Volgens KNO-artsen kan een op de tien mensen hun gehoor verliezen

Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie als de SEORL-CCC-specialisten waarschuwen voor het ernstige risico van het horen van gangbare zaken, zoals blootstelling aan hoge geluidsniveaus, het volgen van een ontoereikend dieet en het gebruik van bepaalde medicijnen. Lees hier meer.
Volgens KNO-artsen kan een op de tien mensen hun gehoor verliezen

Laatste update: 07 september, 2021

Een op de tien mensen zou in de komende 30 jaar zijn gehoor kunnen verliezen als risicofactoren zoals blootstelling aan harde geluiden, gebruik van verdovende middelen die giftig zijn voor het gehoor en slechte voeding niet worden beperkt.

De Spaanse Society of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery (SEORL-CCC) verklaarde dit op Wereld Hoor Dag 2021, die elk jaar op 3 maart wordt gevierd (Spaanse link).

Experts beweren dat, volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), 34 miljoen kinderen en 432 miljoen volwassenen over de hele wereld aan invaliderend gehoorverlies lijden, waarvan 60% aan vermijdbare oorzaken te wijten is (Engelse link).

Volgens deze organisatie zou dat aantal in 2050 tot 900 miljoen kunnen oplopen. Dit betekent dat één op de tien mensen gehoorverlies zou kunnen krijgen. Ze zouden het gehoor zelfs helemaal kunnen verliezen.

Jongeren lopen het risico om hun gehoor te verliezen

Jongen krijgt ooronderzoek

De WHO stelt dat ongeveer 1,1 miljard jongeren als gevolg van hun frequente blootstelling aan harde geluiden in recreatieve omgevingen het risico op ernstig gehoorverlies lopen. Mensen tussen de 12 en 35 jaar worden het meest aan dit soort prikkels blootgesteld.

Dr. Luis Lassaletta, voorzitter van de Otologie Commissie van de SEORL-CCC, wees erop dat het niet eenvoudig is om jongeren van de risico’s van hoge geluidsniveaus bewust te maken. Velen van hen bezoeken namelijk vaak nachtclubs, bars en concerten, dit zijn plaatsen met hoge geluidsniveaus.

Op dezelfde manier zijn het gebruik van een koptelefoon en het voortdurende gebruik van mobiele telefoons risicofactoren. Experts leggen uit dat niet alleen de intensiteit van het volume telt, maar ook de blootstellingstijd aan deze apparaten.

Gehoor, voedingsstoffen en medicijnen

Een slecht dieet is een andere factor die gehoorverlies op alle leeftijden beïnvloedt. Recent gepubliceerde onderzoeken brengen de consumptie van suiker en een aantal alcoholische dranken, zoals bier, met doofheid in verband, vooral bij oudere mensen.

Dr. María José Lavilla, voorzitter van de Audiologiecommissie van SEORL-CCC, wees erop dat mensen met een hoog cholesterolgehalte, zwaarlijvigheid en diabetes ook hun gehoor kunnen verliezen. Om nog maar van de consumptie van alcoholische dranken, roken en een zittende levensstijl te zwijgen.

Op dezelfde manier gaf de specialist aan dat frequent drugsgebruik ook met gehoorverlies verband houdt. Geneesmiddelen zoals ibuprofen, aspirine, diuretica en antibiotica van de aminoglycosidegroep worden als ototoxisch beschouwd. Je moet ze daarom voorzichtig consumeren.

Preventie bij kinderen

Meisje laat haar oren nakijken

60% van de gevallen van gehoorverlies bij mensen onder de 15 jaar is aan vermijdbare oorzaken te wijten. Het is vooral belangrijk om enkele basismaatregelen in acht te nemen om het probleem bij dit deel van de bevolking te voorkomen.

Het belangrijkste is om tijdens de zwangerschap voor de gezondheid van de moeder te zorgen en kinderen tegen kinderziektes te vaccineren. 31% van de gevallen van doofheid komt voort uit ziekten zoals mazelen, de bof en andere. Op zijn beurt is 17% aan vroeggeboorte, laag geboortegewicht en perinatale asfyxie gerelateerd.

Het is ook essentieel om je kind op een middenoorontsteking te laten testen en om ervoor te zorgen dat ze periodieke ooronderzoeken krijgen. Vroege diagnose verbetert de behandeling en prognose aanzienlijk.

Eenvoudige stappen die je kunt nemen om voor je gehoor te zorgen

Veel geluidsapparaten bevatten een functie die ‘toestaan van geluid’ wordt genoemd. Het is software die luistergewoonten bijhoudt en waarschuwingen geeft wanneer je onveilige geluidsomgevingen betreedt. De WHO-ITU-standaard (Engelse link) beveelt aan dat alle apparaten deze functie hebben.

Op dezelfde manier beveelt de WHO mensen aan om zichzelf op elke leeftijd en in elke omgeving niet aan hoge geluidsniveaus bloot te stellen. Gebruik indien nodig een veiligheidskoptelefoon of oordopjes. Regelmatige ooronderzoeken zijn ook erg belangrijk, omdat ze vroege detectie en behandeling van mogelijke problemen mogelijk maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ejecutivo, C. (2016). Elaboración de una nueva resolución de la Asamblea de la Salud y de un plan de acción para la prevención de la sordera y la pérdida de audición: informe de la Secretaría (No. EB139/5). Organización Mundial de la Salud.
  • Martín Villares, C., et al. “Perfil lipídico de la sordera ligada al envejecimiento.” Nutrición Hospitalaria 20.1 (2005): 52-57.
  • Mercado, Víctor, Rodolfo Burgos, and Claudio Muñoz. “Ototoxicidad por medicamentos.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 67.2 (2007): 167-177.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.