Zo kan je een mentale obsessie voorkomen

Voor velen worden gedachten, ideeën, gevoelens en gedragingen repetitief en oncontroleerbaar. Hoe kun je een mentale obsessie voorkomen?
Zo kan je een mentale obsessie voorkomen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is belangrijk om een goede medische specialist te bezoeken, om de oorzaak van de mentale obsessie te identificeren en te achterhalen. Zodoende zal men proberen de stress te verminderen die dwangmatige handelingen veroorzaken en je helpen een gelukkig en gezond leven te leiden.

De gezonde manier om hier mee om te gaan is te weten komen hoe je de ongewenste actie kunt voorkomen die je ertoe aanzet iets steeds opnieuw te doen.

Wat is een mentale obsessie?

Een mentale obsessie is een aandoening die ongewenste reacties kan veroorzaken. Ze kunnen ervoor zorgen dat de persoon dingen keer op keer herhaalt, zelfs zonder dat hij/zij dat wil. Deze obsessieve rituelen kunnen voor verlichting zorgen op de korte termijn en ze niet kunnen uitvoeren kan angst en kwelling veroorzaken.

Hoofdoorzaken

Vrouw met hoofdpijn door een geestelijke obsessie

De hoofdoorzaken van een mentale obsessie of obsessieve-compulsieve stoornissen (OCS) zijn nog niet met zekerheid vastgesteld. Onder de factoren die een rol kunnen spelen zijn onder andere:

 • Infecties
 • Verwondingen aan het hoofd
 • Onregelmatige hersenfuncties
 • Emotioneel trauma

Een genetische aanleg of een geschiedenis van seksueel of fysiek misbruik, kan het risico op het ontstaan van een soort angststoornis ook vergroten.

 • Hoewel het niet precies bekend is hoe, kan een mentale obsessie ook erfelijk zijn.
 • Een strenge opvoeding of overbeschermende ouders die alles willen controleren kan mogelijk ook de angst bij kinderen vergroten.

Het is ook mogelijk dat als bepaalde chemicaliën in de hersenen specifieke grenzen overschrijden, dit deze aandoeningen kan veroorzaken.

Een late diagnose van een mentale obsessie

Sommige ouders en leerkrachten slagen erin om de symptomen van een mentale obsessie vroegtijdig te herkennen.

 • Bij de meerderheid van de personen wordt echter een diagnose gesteld tussen de leeftijd van 19 en 20 jaar.
 • Desalniettemin vertonen andere mensen symptomen na hun dertigste. Kinderen kunnen ook last hebben van dit soort stoornissen.

Angststoornissen kunnen na verloop van tijd angst en onzekerheid veroorzaken. Als gevolg van deze angst, kan het dagelijks leven van deze mensen zwaar worden beïnvloed.

Obsessieve-compulsieve stoornis

Vrouw met negatieve gedachten

Normaal gesproken is het feit dat iemand twee keer iets doet geen probleem. Als men wil controleren of de oven uit is voordat ze de deur uit gaan en dit twee keer doen, dan is dit geen indicator van een mentale obsessie.

Mensen die last hebben van een OCS kunnen dit soort controles echter dagelijks en eindeloos herhalen. Vaak hebben ze ook repetitieve routines of gedachten, die angst en verdriet kunnen veroorzaken en hun dagelijks leven kunnen beïnvloeden.

De meest voorkomende obsessies zijn onder andere:

 • angst voor ziektekiemen
 • angst om iemand te verwonden
 • verontrustende religieuze of seksuele gedachten
 • overdreven hygiënische voorzorgsmaatregelen

Dwangmatige of repetitieve acties omvatten vaak:

 • het schoonmaken, tellen of wassen van kleding
 • het opruimen van kleding op een specifieke manier, zelfs als het niet nodig is.

Dit gedrag kan zelfs leiden tot het te laat op het werk of school komen.

Symptomen

Voor personen met een een mentale obsessie zijn sommige rituelen, zoals handen wassen of steeds dezelfde stappen herhalen, vaak oncontroleerbaar. Het komt ook regelmatig voor dat mensen onnodige voorwerpen bewaren, deuren openen en sluiten en voortdurend dingen tellen.

 • Ze kunnen hun gedachten niet beheersen. Hoewel deze rituelen niet leuk zijn, kunnen ze wat verlichting van de angst bieden.
 • Als er sprake is van een mentale obsessie kunnen ze deze routine minstens een uur per dag aanhouden, wat onrust kan veroorzaken en hun normale taken kan belemmeren.
 • Symptomen kunnen beter of slechter worden. Er kunnen zelfs momenten zijn waarop ze verdwijnen om later weer op te duiken.

Neurologische ziekten elimineren

Twee uitreikende handen

Deze mentale obsessies worden gedefinieerd als neurologische ziekten met een hoge invaliditeitsindex. Ze zijn ook de meest voorkomende problemen en kunnen de levenskwaliteit van de patiënt verminderen, omdat ze zowel fysiek als mentaal vermoeiend zijn.

 • Helaas hebben mensen die last hebben van deze problemen vaak de neiging om zich te isoleren en hun relatie met hun familie kan gespannen worden.
 • In sommige gevallen kunnen hun rituelen ongemak veroorzaken, omdat men ze niet kan beheersen. In andere gevallen kunnen gezinnen de rituelen negeren of zelfs meedoen, wat averechts kan werken.

Zo kan je een mentale obsessie proberen te voorkomen

Als je vermoedens hebt, dan moet je eerst naar je huisarts gaan voor een gesprek. Indien nodig word je naar een specialist gestuurd voor een diagnose en behandeling.

Deze specialist kan een psychotherapeut of psycholoog, psychiater of maatschappelijk werker zijn. Gedragstherapie kan je mogelijk helpen om te leren hoe je moet denken, handelen en reageren op stresssituaties, zonder dat je obsessieve rituelen nodig hebt.

Deze behandelingen kunnen mogelijk helpen om onrust en angst te verminderen, evenals obsessieve gedachten en zodoende dwangmatige handelingen.

Daarnaast worden antidepressiva en angstremmende medicatie (voorgeschreven door een specialist) soms aanbevolen om een mentale obsessie te voorkomen.

Deze kunnen ervoor zorgen dat de chemische stoffen die ze veroorzaken op het juiste niveau blijven. Je begint met een lage dosis, die na verloop van tijd geleidelijk zal toenemen.

Hoe kan je een mentale obsessie voorkomen? Zoals je hebt kunnen lezen, moet je een goede medische specialist raadplegen om de oorzaak van de aandoening te identificeren en te achterhalen. Vervolgens zal men proberen om de stress die dwangmatige handelingen veroorzaakt te verminderen en je te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ade KK, Wan Y, Hamann HC, O’Hare JK, Guo W, Quian A, et al. Increased Metabotropic Glutamate Receptor 5 Signaling Underlies Obsessive-Compulsive Disorder-like Behavioral and Striatal Circuit Abnormalities in Mice. Biol Psychiatry. 2016;
 • Wolff N, Giller F, Buse J, Roessner V, Beste C. When repetitive mental sets increase cognitive flexibility in adolescent obsessive-compulsive disorder. J Child Psychol Psychiatry Allied Discip. 2018;
 • Richter PMA, Ramos RT. Obsessive-Compulsive Disorder. CONTINUUM Lifelong Learning in Neurology. 2018.
 • Bartz JA, Hollander E. Is obsessive-compulsive disorder an anxiety disorder? Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry. 2006.
 • Trastorno obsesivo compulsivo (TOC) – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2020). Retrieved 7 March 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/obsessive-compulsive-disorder/symptoms-causes/syc-20354432

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.