Wat kun je leren van de teleurstellingen in je leven?

Teleurstellingen in het leven kun je nooit helemaal vermijden. Je moet daarom leren hoe je de positieve kant van elke teleurstelling kunt inzien.
Wat kun je leren van de teleurstellingen in je leven?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Alles dat mensen in hun leven overkomt heeft een les in zich. Dit geldt voor zowel de goede als de slechte ervaringen. Over het algemeen leer je het meest van de negatieve ervaringen. Wat kun je allemaal leren van de teleurstellingen in het leven?

Sommige mensen komen veel sterker terug van een grote teleurstellingen. Dit heeft een naam: veerkracht. De term komt uit de fysica. Het gaat hierbij om materialen die, nadat ze vervormd zijn geraakt, weer in hun oorspronkelijke staat terugkeren.

Waarom bestaan teleurstellingen eigenlijk? Denk er eerst maar eens aan dat het leven vol problemen en conflicten zit. Er bestaat niet zoiets als een perfecte wereld. Er bestaan alleen wezens die gedurende hun levens hun best doen negatieve situaties met elegantie te doorstaan.

In moeilijke tijden is het belangrijk jezelf te verdedigen tegen verslagenheid. Geef jezelf daarom niet gewonnen en haal het meeste uit deze momenten in termen van persoonlijke ontwikkeling. Dit artikel heeft het over bepaalde positieve houdingen die je kunnen helpen om te leren van de teleurstellingen in het leven. Lees dus verder als dit iets is dat je wilt.

Teleurstellende ervaringen

Er zijn veel soorten teleurstellingen

Er zijn allerlei soorten teleurstellingen die je tegen kunt komen in je leven. Bijvoorbeeld een relatiebreuk of baanverlies, leugens en ondankbaarheid. Een aantal van de diepste teleurstellingen zijn:

  • Het verlies van een geliefde
  • Financiële problemen
  • Je baan verliezen
  • Gedwongen emigratie
  • Geweld

Wat je kunt leren van de teleurstellingen in je leven

Teleurstellingen maken je sterker

Je kunt niet alles in het leven onder controle hebben

Helaas leer je deze levensles pas nadat je een grote teleurstelling hebt meegemaakt. Je moet immers weten dat de enige dingen in het leven die je onder controle hebt je houdingen, beslissingen, gevoelens en acties zijn. Het is totale energieverspilling om je te focussen op dingen die je niet in de hand hebt.

Wees geduldig

Iedereen wil teleurstellingen voorkomen. Toch is het belangrijk om geduld te hebben. Je weet inmiddels al dat je niet alles in het leven onder controle kunt hebben. Zeker als het gaat om dingen die andere mensen in de hand hebben.

Je houding telt

Wat je wél in de hand hebt is je eigen houding en ervoor zorgen dat je op tijd uit de weg bent als iets je schade kan toebrengen. Zorg er dus voor dat je uit de buurt blijft van dat wat niet goed voor je is. Zeg dus nee als dat gerechtvaardigd is en eis van anderen in een relatie dat ze je behandelen met respect, helderheid en eerlijkheid.

Bekijk het eens vanuit een ander perspectief

Analyseer alle kanten van het probleem. Daardoor ben je in staat iets vanuit een ander perspectief te bekijken en betere toekomstbeslissingen te maken.

Accepteer het

Leer dingen die in het verleden liggen te accepteren. Accepteer dus dat je ze niet langer kunt veranderen. De beste manier om met teleurstellingen om te gaan is door je waardigheid te gebruiken. Als je probeert een situatie te veranderen die niet meer kan worden veranderd dan maak je het alleen maar erger. Je zult vermoeid en gefrustreerd raken.

Waardeer de tijd die je hebt

Waardeer de tijd die je gegund is

Waardeer de positieve dingen in je leven

Sommige mensen haken af als ze pijn en negatieve gevoelens, liefdesverdriet of tegenslagen ervaren. Alsof er helemaal niets positiefs te bedenken is.

Probeer, in plaats van die ongezonde houding, het positieve uit elke ervaring te halen. Herken de goede kanten, geef dit de waardering die het verdient, voed dit verder en herhaal het. Vind een balans tussen het goede en het kwade.

De tijd geneest alle wonden

Dit is absoluut waar. Maak je je problemen groter dan ze zijn dan zal dit tot niets leiden. Wacht daarom eerst even voor je iets zegt of doet waar je later spijt van zult hebben, en bekijk het vanuit je eigen perspectief.

Het is goed en zelfs nodig om hulp te zoeken

Misschien lijd je wel in stilte en maak je het alleen maar onnodig moeilijker voor jezelf. Er is echter geen enkele reden om bang te zijn om de hulp van vrienden of professionele hulp in te schakelen. Onthoud dat je mentale gezondheid hier op het spel staat.

Denk aan jezelf

Natuurlijk zul je obstakels tegenkomen. Verlies echter niet je doel in het leven. Vaak hebben teleurstellingen echter niets van doen met je missie. Welke missie? Om te zorgen voor je eigen welzijn. Deze stap is nodig voor je in staat bent om anderen te helpen.

Je kunt zoveel leren van de teleurstellingen in je leven. Het is dus echt mogelijk om je hoop te herwinnen en een nieuwe toekomst voor jezelf te zien. Vergeet echter niet dat geduld, hoop en vasthoudendheid onmisbare houdingen zullen zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.