Overmatige bezorgdheid over je gezondheid

Een overmatige bezorgdheid over je gezondheid leidt ertoe dat je te alert op elk ongemak bent en denkt dat je een ziekte hebt die waarschijnlijk niet echt is.
Overmatige bezorgdheid over je gezondheid

Laatste update: 13 oktober, 2020

We leven in een tijd waarin iedereen constant met informatie wordt gebombardeerd. De onderwerpen met betrekking tot verzorging en bescherming van het lichaam zijn aan de orde van de dag. Hierdoor is een omgeving ontstaan waarin buitensporige bezorgdheid over je gezondheid voet aan de grond kan krijgen.

Deze buitensporige bezorgdheid kan dan op het dagelijks leven worden geprojecteerd. Gezondheid wordt als een toestand van fysiek, emotioneel en sociaal welzijn gedefinieerd. Het is niet alleen de afwezigheid van ziekte. Het komt steeds vaker voor dat mensen bang zijn om ziek te worden of dat hun goede vrienden en familieleden dat zullen worden.

Hoewel het waar is dat zorgen maken over je gezondheid en een goede levensstijl essentieel zijn om ziekten te voorkomen, kan overmatige bezorgdheid een probleem zijn. In dit artikel leggen we daarom uit wat je eraan kunt doen en welke strategieën je kunt gebruiken om het te beheren.

Wat is overmatige bezorgdheid over je gezondheid?

Vrouw zit te piekeren

Zoals je je kunt voorstellen, is het normaal om je zorgen over jezelf te maken. We hebben allemaal een zekere angst om ziek te worden. Dit is natuurlijk en nuttig als het je ertoe aanzet om je gewoonten te verbeteren. Dat doen we door bijvoorbeeld goed te eten of regelmatig te sporten.

Daarnaast maakt het je alert op de tekenen van een ziekte en moedigt het je aan om indien nodig naar de dokter te gaan. Als de zorgen echter blijven groeien, dan kan dit tot angstgevoelens leiden (Spaanse link).

Wanneer dit gebeurt, dan kunnen negatieve gedachten en angst om ziek te worden je geest bezighouden. Dit zorgt voor een alarmtoestand waarin elke minimale pijn of besmettingsgevaar je doet denken dat je ziek bent.

Door de algemene verkeerde informatie over verschillende wereldsituaties is de angst van mensen drastisch toegenomen. Er is een fenomeen van collectieve bezorgdheid dat verder gaat dan het individu en grote groepen mensen in dezelfde alerte toestand brengt.

Angst kan ons er ook toe brengen om irrationele dingen te doen. Als we ons overmatige bezorgdheid over onze gezondheid niet beheersen, dan zullen we drastische maatregelen nemen die uiteindelijk contraproductief zijn en ziekte veroorzaken, in plaats van ons te beschermen.

Tekenen van overmatige bezorgdheid

Vrouw eet alleen sla en wat water

De grens tussen normaal en overmatige bezorgdheid is heel klein. Er zijn echter bepaalde tekenen die je kunnen vertellen dat de grens wordt aangeraakt of overschreden. In de eerste plaats die staat van angst die we aangaven.

Wanneer iemand zich constant bewust is van pijn of een kwaaltje, hoe klein ook, dan kan dit op een obsessie duiden. Zeker als je op zoek gaat naar informatie over het onderwerp of niet kunt stoppen met eraan te denken.

Het gedrag van deze mensen zorgt ervoor dat ze hun leven rond het vermeende probleem organiseren. Hun familie-, werk- en vriendschapsrelaties zijn als gevolg van de obsessieve stoornis veranderd.

Veel mensen concluderen zelfs dat het een symptoom van een specifieke ziekte is. Ze catalogiseren hun hypothese met de naam van een aandoening en stellen zelf een diagnose (Spaanse link), waarbij ze het directe pad naar hypochondrie bepalen.

In dit geval beginnen ze zich over de gevolgen van die vermeende ziekte zorgen te maken. Ze hebben ook de neiging om er een veelvoorkomend gespreksonderwerp van te maken, waardoor er geen ruimte voor andere verklaringen of verhalen is.

Aan de andere kant kan overmatige bezorgdheid voor de gezondheid zich ook in zeer strikte controle van voeding of lichaamsbeweging manifesteren. Ook kan iemand medicijnen of vitaminesupplementen nemen die niet door een arts zijn aanbevolen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zijn schoonmaakmiddelen schadelijk?

Wat kan je er aan doen?

Het belangrijkste in deze situatie is om te proberen om hulp te vragen. Als bezorgdheid in angst verandert, dan kun je het beste een psycholoog raadplegen om het probleem op te lossen. Psychotherapie is meestal de beste behandelingsvorm.

Je moet er bovendien rekening mee houden dat de informatiebronnen waarover je beschikt niet altijd betrouwbaar zijn. Het is essentieel om de gegevens te vergelijken en te voorkomen dat angst je in zijn greep krijgt. Er zijn veel artikelen op internet, maar je moet controleren of ze door betrouwbare auteurs zijn geschrevenen dat de site die je leest, betrouwbaar is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vallejo, S. Gómez, et al. “Hipocondría en la infancia y adolescencia. Revisión bibliográfica.” Revista de Psiquiatría Infanto-Juvenil 35.1 (2018): 7-16.
  • Pérez, Sara Mercedes Pérez. “Cibercondría: La hipocondría virtual.” Ágora de enfermería 20.3 (2016): 104-110.
  • Arnáez, Sandra, Gemma García-Soriano, and Amparo Belloch. “Hipocondría y pensamientos intrusos sobre la enfermedad: desarrollo y validación de un instrumento de evaluación.” Psicología Conductual 25.1 (2017): 165.
  • Rodríguez, Concepción Fernández, and Rafael Fernández Martínez. “Tratamientos psicológicos eficaces para la hipocondría.” Psicothema 13.3 (2001): 407-418.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.