Kun je verdriet overwinnen met natuurlijk voedsel?

Wist je dat sommige voedingsmiddelen zoals haver of pure cacao ons zenuwstelsel kunnen reguleren en onze endorfine-productie kunnen stimuleren om ons te helpen verdriet te overwinnen?
Kun je verdriet overwinnen met natuurlijk voedsel?

Laatste update: 10 augustus, 2018

Je kan je verdriet overwinnen met een dieet en een aantal natuurlijke remedies zoals Bachbloesems of etherische oliën. Wist je dat?

Ontdek hoe je je weer vol vreugde, energie en optimisme kunt voelen zonder je tot medicijnen te hoeven wenden.

Kun je verdriet overwinnen met natuurlijke middelen?

Verdriet is een negatieve stemming die we van tijd tot tijd door een bepaalde gebeurtenis kunnen voelen. We kunnen ons bijvoorbeeld verdrietig voelen als een geliefde overlijdt of als we een doel niet bereiken die we voor onszelf hebben gesteld.

Het probleem begint echter echt als dat verdriet in ons blijft hangen en verandert in een soort chronische aandoening die ons zelfs op fysiek niveau schaadt, naast dat het onze persoonlijke en sociale relaties compliceert.

Voordat het in depressie verandert, is het mogelijk om verdriet op natuurlijke wijze te overwinnen door bepaalde voedingsmiddelen en supplementen te gebruiken die ons zenuwstelsel en emoties in evenwicht brengen zonder bijwerkingen.

Door middel van gezonde voeding en met het verstrijken van tijd zullen we ons beter voelen over onszelf en kunnen we de remedies uiteindelijk stopzetten wanneer we maar willen.

Verdriet overwinnen met natuurlijke remedies

1. Bachbloesems

Flesje bachbloesem en paarse bloemen
Bachbloesems zijn essenties die ontrokken worden uit verschillende planten. Ze werken met energie om allerlei soorten emotionele aandoeningen te behandelen, zoals angst, woede, jaloezie, apathie, onrust, stress, schuld, etc.

Het grote voordeel dat ze hebben is dat ze, in tegenstelling tot andere remedies, geen contra-indicaties of bijwerkingen hebben en ook niet leiden tot afhankelijkheid.

Je kunt verdriet overwinnen met een keuze uit de volgende essenties:

 • Gentiaan: voor de gevallen waarin de persoon weet wat zijn of haar verdriet veroorzaakt. Dit kunnen redenen zijn die te maken hebben met familie, werk, etc.
 • Mosterd: voor wanneer het verdriet geen bekende reden heeft.
 • Wilde roos: het is effectief wanneer, naast verdriet, de persoon geen motivatie heeft en zijn interesse in het doen van dingen verliest.
 • Gorse (of gaspeldoorn): goed voor gevallen waarin verdriet chronisch wordt en de persoon zich hopeloos voelt.
 • Tamme kastanje: kan nuttig zijn bij gevallen van diepe angst en hopeloosheid waarbij de persoon gemakkelijk huilt.

We kunnen de essenties combineren die we het meest nodig hebben en 4 keer per dag 4 druppels gebruiken.

2. Etherische citrusoliën

Deze oliën zijn geweldig om een scala aan fysieke en mentale problemen te verbeteren door hun helende werking die ons bedekt met zijn krachtige aroma.

Etherische citrusolie, die wordt gewonnen uit de schillen van citroen, sinaasappel en grapefruit, kan vreugde, energie, vitaliteit en creativiteit bieden.

Tegelijkertijd zijn ze ook nuttig voor het bestrijden van een depressie en het verbeteren van de algemene toestand van onze stemming.

We kunnen ze gebruiken in geurverspreiders, als parfums, gemengd in onze make-up of zelfs als schoonmaakmiddelen of reinigingsmiddelen voor in huis. Het belangrijkste is dat hun geur ons vult.

3. Haver

Haver
Haver is een voedsel dat niet mag ontbreken in de voeding van mensen die vaak last hebben van verdriet. Ze fungeren als een regulator van het zenuwstelsel.

Ze hebben ook het vermogen om de stemming en energie op te peppen tijdens sombere tijden. Haver kalmeert ook periodes van nervositeit en angst.

Bovendien hebben haverproducten een hoog vezelgehalte die de darmwerking reguleren en de bloedsuikerspiegel verlagen. Ze zijn ook geweldig in diëten voor gewichtsverlies, omdat ze erg vullend zijn en het hunkeren naar zoetigheid verminderd.

We kunnen ze eten als muesli, in cakes en koekjes of zelfs in hartige gerechten zoals soepen.

4. Biergist

Gist of biergist zijn supplementen die vaak worden verkocht als poeders of in vlokken. We kunnen ze mengen in elke vorm van drank of voedsel om deze te verrijken met vitaminen en mineralen.

Biergist helpt ons om verdriet en andere stoornissen van het zenuwstelsel op natuurlijke wijze te bestrijden, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor een krachtige schoonheidsremedie voor onze huid, haar en nagels.

Bekijk ook dit artikel: Versnel de haargroei met biergist

5. Cacao

Jute zak met cacaobonen
Pure cacao, in tegenstelling tot chocolade die rijk is aan vet en suiker, is een medicinaal voedsel dat pijn, verdriet en angst vermindert. Het kan ons verrassen met een onmiddellijk gevoel van geluk.

Het werkt door onze endorfineproductie te stimuleren, wat ons plezier en en gevoel van welzijn geeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Nehlig A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. British journal of clinical pharmacology, 75(3), 716-27.
 • Katz, D. L., Doughty, K., & Ali, A. (2011). Cocoa and chocolate in human health and disease. Antioxidants & redox signaling, 15(10), 2779-811.
 • Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review (2013). Andrew Scholey and Lauren Owen.
 • Al Sunni, A., & Latif, R. (2014). Effects of chocolate intake on Perceived Stress; a Controlled Clinical Study. International journal of health sciences, 8(4), 393-401.
 • Kringelbach, M. L., & Berridge, K. C. (2010). The Neuroscience of Happiness and Pleasure. Social research, 77(2), 659-678.
 • Sánchez-Vidaña, D. I., Ngai, S. P., He, W., Chow, J. K., Lau, B. W., & Tsang, H. W. (2017). The Effectiveness of Aromatherapy for Depressive Symptoms: A Systematic Review. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2017, 5869315.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.