De verschillen tussen atopische dermatitis en seborroïsch eczeem

Atopische dermatitis en seborroïsch eczeem veroorzaken jeuk en irritatie van de huid. Pasgeborenen kunnen aan beide aandoeningen lijden. Ontdek in dit artikel de verschillen tussen beide.
De verschillen tussen atopische dermatitis en seborroïsch eczeem

Laatste update: 07 februari, 2020

Atopische dermatitis en seborroïsch eczeem zijn twee veelvoorkomende huidaandoeningen. Hoewel veel mensen de neiging hebben om de twee te verwarren, zijn ze in werkelijkheid compleet anders.

Atopische dermatitis is een huidaandoening die meestal roodheid, jeuk en droogheid veroorzaakt. Er wordt aangenomen dat genetica een van de belangrijkste risicofactoren is. Deskundigen zijn echter ook van mening dat omgevingsfactoren en voedsel beïnvloedende factoren zijn.

Aan de andere kant veroorzaakt seborroïsch eczeem schilferige plekken en roodheid van de huid. Het is alsof je aanhoudende roos hebt. Het is echter een aandoening die op alle lichaamsdelen voor kan komen waar meer talg wordt geproduceerd zoals:

  • de wenkbrauwen
  • het gezicht
  • de oren

Zowel atopische dermatitis als seborroïsch eczeem veroorzaken huidirritatie en vervelende symptomen. Er zijn echter veel verschillen tussen de twee aandoeningen. We leggen ze hieronder uit.

Wat zijn de symptomen van atopische dermatitis en seborroïsch eczeem?

Kindje met huiduitslag in het gezicht

Atopische dermatitis

Allereerst treft atopische dermatitis vooral kinderen en adolescenten. Er wordt geschat dat het 20% van de algemene bevolking treft. De voornaamste klacht is dat de huid erg jeukt en een branderig gevoel geeft. Wanneer het invloed heeft op baby’s die zich niet verbaal kunnen uiten, valt op dat ze vaak prikkelbaar en nerveus zijn.

In het geval van atopische dermatitis verergert deze jeuk meestal ‘s nachts. Bovendien veroorzaakt atopische dermatitis een droge huid. De jeuk zal er toe leiden dat de getroffen persoon gaat krabben, waardoor de huid gaat vervellen en gaat zwellen.

Er verschijnen ook rode vlekken op veel delen van het lichaam, zoals de handen, voeten of nek. Bovendien wordt de huid dikker en barst het door de droogte.

Het is gebruikelijk dat bijvoorbeeld witte en schilferige plekken op de elleboogplooien verschijnen. Ze zijn vergelijkbaar met de plekken die voorkomen bij pityriasis alba en ook jeuk veroorzaken.

Seborroïsch eczeem heeft twee incidentiepieken. Het manifesteert zich meestal tijdens de eerste levensmaanden of na de puberteit. Het heeft ook de neiging om meer mannen dan vrouwen te treffen. Gelukkig treft het slechts ongeveer 5% van de bevolking.

Seborroïsch eczeem

Aan de andere kant resulteert seborroïsch eczeem in een soort roos in het haar, wenkbrauwen of zelfs in de baard. Het wordt ook wel ‘berg’ genoemd. Ook veroorzaakt deze aandoening vettige huidvlekken die meestal met witte of gele schubben bedekt zijn.

Deze ‘schubben’ komen meestal voor aan beide zijden van de neus, wenkbrauwen en oogleden. Dit betekent dat ze kunnen verschijnen op alle gebieden van de huid waar het lichaam meer talg produceert. Het is ook gebruikelijk om gebieden te vinden met schilferige, rode huid.

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat een ander verschil tussen atopische dermatitis en seborroïsch eczeem de manier is waarop ze zich manifesteren. Atopische dermatitis manifesteert zich meestal met periodieke exacerbaties en kan jarenlang afwezig zijn. Seborroïsch eczeem verergert bij stress of koude en droge seizoenen.

Andere grote verschillen tussen atopische dermatitis en seborroïsch eczeem

Atopische dermatitis

Atopische dermatitis en seborroïsch eczeem verschillen ook wat betreft hun invloed op zuigelingen, aangezien seborroïsch eczeem bij baby’s geen ongemak veroorzaakt. Zoals we hierboven al hebben vermeld, kan atopische dermatitis ervoor zorgen dat kinderen lijden, waardoor ze bijna altijd geïrriteerd zijn.

Een ander verschil is huidhydratatie. Terwijl seborroïsch eczeem de huid vettig maakt, veroorzaakt atopische dermatitis juist een droge huid. Om beide aandoeningen te behandelen, is het echter essentieel om de huid gehydrateerd te houden.

Conclusie

Hoewel beide pathologieën pasgeborenen kunnen beïnvloeden, is het belangrijk om de kenmerken van elk te kennen om een geschikte behandeling aan te geven. Op deze manier vermijd je ook de factoren die de aandoening verergeren. Aarzel niet om bij twijfel een specialist te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.