Carcinofobie: de angst voor kanker

Het is redelijk om een beetje angst voor kanker te hebben, zolang het maar niet buitensporig is of tot obsessief gedrag leidt. Als je constant bang bent om kanker te krijgen en die angst beperkt je leven, dan wil je misschien met een psycholoog praten.
Carcinofobie: de angst voor kanker

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is normaal om bang te zijn voor kanker. Het is immers een ernstige ziekte die onvoorspelbaar kan zijn en een intensieve behandeling nodig heeft. Bijna iedereen is tot op zekere hoogte bang voor ziekten en de dood, maar niet iedereen heeft carcinofobie.

De angst voor kanker wordt echter een probleem als het irrationeel en obsessief begint te worden. In dat geval is het een fobie. Daarom leidt het tot het nemen van onnodige voorzorgsmaatregelen die zelfs contraproductief kunnen zijn.

De overdreven angst om kanker te krijgen, leidt ook tot onnodig emotioneel lijden. Je kunt elk symptoom als een mogelijk teken van kanker gaan zien, en elke omstandigheid kan als een bedreiging voelen. Dit is echter schadelijk voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid.

Carcinofobie, een overmatige angst voor kanker

Vingers die wijzen naar het gezicht van een vrouw

Carcinofobie is de buitensporige en irrationele angst voor kanker. Het woord “irrationeel” betekent niet dat het gek is of dat er geen reden is om bang te zijn. In principe betekent het dat de angst overdreven is, of niet gebaseerd is op feiten.

Als er te veel angst is en het een fobie wordt, heeft het ook invloed op je dagelijks leven. Je zou de zon kunnen vermijden, omdat het kan leiden tot melanoom. Aan de andere kant kan het zijn dat je bepaalde voedingsmiddelen niet eet, omdat er geruchten zijn dat ze kanker veroorzaken.

Carcinofobie maakt je voortdurend angstig, omdat je risico’s ziet waar er geen zijn. In feite lijkt het erg op wat er gebeurt met hypochondrie. Mensen met deze aandoening denken dat elk symptoom het einde betekent, zelfs als er geen reden voor is.

De weg van de vermijding

Een van de wegen die mensen met carcinofobie bewandelen is de weg van de vermijding. Met andere woorden, ze vermijden alles waarvan ze denken dat het kanker kan veroorzaken. Het is dus vluchtgedrag.

Over het algemeen zijn er twee soorten vermijding:

  1. Bij het eerste soort gaan mensen overdreven preventieve maatregelen treffen. Ze zijn extra voorzichtig met hun dieet, het gebruik van mobiele telefoons en nog veel meer. Eigenlijk kunnen ze zelfs gaan denken dat het contact met kankerpatiënten hen ook kanker kan geven.
  2. Bij het tweede soort vermijden ze, uit angst voor kanker, koste wat het kost om naar de dokter te gaan. Soms zijn ze er zeker van dat ze de ziekte hebben, maar zijn ze bang dat de arts hun zelfdiagnose zal bevestigen. Ze blijven liever leven met twijfel en angst.

De obsessieve angst voor kanker

Een vrouw verstopt zich achter een stoel en kijkt erbovenuit

Een ander veelvoorkomend verschijnsel bij mensen met carcinofobie is de obsessieve angst. Eigenlijk kun je zeggen dat dit het tegenovergestelde is van vermijding. In plaats van zichzelf te veranderen of af te leiden van het onderwerp, zijn ze geobsedeerd door alles wat ze kunnen leren.

Als ze pijn of ongemak voelen, gaan ze wanhopig naar de huisarts. Dit komt omdat ze bang zijn dat elk symptoom een teken van kanker is. Uiteindelijk interpreteren ze wat ze horen verkeerd.

Als ze naar de huisarts gaan en hij of zij geen kanker vindt, denken ze dat de deskundige het mis heeft. Dan gaan ze naar een andere dokter of weigeren ze zelfs medicijnen in het algemeen. Deze mensen zijn constant bang, en naar de dokter gaan maakt het erger in plaats van beter.

Mythen en feiten over kanker

Je moet in gedachten houden dat vanaf het moment dat je geboren wordt, het stervensproces begint. Vroeg of laat zullen we allemaal om een of andere reden komen te overlijden. Dit is voor niemand makkelijk om mee om te gaan, maar het wordt makkelijker als we accepteren dat het een feit is.

Tegenwoordig is het aantal gevallen van kanker wereldwijd gestegen. Veel mensen denken echter dat dit misschien waar is, omdat artsen eerder dan voorheen een diagnose kunnen stellen over kanker. Waarschijnlijk is de diagnose van de ziekte beter geworden, wat niet betekent dat de ziekte zelf is toegenomen.

Zowel kanker als andere ziekten kunnen tot op zekere hoogte worden voorkomen. Het is echter onmogelijk om ze volledig te voorkomen. In de meeste gevallen zijn er veel verschillende oorzaken, en we kunnen ze niet allemaal onder controle houden.

Een gezonde levensstijl, zowel lichamelijk als mentaal, helpt veel om ziekten te voorkomen. Als je denkt dat je carcinofobie hebt, raadpleeg dan een psycholoog.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • del Pino, M. M. (2014). Algunas reflexiones sobre el tabú a la palabra cáncer. Archivo Médico Camagüey, 10(5).
  • García, R. F. (2000). Aplicación de la terapia de aceptación y compromiso en un ejemplo de evitación experiencial. Psicothema, 12(3), 445-450.
  • Reich, M., Gaudron, C., & Penel, N. (2009). When cancerophobia and denial lead to death. Palliative & Supportive Care, 7(2), 253-255.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.