Vijf gewoonten voor een goede geestelijke gezondheid

Velen van ons hebben een aantal gewoontes aangenomen zonder te beseffen hoe schadelijk dit kan zijn voor onze geestelijke gezondheid. Lees meer over goede gewoontes en hoe je ze kunt toepassen in dit artikel.
Vijf gewoonten voor een goede geestelijke gezondheid
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag willen we het hebben over de vijf gewoonten die je moet toepassen om een goede geestelijke gezondheid te behouden. Zoals elke motor, hebben onze hersenen onderhoud nodig – net als elk ander deel van ons lichaam. Het handhaven van een goede geestelijke gezondheid is essentieel. Daarom is 10 oktober wereldwijd uitgeroepen tot ‘Dag voor geestelijke gezondheid’.

Dit is vooral een datum om het bewustzijn over het stille gevaar van psychische aandoeningen en hun stigma’s te vergroten. Ook wil men hiermee het belang van het vragen om hulp benadrukken wanneer we het nodig hebben.

We zijn ons niet bewust van het belang van een goede geestelijke gezondheid totdat we deze in gevaar brengen. Heb je ooit nagedacht over of berekend hoeveel tijd per dag je besteedt aan het verzorgen van je psyche?

Waarom is het belangrijk een goede geestelijke gezondheid te behouden?

Waarom is het belangrijk een goede geestelijke gezondheid te behouden

Onze mentale toestand is even belangrijk of zelfs belangrijker dan onze fysieke toestand. Het is dus paradoxaal dat we regelmatig naar de dokter gaan voor een medische aandoening, maar we weigeren psychologische of psychiatrische hulp te zoeken wanneer we worden overvallen door onze emoties.

Geestelijke gezondheid is iets dat je niet met het blote oog kunt zien. Wat we zoal voelen, zijn meestal subjectieve symptomen. Daarom maken we ons meestal niet te veel zorgen en zoeken we ook geen medische hulp. Hierdoor kunnen we een probleem veel te veel tijd geven om zich te ontwikkelen tot een stoornis.

Daarom is het uiterst belangrijk om voor een goede geestelijke gezondheid te zorgen en hulp te zoeken als je denkt dat je het nodig hebt. In een perfecte wereld zouden we allemaal even vaak naar de psycholoog gaan voor controle als naar de dokter!

Dat gezegd hebbende, willen we eens gaan kijken naar enkele gewoonten die je vandaag nog kunt implementeren om voor een goede geestelijke gezondheid te zorgen.

 Vijf gewoonten voor een goede geestelijke gezondheid

1. Eet altijd een ontbijt

Hoe vaak heb je gehoord dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Toch kunnen veel mensen gewoon niet wennen aan het ontbijt. Helaas is dit mogelijk ongezond, omdat onze bloedsuikerspiegel daalt als we het overslaan. Geloof het of niet, deze dipjes in de bloedsuikerspiegel kunnen zelfs symptomen van angst en depressie veroorzaken.

Voor optimale fysieke en mentale prestaties gedurende de dag is het voor de meeste mensen essentieel om het lichaam te voeden met een goed ontbijt. Gevolgen van het overslaan van het ontbijt zijn soms vermoeidheid en slaperigheid die misschien ook niet weggaan.

Als het doel is om je lichaam ‘brandstof’ te geven, dan moet je ontbijt bestaan uit een geschikte combinatie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen. Door niet te ontbijten zul je de hele dag door lagere intellectuele prestaties hebben.

Misschien wil je hier meer over lezen:
7 gevolgen van het overslaan van het ontbijt

2. Zorg altijd voor voldoende slaap

Je lichaam kan niet regenereren zonder de juiste hoeveelheid slaap. Veel mensen gaan laat naar bed of kunnen niet goed slapen vanwege alle stress die ze ervaren. Wanneer dit een gewoonte wordt, worden je cognitieve processen aanzienlijk beïnvloed. Een gebrek aan slaap kan leiden tot diverse problemen zoals:

 • stress
 • depressie
 • humeurigheid
 • andere problemen in verband met je geestelijke gezondheid

Op de lange termijn kan het zelfs mogelijk leiden tot beroertes. Houd er rekening mee dat je gemiddeld minimaal 8 uur per nacht moet slapen om een goede geestelijke gezondheid te behouden.

3. Rook niet als je een goede geestelijke gezondheid wilt behouden

stop met roken

Stoppen met roken bevordert de gezondheid in alle delen van je lichaam en verbetert daarnaast je geestelijke gezondheid. Gezondheidswerkers die mensen met psychiatrische problemen behandelen, vergeten vaak de rookgewoonten van hun patiënten. Dit komt omdat ze aannemen dat het hen helpt bij het omgaan met problemen zoals:

 • depressie
 • angst
 • geestelijke onrust
 • middelenmisbruik

Uit onderzoek van de Universiteit van Washington blijkt echter dat mensen die worstelen met stemmings- of verslavingsproblemen veilig kunnen stoppen met roken en bovendien dat stoppen met deze gewoonte gepaard gaat met een betere geestelijke gezondheid.

4. Zorg voor voldoende lichamelijke activiteit

“Hoewel de impact van lichaamsbeweging op de geestelijke gezondheid nog steeds wordt bestudeerd, werkt lichaamsbeweging op het centrale zenuwstelsel, stabiliseert het zijn eiwitten en voorkomt het ziekten die worden veroorzaakt door de afbraak van de balans van deze stoffen,” zegt Miguel del Valle, professor Universiteit van Oviedo en afgevaardigde van het Rectoraat voor Sport en Gezondheid.

Daarnaast is bewegen niet alleen goed voor je lichaam, ook je hersenen zullen je dankbaar zijn. Dit komt omdat een betere bloedsomloop een gezondere geest bevordert. Lichamelijke activiteit helpt bovendien om stress te verminderen en je gedachten even te pauzeren.

5. Matig het gebruik van elektronische apparaten

Matig het gebruik van elektronische apparaten

Overmatig gebruik van digitale schermen is in diverse onderzoeken in verband gebracht met problemen zoals slapeloosheid en hogere niveaus van stress en angst. Tegenwoordig vinden de meeste van onze sociale contacten via internet plaats. Ons levensritme is dus gericht op die elektronische apparaten waarmee we toegang hebben tot sociale netwerken en andere contactmogelijkheden.

Het constante gebruik van technologie, met name van smartphones, verhindert vaak dat we in het hier en nu leven. Het leidt mogelijk ook tot diverse problemen met:

 • het gezichtsvermogen
 • stress
 • slapeloosheid
 • depressie
 • angst

Nu ken je een aantal dagelijkse gewoonten die je moet toepassen om een betere geestelijke gezondheid te bevorderen. Onthoud: je kunt je kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren om van een goede geestelijke gezondheid te genieten, zelfs door enkele kleine veranderingen aan te brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fernández Liria, Alberto. (2008). La nueva actualidad de la salud mental. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría28(1), 3-5.
 • Jané-Llopis Eva. La eficacia de la promoción de la salud mental y la prevención de los trastornos mentales. Rev. Asoc. Esp. Neuropsiq. 2004;  ( 89 ): 67-77.
 • Mrazek P.J., Hall M., “A policy perspective on prevention”, American journal of community psychology, 1997, Vol. 25: 221-226.
 • Hosman C., Jané-llopis E., Political Challenges 2: Mental Health, The evidence of health promotion effectiveness: shaping public health in a new Europe, pp 29-41, Brussels: ECSC-EC-EAEC, 1999.
 • Mental Health. What Is Mental Health? (2019). Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://espanol.mentalhealth.gov/basics/what-is-mental-health
 • Mental Health Foundation. How to look after your mental health. Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://www.mentalhealth.org.uk/publications/how-to-mental-health
 • Washington University School of Medicine in St. Louis.Quitting smoking may improve mental health. (2014). Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://medicine.wustl.edu/news/quitting-smoking-may-improve-mental-health/
 • The Primary Care Condition. Exercise for Mental Health. Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://dx.doi.org/10.4088%2Fpcc.v08n0208a

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.