Nanodeeltjes van theebladeren kunnen longkankercellen doden

Nanodeeltjes uit theebladeren zijn wederom nuttig gebleken voor de behandeling van ziekten. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat nanodeeltjes van theebladeren longkankercellen kunnen doden.
Nanodeeltjes van theebladeren kunnen longkankercellen doden
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 28 januari, 2021

Onderzoek uitgevoerd door wetenschappers in India en aan de Universiteit van Swansea in het Verenigd Koninkrijk heeft aangetoond dat nanodeeltjes van theebladeren kankercellen kunnen doden.

We moeten erop wijzen dat dit, net als vele andere grote wetenschappelijke ontdekkingen, puur toevallig gebeurde. Ze hebben per ongeluk ontdekt wat mogelijk de ontdekking van het jaar zou kunnen zijn.

Hoewel deze bevinding grondiger onderzoek vereist, worden deze kleine deeltjes ‘quantum dots’ genoemd. Dit is een soort nanodeeltje dat vierduizend keer kleiner is dan de breedte van een mensenhaar. En juist vanwege hun grootte kunnen ze de poriën van kankercellen binnendringen en ze vernietigen met een cytostatisch effect.

Wat is kanker?

Kanker is de algemene naam voor een groep ziekten met betrekking tot ongecontroleerde celdeling, of weefsels die zich meer dan normaal verspreiden over andere weefsels heen.

Kanker kan ook worden beschouwd als een volledig autonome, parasitaire ‘gast’ die kan bestaan door te profiteren van de lichaamsweefsels, met fatale gevolgen voor de gastheer.

Gesprek met arts

Nanodeeltjes van theebladeren: meerdere voordelen

Het gebruik van nanodeeltjes wordt bestudeerd in verschillende onderzoeksgebieden zoals:

  • het verbeteren van de kwaliteit en kleur van televisieschermen.
  • beïnvloeden van eigenschappen van bepaalde voedingsmiddelen.
  • toepassingen zoals in crèmes en het waterdicht maken van textiel.

Bovendien, als de studies positieve resultaten opleveren, kunnen deze nanodeeltjes mogelijk worden gebruikt om tumoren te detecteren en te identificeren.

Dit is te danken aan hun fluorescerende eigenschappen wanneer ze lichtenergie absorberen. Op dit moment is het echter nog een ingewikkeld en duur chemisch proces en kan bijwerkingen hebben.

Het onderzoeksteam creëerde een eenvoudige methode om niet-giftige nanodeeltjes te produceren. Daarbij ontdekten ze het effect van deze nanodeeltjes van theebladeren van Camellia sinensis op andere chemicaliën.

Camellia sinensis is een plant waaruit thee wordt gemaakt. Deze plant komt uit China en Zuidoost-Azië en groeit nu over de hele wereld. Ooit was het een ingrediënt in meer dan 50 verschillende Chinese medicijnen en, samen met anderen, om groene, rode of zwarte thee te maken.

Thee is een geweldige bron van antioxidanten is. Het kan mogelijk niet alleen kanker afremmen en genezen. Het is ook nuttig voor andere behandelingen zoals:

Evenals dit, het is een geweldige bron van cafeïne, ijzer en eiwitten, vanwege de tannines die het bevat. Na de ontdekking begonnen ze te observeren dat deze nanodeeltjes kankercellen doodden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Mythes over voedingsmiddelen die kanker verwekken

Hoe het onderzoek begon en waar het nu is

Theedrinken

De belangrijkste onderzoeker in deze opmerkelijke ontdekking was Doctor Sudhagar Pitchaimuthu. Hij is een natuurkundig expert en wereldwijd bekend om zijn gebruik van nanodeeltjes. Hij onderzoekt, onder andere, het gebruik ervan om foto-elektrische deeltjes te creëren door middel van celsynthese.

Dokter Pitchaimuthu legde uit dat de “verrassing kwam toen we zagen dat in sommige gevallen, deze deeltjes de groei van schadelijke kankercellen stopten.” Op dat moment realiseerden ze hun ontdekking.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dit niet betekent dat het drinken van veel thee kanker zal genezen of voorkomen. Het is veel ingewikkelder dan dat.

Arts Pitchaimuthu zei in elk geval tegen BBC News dat ze over twee jaar in staat zouden zijn om ze op mensen te testen, en niet alleen dat, maar hij geloofde dat er binnen tien jaar een medicinaal gebruik zou kunnen zijn.

“De volgende stap”, zei dokter Pitchaimuthu, “is het uitvoeren van het experiment op grotere schaal, met de hulp van andere medewerkers. We willen de functie van dit extract van theeblaadjes op kankercellen onderzoeken.”

Hij voegde eraan toe dat hij ook een quantum dot-bedrijf wilde creëren. Hiermee hoopt hij meer functies, nieuwe wegen van onderzoek en nieuwe toepassingen van nanodeeltjes uit thee te verkennen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.