitenaf. De ademhaling kan gepaard gaan met meditatie, maar dat hangt af van het soort yoga dat je wilt beoefenen.

Bij meditatie wordt de geest gescheiden van het lichaam en de ademhaling kalmeert de geest. In vrede leven en genieten van het heden maakt deel uit van de beoefening van yoga, omdat het helpt voorkomen dat negatieve gedachten je geest binnendringen.

Als je besluit yoga te beoefenen, bedenk dan dat ademhaling en aandacht essentieel zijn voor de uitvoering van de houdingen. De ademhaling bij yoga vult de ziel met energie en versterkt je. Haal dus diep adem en geniet van yoga!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brown, R. P., & Gerbarg, P. L. (2009). Yoga breathing, meditation, and longevity. In Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2009.04394.x
  • Gilbert, C. (1999). Yoga and breathing. Journal of Bodywork and Movement Therapies. https://doi.org/10.1016/S1360-8592(99)80042-4
  • Desai, R., Tailor, A., & Bhatt, T. (2015). Effects of yoga on brain waves and structural activation: A review. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2015.02.002
  • Khanna, S., & Greeson, J. M. (2013). A narrative review of yoga and mindfulness as complementary therapies for addiction. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.01.008
  • Uebelacker, L. A., Epstein-Lubow, G., Gaudiano, B. A., Tremont, G., Battle, C. L., & Miller, I. W. (2010). Hatha yoga for depression: critical review of the evidence for efficacy, plausible mechanisms of action, and directions for future research. Journal of Psychiatric Practice®, 16(1), 22-33.
  • Gustems Carnicer, J. (2007). La respiración en el canto.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.