5 sleutels om innerlijke rust te vinden

Hoewel het in het begin moeilijk te beheersen is, is het toch mogelijk om te leren hoe je een rusteloze geest kunt beheersen. In dit artikel geven we je wat tips.
5 sleutels om innerlijke rust te vinden

Laatste update: 18 september, 2022

Een rusteloze geest geeft pauze noch rust. Je springt uiteindelijk van de ene zorg naar de andere en van angst naar bezorgdheid. Je eindigt ook langzaam met het weven van ingewikkelde webben in je hersenen die je beroven van dat verbazingwekkende voorrecht dat innerlijke rust heet.

Sommige mensen zouden dit concept van een rusteloze geest kunnen verwarren met nieuwsgierigheid en productiviteit. Hoewel het waar is dat onze inwendige energie soms het verlangen om te leren weerspiegelt, is deze rusteloosheid meestal eigenlijk gewoon mentale ruis. Het is verwarring, uitputting en ongelukkigheid.

In dit artikel doen we je een paar suggesties om over na te denken om je te helpen een gevoel van kalmte en innerlijke rust te vinden.

Een rusteloze geest en de woelige oceaan van je geest

Bezorgde vrouw

Een van de bekendste boeken over de ingewikkelde situaties waarin mentale ruis zich vermengt met depressie is geschreven door Kay Jamison. Deze psychiater aan de Universiteit van Johns Hopkins in Baltimore legt haar unieke geval uit in dit interessante werk.

“Als jong meisje was ik altijd vatbaar voor emotionele instabiliteit. Verdriet vergezelde me gedurende mijn hele puberteit, en toen ik aan mijn beroepsleven begon, raakte ik verzeild in onontkoombare cycli tussen angst, bezorgdheid en een rusteloze geest die me nauwelijks toestond te leven,” zegt Jamison in An Unquiet Mind.

Identificeer je je met deze regels? Je bent niet de enige. Dit is een probleem waar steeds meer mensen op allerlei gebieden van hun leven last van hebben. Probeer met dit in gedachten eens na te denken over deze 5 dimensies die je kunnen helpen met je rusteloosheid.

We denken dat je dit artikel ook graag leest:
Hoe bedaar je je rusteloze geest en vind je innerlijke vrede

1. Ontdoe je van onnodig gewicht om innerlijke rust te vinden

Je draagt dit met je mee, ook al zie je het niet. Zodra je het gewicht in je geest begint te zien, zul je je beter voelen.

 • Je wordt omringd door mensen die, in plaats van voor je te zorgen, je van energie beroven.
 • Het kan zijn dat je voorrang geeft aan dingen die niet heilzaam voor je zijn.
 • Begrijp dat soms “minder meer is.”

2. Stop even en haal adem, zet de mentale ruis uit

Het verleden is al voorbij. Je kunt het niet bewerken, en de toekomst bestaat nog niet. Richt je aandacht dus op het hier en nu, waar je je op dit moment bevindt.

 • Stop en haal adem. Haal diep adem en houd die vijf seconden vast. Adem dan luidruchtig uit.
 • Deze eenvoudige oefening, geloof het of niet, zal je geest bevrijden. Het brengt zuurstof naar je hersenen en helpt je je rustig te voelen.
 • Als je lichaam zich goed voelt, is dat het moment om contact met jezelf te maken.
 • Vraag je dan nederig af wat je wilt, wat je zoekt, wat je niet wilt, en waar je naar op weg bent.

Het is een goed idee om deze oefening elke dag te oefenen zodra je ‘s morgens opstaat.

3. Bouw je beschermende muren

Een onrustige geest lijdt eronder omdat hij erg doorlaatbaar is. Hij laat zorgen van buitenaf door, samen met ego’s en de belangen van de mensen om je heen.

Als negatieve energie je innerlijke rust onderbreekt, raakt ze verstrengeld met je persoonlijke zwakheden. Dit is een vreselijke combinatie. Je moet je eigen muren bouwen op de volgende manier:

 • Neem afstand van dingen die je niet in harmonie brengen.
 • Werp muren op tegen mensen die stormen brengen op kalme dagen.
 • Bouw muren op tegen mensen die je niet respecteren. Vergeef ze maar laat ze los.

4. Stilte heelt een rusteloze geest

Minstens één keer per dag, gedurende anderhalf uur, twee uur, moet je jezelf baden in absolute stilte.

 • Deze momenten van innerlijke rust en kalmte stellen je in staat contact te maken met je behoeften en een rusteloze geest tot rust te brengen. Nerveuze geesten die van de ene zorg naar de andere springen, zijn vergeten voor zichzelf te zorgen. Ze herinneren zich niet meer hoe waardevol of belangrijk je bent.
 • Ontspan in de stilte en zet je angsten en inwendige stemmen uit. Laat je omringen door gevoelens als tevredenheid, innerlijke rust en evenwicht tussen hart en verstand.

5. Cultiveer dankbaarheid

Hart in twee handen

Dit aspect is ongetwijfeld het meest ingewikkeld om uit te voeren. Ontspan je en denk na over de volgende gedachten:

 • Als je je ongemakkelijk voelt, geef jezelf dan een kleine gedachtekronkel: kies ervoor om niet zo te zijn. Schakel die gevoelens uit en herinner je dat je waardevol bent.
 • Zeg dank voor de kleine dingen om je heen die je heel misschien over het hoofd hebt gezien.
 • Zeg dank voor het feit dat je lichamelijk in orde bent, door bepaalde mensen die je liefhebt aan je zijde te hebben, en die van je terug houden.
 • Leer dank te zeggen voor elke nieuwe dag. Elke dag openen zich nieuwe mogelijkheden aan de horizon, zodat je je doelen kunt bereiken.

Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Wat is een dankbaarheidsdagboek en hoe werkt het?

Vraag om hulp als je die nodig hebt

Als je denkt dat deze gevoelens je verhinderen je leven normaal te leiden of je te lang voortslepen, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een goede psycholoog zal je helpen strategieën te ontwikkelen zodat je kunt leren dit mentale lawaai tot zwijgen te brengen.

Maak je geen zorgen. Het is heel gewoon om je zo te voelen en er zijn veel mensen die hetzelfde meemaken. Op dezelfde manier hebben vele anderen hun kwaliteit van leven zien toenemen dankzij de steun van een therapeut, dus bedenk je geen twee keer: je hebt maar één leven en je verdient het gelukkig te zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.