Hoe maak je je eigen gifvrije wasverzachter

Leer om drie verschillende soorten natuurlijke wasverzachter voor je kleding te maken: een milieuvriendelijke, goedkope en effectief alternatief.
Hoe maak je je eigen gifvrije wasverzachter

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

We zijn altijd op zoek naar meer milieuvriendelijke alternatieven in ons dagelijks leven. De realiteit is dat we de meerderheid van de producten die we in de supermarkt vinden zelf kunnen maken met de ingrediënten die we thuis al hebben. Dat geldt ook voor deze gifvrije wasverzachter.

In dit artikel zullen we je drie manieren laten zien om een gifvrije wasverzachter te maken, dat wil zeggen, een natuurlijke alternatief voor de wasverzachters die je kunt kopen en die vol zitten met chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu. Deze chemische producten kunnen ook slecht zijn voor onze gezondheid zonder dat we ons hiervan bewust zijn, en ze kunnen allergieën en huidreacties veroorzaken.

Om deze problemen te voorkomen, willen we je laten zien hoe je thuis wasverzachter kunt maken, die je dezelfde (of betere) resultaten zal geven als een wasverzachter uit de winkel. Ontdek zelf hoe makkelijk het is om zelf thuis een gifvrije wasverzachter te maken.

Om te beginnen moet je weten dat deze wasverzachters gemaakt kunnen worden van natuurlijke, goedkope ingrediënten. Ze zijn ook heel veelzijdig omdat ze geschikt zijn voor alle soorten kleding en alle programma’s van je wasmachine, en ook nog voor handwas.

Hoe maak je gifvrije wasverzachter?

Er zijn verschillende manieren om dit product thuis te maken. En je hebt alle ingrediënten waarschijnlijk al wel in huis.

We zullen je dus nu laten zien hoe je verschillende versies kunt maken, met verschillende ingrediënten. De ideale optie zou zijn dat je ze allemaal probeert en dan die versie kiest die het beste bij je past en die je het beste resultaat geeft.

Voordat je begint, heb je een fles met dop nodig waar je de wasverzachter in kunt bewaren. Je kunt een fles van je oude wasverzachter gebruiken, of een plastic frisdrankfles.

Maar denk erom dat je het aan de was toevoegt net voor de spoelcyclus, en niet aan het begin van het wasprogramma.

1. Zelfgemaakte gifvrije wasverzachter met witte azijn

Ingrediënten

 • 1/2 liter witte azijn
 • 1 liter mineraalwater
 • 30 gram zuiveringszout

Bereiding

 • Meng het water met de azijn.
 • Voeg beetje bij beetje het zuiveringszout toe. Wacht tot het schuim is opgelost.
 • Als de drie ingrediënten goed zijn gemengd kun je het gebruiken.

De azijn werkt ook als krachtige vlekverwijderaar en lost nare geurtjes op. Je kunt het dus ook voor de kleding gebruiken met koffie-, wijn- of zweetvlekken erin, waarbij je de kleding tien minuten laat weken voordat je ze als gewoonlijk in de machine wast.

2. Wasverzachter met witte azijn en etherische olie

Voor deze versie heb je de volgende ingrediënten nodig:

Deze versie is heel makkelijk te maken, je hoeft alleen maar de twee ingrediënten te mengen en het is klaar voor gebruik.

Azijn

 

3. Wasverzachter met zuiveringszout, zeezout en etherische olie

Ingrediënten

 • 15 druppels etherische olie naar keuze
 • 250 gram ongeraffineerd zeezout
 • 75 gram zuiveringszout

Bereiding

 • Meng eerst de etherische olie met het zeezout.
 • Roer totdat de etherische olie goed door het zout is opgenomen.
 • Voeg dan het zuiveringszout toe en roer nogmaals tot alles goed is gemengd.

Je gifvrije wasverzachter is nu klaar voor gebruik. Voeg twee tot drie eetlepels per was toe vlak voor de spoelcyclus begint.

Deze drie gifvrije wasverzachters zijn ook ideaal voor babykleding, omdat ze geen onbekende ingrediënten bevatten.

Aan de andere kant, als je last hebt van huidallergieën, kun je deze wasverzachters gebruiken om het risico op huidirritatie te voorkomen. De ingrediënten zijn bovendien makkelijk te verkrijgen en kosten weinig geld.

Tenslotte is een ander voordeel van deze wasverzachters ook dat ze de bacteriën verwijderen die achterblijven in de trommel van de wasmachine. Je helpt dus niet alleen je kleding schoon houden, maar ook je wasmachine.

Probeer deze recepten eens uit en blijf degene gebruiken dat je het beste bevalt. Ze zijn effectief, snel te maken en heel eenvoudig. Alleen maar voordelen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.