Voordelen van stilte als therapie

Stilte kan soms oorverdovend aanvoelen, maar heb je ooit gehoord van stilte als therapie? Lees verder om meer te leren over de voordelen ervan.
Voordelen van stilte als therapie
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Stilte komt van het Latijnse woord voor de afwezigheid van lawaai. Stilte als therapie kan echt helend zijn. Zo ver terug als we ons kunnen herinneren is het begrip stilte altijd belangrijk geweest. Zo gaven in de klassieke filosofie verschillende denkers de voorkeur aan stilte boven spraak. Dit was het geval voor de Stoïcijnse school.

Soms kan praten over een kwestie ons uitputten. Om die reden is het beter te zwijgen. Als we zwijgen kunnen we dingen privé houden waarvan we niet willen dat anderen er iets van weten omdat ze ons dan kunnen veroordelen.

Maar elke dag wordt het steeds moeilijker om een fijne, stille omgeving te vinden. We worden omringd door technologische apparaten, lawaai op straat, geluidsoverlast en andere dingen. Dit alles verhindert dat onze hersenen kunnen uitrusten en een moment voor onszelf kunnen nemen.

Stilte als therapie en de gevaren van lawaai

Waar is stilte goed voor? Waarom is het belangrijk en waarom trekken zoveel mensen elke dag naar de rand van de stad op zoek naar rust en stilte? Eerst is het goed op te merken dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hier naar heeft gekeken.

Zij gaan er van uit dat een groot deel van de bevolking blootgesteld wordt aan mogelijk schadelijke geluidsniveaus. De cijfers waar de WHO op uitkwam zijn onthutsend. Tegen 2030 veronderstellen ze dat meer dan 500 miljoen mensen aan gehoorproblemen zullen lijden.

Ten tweede is het belangrijk te vermelden dat de hersenen stilte nodig hebben om beslissingen te nemen en zich rustig te voelen. Dat komt omdat lawaai onze vecht- of vluchtmechanismen in de hersenen activeert, wat stress veroorzaakt.

Voordelen van stilte

Een ontspannende vrouw

Als de geluiden om ons heen erg luid zijn, stijgen ons cortisol- en bloeddrukniveau. Dit kan een episode van chronische stress uitlokken. Daarom is het belangrijk te denken aan de voordelen die stilte kan brengen. Stiltetherapie heeft onder andere de volgende voordelen:

  • Vermindert het risico op hart- en vaatziekten (Engelse link).
  • Kinderen kunnen minder stress ervaren en sneller leren (Engelse link).
  • Verminderen angst- en  depressieniveaus bij volwassenen (Engelse link).
  • Vredig slapen en met minder moeite (Engelse link).

Deze voordelen zijn wetenschappelijk bewezen, dus het staat buiten kijf dat je moet beginnen een paar minuten van je dag uit te trekken om in stilte te ontspannen en van de voordelen daarvan te genieten.

Een studie bevestigt de noodzaak van stilte

In 2006 deed een arts en musicus genaamd Luciano Bernardi belangrijk onderzoek dat meer licht werpt op het belang van stilte. In deze studie (Engelse link) analyseerde Dr. Bernardi het verband tussen de effecten van muziek, de bloedsomloop, en de hersenen.

In zijn bevindingen leerde hij dat het stressniveau van de hersenen afnam tijdens de pauzes tussen de liedjes. Dit bevestigt de gedachte dat we stilte als therapie moeten gaan gebruiken als een manier om te ontspannen en met minder angst te leven.

Hoe kan stilte ons helpen?

Als je je afvraagt hoe je meer stilte in je leven kunt inbouwen, begin dan door te proberen een ontspannende, stille plek te vinden. Begin dan met enkele routines die je helpen met jezelf in contact te komen, zoals meditatie.

Als we mediteren, neemt ons stressniveau af. Ook zijn er andere voordelen op psychologisch niveau, want het verbetert ook onze kwaliteit van slaap, verbetert ons geheugen, ontspant de geest, en vermindert spierspanning, naast andere dingen.

Door te mediteren kunnen we de therapeutische reikwijdte van stilte ervaren, naast andere voordelen. Daartoe behoort de regeneratie van neuronen (Engelse link), iets waaraan veel mensen tot nu toe twijfelden.

In steden kan het moeilijk zijn een minuutje te vinden om te ontspannen, vooral omdat het verkeer overal om ons heen lawaai maakt. Er zijn echter andere vormen van ontsnapping die kunnen werken. Daarom geven zo veel mensen de voorkeur aan vakantie op plaatsen ver van de stad.

Enkele aanbevelingen

Een mediterende vrouw

Volg deze suggesties op, zodat je je leven met wat meer gemoedsrust kunt leiden:

  • Geniet van het ontbijt. Het is de eerste maaltijd van de dag en je verdient het ervan te genieten zonder te hoeven denken aan problemen in je leven, of aan wat je nog moet doen nadat je van huis bent. Geniet gewoon van het moment.
  • Doe ademhalingsoefeningen. Je kunt dit op kantoor doen of ergens anders. Concentreer je gewoon op je ademhaling en het zal ervoor zorgen dat de geluiden om je heen langzamer gaan.
  • Zoek vredige plaatsen. Soms kun je ze in de stad vinden, maar we merken ze misschien niet op door de voortdurende drukte. Probeer eens wat kerken, pleinen, of parken uit. Dit zijn plaatsen waar je een paar minuten afstand kunt nemen van al het lawaai, en je hersenen kunt laten rusten. Probeer bovendien wat activiteiten uit die je helpen je rustig te voelen.
  • Maak je even los van de buitenwereld. Dit betekent geen berichten beantwoorden, geen telefoontjes, of aandacht besteden aan je verplichtingen. Vermijd de nomofobie waar zo veel mensen aan lijden en zet je telefoon uit. Die minuten alleen zullen je echt helpen.

Als je deze tips uitprobeert, zul je in staat zijn met jezelf in contact te komen en te genieten van de ware essentie van stilte als therapie. Houd ze van nu af aan in gedachten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Muscar, E. (2000). El ruido nos mata en silencio. Anales de Geografia de La Universidad Complutense.
  • Pollak, M. (1989). MEMORIA, OLVIDO, SILENCIO •. Revista Estudos Históricos.
  • Münzel T, Gori T, Babisch W, Basner M. Cardiovascular effects of environmental noise exposure. Eur Heart J. 2014;35(13):829–836. doi:10.1093/eurheartj/ehu030
  • Evans, G. W., Lercher, P., Meis, M., Ising, H., & Kofler, W. W. (2001). Community noise exposure and stress in children. The Journal of the Acoustical Society of America109(3), 1023–1027. https://doi.org/10.1121/1.1340642
  • Beutel ME, Jünger C, Klein EM, et al. Noise Annoyance Is Associated with Depression and Anxiety in the General Population- The Contribution of Aircraft Noise. PLoS One. 2016;11(5):e0155357. Published 2016 May 19. doi:10.1371/journal.pone.0155357
  • Bernardi, L., Porta, C., Casucci, G., Balsamo, R., Bernardi, N. F., Fogari, R., & Sleight, P. (2009). Dynamic interactions between musical, cardiovascular, and cerebral rhythms in humans. Circulation119(25), 3171–3180. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.108.806174

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.