Zijn schoonmaakmiddelen schadelijk?

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat de schoonmaakmiddelen die we thuis gebruiken, onze gezondheid kunnen schaden. Lees verder voor meer informatie over dit belangrijke onderwerp.
Zijn schoonmaakmiddelen schadelijk?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat schoonmaakmiddelen schadelijk zijn voor onze gezondheid. Een aantal elementen, zoals chloroform, formaldehyde of ftalaat, kunnen ernstige ziekten bij kinderen, volwassenen en ook huisdieren veroorzaken. Hieronder delen we een lijst met de meest schadelijke en hoe je ze kunt vervangen.

Wetenschappelijke gegevens zijn duidelijk: meer dan de helft van de producten die in supermarkten en winkels worden verkocht, bevat schadelijke ingrediënten. De belangrijkste gevolgen van voortdurende blootstelling eraan zijn allergieën en ademhalingsproblemen.

Schoonmaakmiddelen die volgens de wetenschap schadelijk zijn

Reinigingsproducten in een emmer

In veel gevallen bevatten schoonmaakproducten ingrediënten die voor de huid en luchtwegen schadelijk zijn. In 2012 analyseerde de Environmental Working Group (EWG) de meestvoorkomende huishoudelijke vloeistoffen en schoonmaakmiddelen (Engelse link).

De resultaten waren alarmerend. Ze vonden ongeveer 65 zeer giftige stoffen die vaak met onvruchtbaarheid, endocriene stoornissen, algemene malaise of neurotoxische ziekten worden geassocieerd.

In Noorwegen voerde de afdeling Klinische Wetenschappen van de Universiteit van Bergen een onderzoek uit op basis van 6.000 mensen die dagelijks schoonmaakmiddelen gebruikten. Deze studie benadrukte de schade aan het ademhalingssysteem van mensen die aan deze giftige elementen werden blootgesteld.

De studie Accepted Nature Climate Change van de Harvard Universiteit richtte zich op de schade die deze stoffen met zich meebrengen voor het milieu als geheel (Engelse link). Symptomen zoals bloedarmoede of ijzertekort zouden het gevolg zijn van de vervuiling die het gevolg is van schoonmaakmiddelen.

Het Amerikaanse Environmental Protection Agency (US EPA) vermeldde ook dat mensen dagelijks met het huiveringwekkende aantal van 150.000 zeer schadelijke synthetische stoffen samenleven.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe maak je je eigen gifvrije wasverzachter

Giftige stoffen die schadelijk zijn in schoonmaakmiddelen

Er zijn talloze giftige chemicaliën in schoonmaakproducten te vinden. We zullen ons echter op enkele van de ergste en meestvoorkomende boosdoeners concentreren:

  • Ftalaten. Dit zijn reinigingsmiddelen met synthetische parfums. Over het algemeen is het grootste risico dat het mogelijke hormoonontregelaars zijn. Afwasmiddel, vloer- of meubelreinigers, toiletpapier en zelfs artikelen voor persoonlijke hygiëne kunnen deze bevatten.
  • Perchloorethyleen. Dit is aanwezig in producten voor de ‘stomerij’. Over het algemeen kan deze component van alles veroorzaken, van duizeligheid tot irritatie van de luchtwegen en ogen, omdat het als een neurotoxisch middel wordt beschouwd. Onder andere tapijtreinigers en vlekverwijderaars bevatten het.
  • Triclosan. Afwasmiddel bevat deze chemische stof. In feite is het zelfs in de Verenigde Staten verboden, omdat het antibioticaresistente bacteriën veroorzaakt. Daarnaast is het buitengewoon schadelijk voor natuurlijke ecosystemen.
  • Verder zijn er quaternaire ammoniumverbindingen (QAC). Net als triclosan wordt het op de etiketten als ‘antibacterieel’ vermeld. De waarheid is dat langdurig gebruik aandoeningen zoals dermatitis en ademhalingsallergieën kan veroorzaken. Je vindt het in wasverzachters en verschillende ontsmettingsmiddelen.
  • Tot slot is er ook nog butoxyethanol. Dit behoort tot de familie van oplosmiddelen en wordt als een effectieve allesreiniger gepresenteerd. Het dagelijkse gebruik heeft invloed op alles, van de longen tot de lever en de nieren.

Misschien ook interessant om te lezen:
De vijf beste schoonmaaktips met zuiveringszout en azijn

Risicovrije schoonmaakalternatieven

Sponzen en een doek en citroen

Het gebruik van handschoenen en maskers wordt aanbevolen om blootstelling aan giftige stoffen te vermijden. Ten eerste is het cruciaal om een paar basistips in gedachten te houden:

  • Stop met het gebruik van alle spuitreinigers en ventileer je huis langere tijd na het schoonmaken.
  • Je moet bovendien handschoenen dragen om vergiftiging te voorkomen.
  • Draag ook beschermende maskers wanneer je ermee schoonmaakt.

Alle voorzorgsmaatregelen zijn geldig om te voorkomen dat verontreinigde lucht de longen binnendringt of met de huid in contact komt. Vergeet ook niet dat er veel effectieve trucs zijn die je bij het schoonmaken van je huis kunt toepassen.

Je kunt schoonmaakmiddelen vervangen zonder de netheid van je huis aan te tasten. Eigenlijk is de beste optie zelfgemaakte, gifvrije, ecologische alternatieven. Als je echter van plan bent schoonmaakproducten zonder chemicaliën te kopen, dan moet je misschien meer investeren.

Aan de andere kant kun je het meeste met een schone doek, water en wat zeep schoonmaken. Als je het gebruik van schoonmaakmiddelen niet kunt vermijden, is het essentieel om te onthouden deze niet in de buurt van sommige mensen te gebruiken.

Kinderen, ouderen of kwetsbare mensen, zoals zwangere vrouwen, kunnen bijvoorbeeld allemaal bijzonder kwetsbaar zijn. Kortom, schoonmaakmiddelen komen het lichaam voornamelijk via de luchtwegen, huid en ogen binnen.

Je moet ze dus op een verantwoorde manier gebruiken en altijd van hun componenten op de hoogte zijn. Vergeet ten slotte niet om altijd de etiketten te lezen en rekening met je gezondheid te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Nazaroff, W. W., & Weschler, C. J. (2004). Cleaning products and air fresheners: Exposure to primary and secondary air pollutants. Atmospheric Environment. https://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2004.02.040
  • Al-Amoudi, A., & Lovitt, R. W. (2007). Fouling strategies and the cleaning system of NF membranes and factors affecting cleaning efficiency. Journal of Membrane Science. https://doi.org/10.1016/j.memsci.2007.06.002
  • Shugar, G., Ballinger, J., Application, I., Glass, A. O., Dilute, A. M., & Not, D. O. (1996). Cleaning procedures for glass substrates. Chemical Technicians’ Ready Handbook.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.