Moeten we suiker consumeren? Ontdek de waarheid

Er is veel discussie over de vraag of we echt suiker moeten consumeren. Ontdek in dit artikel de waarheid!
Moeten we suiker consumeren? Ontdek de waarheid
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Met de opkomst van ketogene diëten vragen veel mensen zich af of we echt suiker moeten consumeren om het lichaam te laten functioneren. De waarheid is dat experts de afgelopen jaren verschillende meningen hebben gegeven. In dit artikel gaan we je alles vertellen wat de wetenschap erover te zeggen heeft.

Voordat we beginnen, is het belangrijk om op te merken dat de huidige bevolking de neiging heeft om suiker in grote hoeveelheden te consumeren. Dit komt vooral door de toename van de inname van ultrabewerkte industriële producten.

Deze producten bevatten vaak een hoog gehalte aan enkelvoudige suikers en transvetten om de organoleptische eigenschappen van het eindproduct te verbeteren.

Wat is suiker?

Kristalsuiker

Suiker is een eenvoudig koolhydraat waarvan het hoofdbestanddeel glucose is. Als we het over suiker hebben, dan bedoelen we een soort enkelvoudig koolhydraat dat voornamelijk uit glucose-eenheden bestaat die aan elkaar gekoppeld zijn.

Hoewel deze eenheden complexere structuren kunnen vormen, hebben ze over het algemeen een hoge absorptiesnelheid in de darm. Om deze reden verhogen ze de hoeveelheid insuline die het lichaam aanmaakt, wat op middellange termijn schadelijk is gebleken (Engelse link). Suikers kunnen de volgende voedingsstoffen bevatten:

Monosacharide

Dit zijn simpele suikers. Normaal gesproken bestaan ze uit een reeks glucosemoleculen die door eenvoudige bindingen verbonden zijn. Hun regelmatige inname draagt aan een slechtere gezondheid bij.

Ze kunnen namelijk de metabole gezondheid en het risico op overgewicht beïnvloeden. Een studie gepubliceerd in Frontiers in Bioscience ondersteunt deze beweringen (Engelse link).

Disacharide

Disachariden bestaan uit de vereniging van monosachariden via een o-glycosidebinding. Deze hebben een iets langzamere absorptiesnelheid dan de vorige, hoewel ze nog steeds als eenvoudige suikers worden beschouwd. Om deze reden is het belangrijk om hun inname zo veel mogelijk te beperken.

Misschien ook interessant om te lezen:
De effecten van een koolhydraatarm dieet op je lichaam

Polysacharide

Polysacchariden zijn koolhydraten die voornamelijk uit glucose bestaan, hoewel ze een netwerk van bindingen vormen die hun molecuulgewicht aanzienlijk verhogen. Om deze reden vallen ze ook in de categorie van complexe suikers.

Hun absorptiesnelheid neemt af en daarom variëren de effecten die ze in het lichaam veroorzaken. Deze verbindingen zijn in staat om lagere pieken in de bloedglucosespiegels te genereren.

Hoe metaboliseert het lichaam suiker?

Bruine suikerklontjes

Koolhydraten bereiken de dunne darm waar enzymen ze in eenvoudige eenheden afbreken voordat ze worden opgenomen. Ze komen vervolgens in het bloed terecht, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt en de afscheiding van insuline wordt gestimuleerd. Insuline is het anabole hormoon dat het transport van de voedingsstof naar de cellen of lever mogelijk maakt.

Als je lichamelijk actief bent, dan bereikt de suiker de spierweefsels, waar je lichaam het in gebruiksklare energie omzet. Als je echter in rust bent, dan slaat je lichaam het in de vorm van lever- of spierglycogeen op.

Het is vermeldenswaard dat deze opslagmogelijkheden beperkt zijn. Wanneer ze verzadigd zijn, dan begint het lichaam suiker op hepatisch niveau in vet om te zetten voor de latere ophoping in vetweefsel.

Het is ook belangrijk om op te merken dat deze toename van de lipidenreserves schadelijk voor de gezondheid is gebleken (Engelse link), vooral als het bepaalde niveaus overschrijdt. In die zin dragen ze bij aan ontstekingsprocessen die worden bevorderd, die in veel gevallen met de ontwikkeling van complexe pathologieën verband houden.

Waar gebruikt het lichaam glucose voor nadat we suiker hebben geconsumeerd?

Zoals we al zeiden, wordt glucose in het lichaam voornamelijk gebruikt om energie te produceren. Het is de brandstof die de voorkeur heeft voor de anaërobe stofwisselingsroutes en kan ook in die van aërobe aard worden ingebracht.

De laatste accepteren echter ook vetzuren of zelfs glucose die niet uit suiker komen. Dit laatste wordt door fysiologische processen gevormd waarbij vetzuren en eiwitten betrokken zijn.

Het is belangrijk om op te merken dat glucose als brandstof voor de hersenen fungeert. In tegenstelling tot wat tot voor kort algemeen werd aangenomen, kunnen andere stoffen deze functie echter perfect vervullen. Een voorbeeld hiervan zijn de ketonlichamen die we tijdens ketose produceren.

Is het echt nodig om suiker te consumeren?

Ontbijtgranen voor kinderen

De waarheid is dat alles erop lijkt te wijzen dat suiker niet nodig is voor het dieet van zittende mensen. Zelfs in het geval van sporters is de inname ervan omstreden. Het lichaam kan in situaties met een lage koolhydraatinname perfect functioneren.

Dit soort dieet kan zelfs gunstig zijn voor het lichaam. Toch kan een suikerarm dieet met de aanwezigheid van complexe koolhydraten worden overwogen.

Dit zou een aanzienlijke vermindering van de consumptie van snoep en ultrabewerkte voedingsmiddelen en een toename van de consumptie van vers voedsel vereisen. Zo’n situatie zou binnen de theorie van de middenweg vallen en gunstig voor het functioneren van het lichaam zijn.

Suiker consumeren: een slecht aanbevolen voedingsstof

Zoals we hebben ontdekt, is suiker een voedingsstof die weinig waarde aan het dieet toevoegt. De meeste experts pleiten zelfs voor de noodzaak om het gebruik ervan bij zittende personen te verminderen.

Zelfs veel atleten overwegen de mogelijkheid om suikerconsumptie te vermijden. Dit zou de metabolische flexibiliteit en prestaties op middellange termijn kunnen verhogen.

Wat duidelijk is, is dat het verminderen van de suikerinname via de voeding een positieve invloed op de gezondheid heeft. Betekent dit dan dat koolhydraten volledig moeten worden vermeden?

Natuurlijk niet! Degenen met een lage glycemische index, d.w.z. degenen die complex zijn, kunnen geconsumeerd worden. Deze komen vooral voor in knolgewassen en peulvruchten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., et al., Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci, 2018. 23: 2255-2266.
  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.