Ultrabewerkte voedingsmiddelen versnellen de cellulaire veroudering

Het is belangrijk om je consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen te beperken om hun bijdrage van transvetten en giftige stoffen te verminderen. Leer er in dit artikel meer over!
Ultrabewerkte voedingsmiddelen versnellen de cellulaire veroudering
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Volgens studies kan het consumeren van ultrabewerkte voedingsmiddelen de cellulaire veroudering versnellen. De schaarse bijdragen van micronutriënten uit deze producten en hun hoge calorische dichtheid dragen bij aan het bevorderen van oxidatieprocessen. Dit kan ook tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van ziekten op middellange en lange termijn leiden.

Een gezond voedingspatroon moet op de consumptie van vers voedsel gebaseerd zijn. Groenten bevatten bijvoorbeeld grote hoeveelheden fytochemicaliën die het ontstaan van vrije radicalen helpen voorkomen. Deze micronutriënten zijn ook in staat de schade die cellen in de loop van de tijd oplopen, te verminderen.

In dit artikel leren we je waarom je de consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen in je dagelijkse voeding moet elimineren of de consumptie in ieder geval moet verminderen.

Ultrabewerkte voedingsmiddelen bevatten transvetzuren

Transvetten zijn aan ontstekingsproblemen en overgewicht gerelateerd. Om deze reden raden we aan om hun consumptie zo veel mogelijk te beperken. Je lichaam heeft lipiden (vetten) nodig. Ze nemen deel aan verschillende fysiologische reacties.

Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor hormonale homeostase en voor het transporteren en bewaren van vetoplosbare vitamines. Er zijn echter verschillende klassen lipiden:

  • Mono- en meervoudig onverzadigde vetten: specialisten beschouwen deze als gezond en bevelen hun consumptie aan.
  • Verzadigde vetten: er is enige controverse rond verzadigde vetten. We hebben meer onderzoek nodig om ze nauwkeurig te beoordelen.
  • Transvetten, die aanwezig zijn in ultrabewerkte voedingsmiddelen, zijn schadelijk. Het regelmatig eten van dit type lipide verhoogt regelmatig ontstekingsprocessen en cellulaire veroudering, zoals vermeld in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Advances in Nutrition (Engelse link).

Acrylamide is in ultrabewerkte voedingsmiddelen aanwezig

Mensen met een cheeseburger

Naast de lipiden die ontstekingsprocessen beïnvloeden, bevatten ultrabewerkte voedingsmiddelen andere stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Een voorbeeld is acrylamide, een afvalproduct dat wordt verkregen door zetmeel aan hoge temperaturen te onderwerpen.

Deze stof kan de processen van cellulaire schade en veroudering versnellen. Volgens een artikel gepubliceerd in het International Journal of Cancer (Engelse link) wordt de regelmatige consumptie van acrylamide met een verhoogd risico op het ontwikkelen van complexe ziekten zoals kanker in verband gebracht.

Om deze reden raden we je aan om je consumptie van voedingsmiddelen die deze stof kunnen bevatten te verminderen. Zowel ultrabewerkte, gefrituurde als gehavende voedingsmiddelen kunnen dit gif bevatten.

Om de vorming van acrylamide te voorkomen, raden wij je aan om zetmeelrijke gerechten op lage temperaturen te bereiden. De beste optie is om ze in water te koken om hun teratogene activiteit te verminderen.

Misschien ook interessant om te lezen:
De behandeling van leververvetting begint bij het ontbijt

Ze hebben een hoge energiedichtheid

Ultrabewerkte voedingsmiddelen worden gekenmerkt doordat ze rijk zijn aan vetten en suikers. Dit verhoogt hun energiedichtheid terwijl de markers die verband houden met metabole gezondheid verslechteren.

Deze overmatige consumptie van suikers en transvetten kan ook de microbiota beschadigen. Dit kan veranderingen in de diversiteit veroorzaken, wat problemen bij de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen veroorzaakt.

We raden je daarom aan om je consumptie van dit soort voedsel te verminderen. In plaats daarvan moet je prioriteit geven aan het eten van vers voedsel, zoals vis en groenten. Het is essentieel om je toevoer van antioxidanten in de voeding te garanderen om je lichaam te helpen het verouderingsproces te bestrijden.

Verlaag je consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen

Zoals we al zeiden, hebben ultrabewerkte voedingsmiddelen een hoge calorische dichtheid en een laag gehalte aan essentiële micronutriënten. Ze zijn rijk aan eenvoudige suikers, stoffen die verband houden met een slechte gezondheid van de stofwisseling.

Ze bevatten ook transvetten die ontstekingen veroorzaken en cellulaire veroudering bevorderen. Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen ze ook afvalproducten zoals acrylamide bevatten. Deze bevorderen het ontstaan van kanker en verhogen het risico op het ontwikkelen van complexe ziekten.

Om al deze redenen raden wetenschappers je aan om je inname te verminderen. We weten echter dat het moeilijk is om ze volledig te elimineren, omdat ze zo aanwezig zijn in onze routines. Het is daarom voldoende om je consumptie zo veel mogelijk te verminderen en tegelijkertijd je consumptie van vers voedsel te verhogen.

Daarnaast is het belangrijk om je inname van groenten te garanderen, die rijk zijn aan antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor de strijd tegen de vorming van vrije radicalen en cellulaire veroudering.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oteng AB., Kersten S., Mechanisms of action of trans fatty acids. Adv Nutr, 2020. 11 (3): 697-708.
  • Pelucchi C., Bosetti C., Galeone C., La Vecchia C., Dietary acrylamide and cancer risk: an updated meta analysis. Int J Cancer, 2015. 136 (12): 2912-22.
  • Rodríguez Hernández, C. (2018). ¿ Consumo de alimentos ultraprocesados?.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.