Wu Wei, de kunst van het oplossen van problemen

Wu Wei is een concept uit de Taoïstische filosofie dat je aanmoedigt om een meer moeiteloos leven te zoeken. Het gaat om het oplossen van problemen zonder dwang of druk. Wil je er meer over weten? Lees dan dit artikel!
Wu Wei, de kunst van het oplossen van problemen
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wu Wei, of moeiteloos problemen oplossen, is een levensfilosofie die goed kan helpen in deze eeuw van concurrentie, waarin iedereen alleen maar erkenning en macht lijkt te willen.

Natuurlijk kan deze oosterse filosofie ongebruikelijk lijken als je denkt aan de persoonlijke doelen die je wilt bereiken en de problemen die je moet oplossen. Deze methode kan je echter helpen om een stressvrij leven te leiden.

Dit perspectief wordt beschreven in de Tao Te King, het meest relevante boek in het taoïstische denken en de filosofie. Volgens de legende schreef Lao Tse het rond 600 voor Christus. Wu Wei vertaalt zich vrij naar ‘Oude Meester’.

Voor Lao Tse heeft dat wat goed en deugdzaam is betrekking op de manier waarop de kosmos werkt. Het is een natuurlijke, constante en vloeiende verandering. Net zoals het universum stroomt, moeten wij dat ook doen. Deze filosofie is dus ontstaan als gevolg van deze manier om het universum te begrijpen.

De essentie van Wu Wei

Wu Wei is de kunst van het oplossen van problemen

Wu Wei kan ook ‘geen actie’, ‘groei’ of ‘geen inspanning’ betekenen. Het belangrijkste idee van dit concept is om dingen in hun natuurlijke staat te laten stromen, zonder hun loop te veranderen. Zen-kalligrafie vertegenwoordigt het met een cirkel.

Velen zullen denken dat het gaat om stoppen met handelen. De waarheid is echter dat dit niet betekent dat je je dromen moet loslaten of je doelen moet opschorten. Volgens de leer van Tao Te King gaat Wu Wei niet over totale traagheid. Het gaat over het begrijpen van de balans van dingen en alles laten stromen, zonder druk uit te oefenen of het universele mechanisme te belemmeren.

Mensen verliezen vaak energie door te vechten tegen dingen die ze in veel gevallen niet kunnen veranderen. Dit is wat de taoïstische leringen willen voorkomen. Studies stellen dat Wu Wei bestaat uit ‘actie zonder te handelen’. Dat wil zeggen, op zo’n manier handelen dat je de dingen laat zijn.

Een voorbeeld om deze filosofie beter te begrijpen is door naar planten te kijken. Ze groeien moeiteloos, door Wu Wei. Het gebeurt gewoon. Naast planten illustreren taoïstische teksten (Spaanse link) Wu Wei ook met het passieve karakter van water.

Water kan voor sommigen misschien zwak lijken, maar kan in feite rotsen eroderen en overal naartoe stromen, zelfs door de kleinste scheuren. Hoewel het in druppeltjes kan worden gesplitst, wordt water uiteindelijk uiteindelijk een deel van de uitgestrekte oceaan. Water heeft nog een ander groot vermogen: het vermogen om naar beneden te stromen in de ‘donkere vallei’, de plaats waar al het biologische leven zich herstelt.

Manieren om deze filosofie in je leven op te nemen

Een tevreden vrouw die haar zorgen los laat

Zoals je hierboven hebt gelezen, is harmonie de meest opvallende eigenschap van Wu Wei. Het onderbreekt of belemmert niets, het stroomt gewoon. Het gaat er dus niet om om afstand te doen van elke manifestatie van de wil, maar om erin mee te gaan, zoals de meeste natuurlijke processen doen. Hier zijn enkele richtlijnen om deze levensfilosofie in praktijk te brengen:

  • Laat alles stromen en laat de rust zegevieren.
  • Observeer hoe dingen veranderen zonder je ermee te bemoeien.
  • Stop en kijk hoe je voor het grootste deel actief de problemen creëert.
  • Laat ze oplossen, zonder dat ze met je geest knoeien.
  • Kijk naar de kansen die het leven je biedt en pak ze,  maar zonder al te veel energie te spenderen.
  • Stop met nadenken over problemen of situaties als ze eenmaal voorbij zijn, want het is een verspilling van energie. Focus in plaats daarvan op nieuwe kansen.
  • Blijf ook altijd rustig. Alles komt goed, hoeveel struikelblokken je ook tegenkomt.
  • Laat ook je zorgen los. Dit betekent niet dat je niets zult doen, integendeel, door objectief en kalm te blijven, kun je slimmere strategieën ontwikkelen die je mentaal niet uitputten.
  • Tot slot, heb vertrouwen. De Wu Wei-filosofie moedigt je aan om vertrouwen te ontwikkelen in je leven en hoe het zich ontvouwt. Het gaat ook om vertrouwen in jezelf.

Wu Wei voor een vrediger leven

Door deze levensfilosofie toe te passen, zul je je realiseren dat dingen eenvoudiger zijn dan je denkt. Het zijn je gedachten die ervoor zorgen dat alles doodloopt. Concentreer je daarom op welzijn en integreer deze manier van het leven begrijpen. Vrede en stabiliteit zijn binnen handbereik!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.