De dankbaarheidspot: een overvloedig leven leiden

Het in praktijk brengen van dankbaarheid is een activiteit die meer en meer voorkomt in de wereld van psychologie en persoonlijke ontwikkeling. In dit artikel zullen we je een aantal oefeningen leren, zoals het maken van een dankbaarheidspot, die je in staat zullen stellen deze gewoonte in je dagelijks leven op te nemen.
De dankbaarheidspot: een overvloedig leven leiden
Montse Armero

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Montse Armero.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Dankbaarheid is een concept dat vele religies en filosofische tradities in de loop van de geschiedenis hebben uitgedragen. Elke denkschool beoefent het volgens zijn eigen principes, maar de meeste hebben iets gemeen. Het waarderen van die dingen die welzijn in ons leven bevorderen. Een manier om deze gewoonte te oefenen is door het creëren van een dankbaarheidspot.

Dankbaarheid is een daad die ons in staat stelt ons vooral te concentreren op alle goede dingen die ons overkomen. Het legt een positieve focus op die dingen en minimaliseert de aandacht die we geven aan de minder aangename aspecten van ons leven.

Bovendien vermindert het ook de frustratie die ontstaat door na te denken over de dingen die we niet hebben of hebben verloren. Bijvoorbeeld, gemiste kansen op het werk, een romantische relatie, materiële goederen, onze eigen gezondheid, en nog veel meer.

Volgens de Amerikaanse auteur Melody Beattie, is dankbaarheid een oefening die onze realiteit verandert:

“Dankbaarheid opent de volheid van het leven – het verandert wat we hebben in genoeg, en meer. Het verandert ontkenning in acceptatie, chaos in orde, verwarring in duidelijkheid. Het kan een maaltijd veranderen in een feest, een huis in een huis, een vreemdeling in een vriend. Dankbaarheid heeft zin in ons verleden, brengt vrede voor vandaag en creëert een visie voor morgen.”

De voordelen van dankbaar zijn

Een vrouw mediteert

Dankbaar zijn als gewoonte verbetert onze gezondheid en geeft ons meer welzijn. Op dezelfde manier helpt het ons om onze angsten, woede en verdriet beter te beheersen (Engelse link). Dat komt omdat het ons laat inzien welke kleine details we vaak als vanzelfsprekend beschouwen en helpt om het lijden te verminderen.

We kunnen hierbij bijvoorbeeld denken aan mensen die lijden aan depressie. Het is zeer waarschijnlijk dat ze hun aandacht richten op al hun pijn en verdriet. Wat dankbaarheid kan doen voor deze mensen, is hen leren om de gebieden van hun leven die goed zijn te waarderen.

Misschien hebben deze mensen de steun van hun familie of ze genieten van een goede lichamelijke gezondheid. Als je een dak boven je hoofd hebt en de mogelijkheid om minstens één maaltijd per dag te eten, dan heb je iets om dankbaar voor te zijn. Dit zijn allemaal dingen die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Niet alle mensen hebben echter deze privileges.

Het is waar dat reflectie op hoe gelukkig we zijn in bepaalde gebieden van ons leven onze problemen niet zal laten verdwijnen. Vooral voor degenen die echt lijden, is het moeilijk om verder te kijken dan hun pijn.

We kunnen dankbaarheid echter als een gewoonte in ons dagelijks leven opnemen door middel van praktijken zoals het creëren van een dankbaarheidspot. Dit soort praktijken helpen ons om meer van de voordelen van een dankbaar leven te krijgen. We zullen je dus alles vertellen wat je moet weten om zelf je dankbaarheidspot te maken.

Wat is een dankbaarheidspot precies?

Een pot gevuld met witte briefjes

Het creëren van een dankbaarheidspot is een oefening die ons in staat stelt om dankbaarheid uit te oefenen op een zeer eenvoudige manier. Om er een te maken, heb je alleen het volgende nodig:

  • een pot of bak
  • kleine lege stukjes papier (wit of gekleurd)
  • iets om mee te schrijven

Als je eenmaal je pot hebt, is het belangrijk voor ieder van jullie om een tijd te vinden waarin je zo kalm en rustig mogelijk bent. Neem een paar minuten om de situaties of factoren van je dag die je dankbaar maken samen te vatten. Ten slotte schrijf je ze allemaal op een stuk papier, voeg de datum toe, vouw het op, en stop je het in je pot.

Vaak raden deskundigen aan om dit te doen vlak voordat je naar bed gaat. Als dat om een of andere reden niet werkt voor jou, dan kun je ook een moment in de ochtend vinden voordat je begint met de activiteiten van je dag.

Wat belangrijk is, is dat je een specifiek moment in je dag vrijmaakt en je er aan houdt, dan zal het makkelijker zijn om deze nieuwe gewoonte te implementeren.

Welke andere methoden kun je gebruiken om dankbaarheid in de praktijk te brengen?

De dankbaarheidspot is slechts één optie als het gaat om je bewust zijn van het beoefenen van dankbaarheid. Natuurlijk zijn er tal van andere opties die je kunt kiezen. Met kleine kinderen kun je voorstellen dat ze een tekening maken van iets waar ze zich vandaag dankbaar voor voelen. Dan kun je de tekening in hun kamer of op de koelkast hangen als herinnering.

Je kunt ook een pot maken waar je hele familie boodschappen van dankbaarheid voor elkaar achterlaat. Je kunt ook sticky notes gebruiken waar je de dingen waar je dankbaar voor bent opschrijft en ze in een zichtbaar deel van je huis plakt.

Eigenlijk hoef je ze zelfs niet op papier te zetten om de vruchten van dankbaarheid te plukken. Je kunt gewoon een gewoonte creëren om enkele minuten van je dag te reserveren om na te denken over de aspecten van je leven waar je dankbaar voor bent.

Het maakt niet uit welke technieken je besluit te gebruiken, het zal je gelukkiger maken om je te realiseren waar je dankbaar voor bent, iedere dag. Het geeft je de kans om emotioneel te groeien. Ben je er klaar voor om te beginnen met het transformeren van je werkelijkheid?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Armero, M. (2019). Aprendiendo a vivir. Uno Editorial.
  • Carr, A. (20007). Psicología positiva: la ciencia de la felicidad. Barcelona: Paidós.
  • Cunha, LF, Pellanda, LC y Reppold, CT (2019). Intervenciones de gratitud y psicología positiva: un ensayo clínico aleatorizado. Frontiers in Psychology, 10. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00584
  • Owens, RL y Patterson, MM (2013). Intervenciones psicológicas positivas para los niños: una comparación de los enfoques de gratitud y lo mejor posible del yo. The Journal of Genetic Psychology, 174 (4), 403–428. https://doi.org/10.1080/00221325.2012.697496
  • Shankland, R. (2018). Los poderes de la gratitud. Plataforma Actual.
  • Yoshimura, S. M. & Berzins, K. (2017) Grateful experiences and expressions: the role of gratitude expressions in the link between gratitude experiences and well-being, Review of Communication, 17:2, 106-118,DOI: 10.1080/15358593.2017.1293836

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.